Humanitarna akcija

Kostrena svijetlila za autizam: Tisuću svijeća obasjalo obalni put u Žurkovu

Biljana Savić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



KOSTRENA Tisuću svijeća osvijetlilo je obalni put u Žurkovu, u znak podrške osobama s poremećajem iz autističnog spektra. Bio je to završni događaj humanitarne akcije »Svijetlimo za autizam«, koju je organizirala Udruga Svjetionik iz Rijeke uz podršku Općine Kostrena i Turističke zajednice Kostrena, s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku Play Attention uređaja, neophodnog za poticanje razvoja pažnje i koncentracije za osobe s teškoćama u razvoju. Predsjednica Udruge »Svjetionik« Dajana Stjepanović zahvalila je svima na pomoći i sudjelovanju u akciji.



– Iako još uvijek nismo utvrdili konačan iznos prikupljenih sredstava jer je akcija još u tijeku, sa sigurnošću možemo reći da je uspjela. Prikupili smo 22 tisuće kuna za kupnju uređaja, a s obzirom na odaziv ljudi, vjerujem da ćemo uspjeti prikupiti i dodatnih 6 tisuća kuna za instalaciju potrebnih programa, kazala je Stjepanović.



Udruga »Svjetionik« pruža defektološku pomoć djeci s teškoćama u razvoju. Tretmani su besplatni i jedini trošak je članarina. Dajana Stjepanović zaposlena je kao defektolog u OŠ Sv. Matej na Viškovu, a nakon završetka radnog vremena volontira radeći s djecom u Udruzi »Svjetionik« na Zametu. U Hrvatskoj se podaci o osobama s poremećajima iz autističnog spektra prate u okviru Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom u kojem je zabilježeno 1.927 slučajeva, pri čemu je, u skladu s navedenom procjenom prevalencije, moguće očekivati i do 12.000 osoba poremećajem iz auutističnog spektra.




Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.