Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
TZ Kostrena

Kostrenjani prošetali prirodom putevima bakarskih školana

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2019. u 20:42 2019-10-19T20:42:59+02:00

Šetnja prema Soplju vodi putem kojim su Kostrenjani hodali u školu u Bakar. Riječ je o putićima koji su nastali u vremenima kada su naši nonići išli u šumu po drva za ogrjev, ti su putići ostali i potom su njima budući pomorci hodali do škole, kazao je Tomislav Tijan

KOSTRENA - Turistička zajednica općine Kostrena, u suradnji s novoosnovanim Hrvatskim planinarskim društvom Sopalj iz Kostrene, organizirala je vođenu šetnju Kostrenom pod nazivom »Prošećimo Kostrenom Putem bakarskih školana«. Na okupljanje kod šterne u Dujmićima, odakle se kretalo prema stazi Put bakarskih školana i išlo sve do Soplja, u oblačno subotnje jutro došlo je tridesetak Kostrenjana.

- Svake godine na proljeće i jesen TZO Kostrena organizira vođene šetnje, kojima je cilj da zaljubljenicima prirode i svim zainteresiranima približi i upozna ih sa zelenim dijelom Kostrene. Naime, Kostrena je uglavnom poznata po lijepim plažama i šetnici uz more, ali imamo što pokazati i u zelenom dijelu.

Tu je cijela mreža šumski puteva i šetnica, biciklistička staza, trim staza i dva vrha, dvije arheološke preptovijesne gradine Solin i Sopalj. Na istočnom rubu Kostrene, na dominantnom kamenitom brijegu nalaze se brojne stare i pomalo zaboravljene staze. Zbog toga je zaleđe Kostrene omiljeno odredište za istraživanje, ali i rekreaciju mnogih stanovnika Kostrene i okolnih mjesta, kazala je direktorica kostrenske Turističke zajednice Sandra Svetić.

Novo društvo

Kostrena je ove godine dobila planinarsko društvo, HPD Sopalj, čija je predsjednica Diana Matešić s nekolicinom planinara vodila šetnju stazom dugom pet kilometara.

- Društvo već broji četrdesetak članova, organizira izlete dva puta mjesečno, a želja nam je okupiti i djecu i mlade. Prvu šetnju s Turističkom zajednicom organizirali smo u proljeće ove godine. Inače, u našem radu namjera nam je pokrenuti i planinarenje s brodom, kazala je Matešić.

Šetnji se pridružila i Udruga Bratovštine sv. Nikole, koja ove godine slavi 150 godina djelovanja i očuvanja pomorske tradicije.

- Kostrena je poznata po pomorstvu i pomorcima, a današnja nas šetnja prema Soplju vodi upravo putem bakarskih školana, odnosno putem kojim su Kostrenjani hodali u školu u Bakar. Riječ je, ustvari, o putićima koji su nastali u vremenima kada su naši nonići išli u šumu po drva za ogrjev, ti su putići ostali i potom su njima budući pomorci hodali do škole u Bakru, kazao je predsjednik Udruga Bratovštine sv. Nikole Tomislav Tijan.

3997307

Arheološki značaj

O stazama Kostrene te povijesnom i arheološkom značaju Soplja sudionicima šetnje više je informacija rekao arheolog Ranko Starac.

- Vršni dio općine Kostrena ima dva dva ključna pretpovijesna antička lokaliteta, a to su Solin, iznad Viktora Lenca i Sopalj, iznad Bakra. Na Solinu već četrnaest godina radimo arheološka istraživanja i uvršen je u Claustru + te je jedan od ključnih kasnoantičkih utvrda, koji je bio u funkciji nadzora antičke Trsatike. Sopalj je prapovijesna gradina s dva bedemska opasača, na izvanrednom položaju s predivnim pogledom. Na njemu se ne planiraju nikakvi radovi, nego po potrebi akcije čišćenja, kazao je Starac.

3997300

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.