Strateški županijski projekti

Komadina traži političku podršku za Platak i opatijski Dom zdravlja

Tihana Tomičić

Valerij Jurešić, Zlatko Komadina i Ljudevit Krpan / Snimio Sergej DRECHSLER

Valerij Jurešić, Zlatko Komadina i Ljudevit Krpan / Snimio Sergej DRECHSLER

U iduće tri godine bi s 30 milijuna kuna bila izgrađena akumulacija sa sustavom za zasnježenje te bi se renoviralo žičaru Radeševo gradnjom ostakljenih četverosedežnica. Dio tog novca bio bi osiguran zaduženjem i zato se Skupština treba izjasniti



RIJEKA  Župan Zlatko Komadina sastat će se ovih dana s predsjednicima svih političkih stranaka koji u Županijskoj skupštini imaju svoje vijećnike, i to kako bi raspravili smjernice za neke od najznačajnijih, već ranije utvrđenih županijskih projekata poput Platka i opatijskog Doma zdravlja.


Komadina je na redovitom press kolegiju u Županiji objasnio kako smatra da je takav sastanak potreban nakon što su vijećnici oporbe prošlog tjedna na sjednici Skupštine u svojim amandmanima uglavnom predlagali da se proračun za 2018. smanjuje na stavki centra Platak.


I oko opatijskog novog Doma zdravlja postoje dileme jer je sadašnja lokacija smještena na mjestu gdje su potrebni duboki, ali i skupi iskopi, pa se možda odluka o lokaciji može i mijenjati.


Prijelomna točka




– Nakon što smo vidjeli amandmane oporbe, čovjek se pita je li Platak, u koji je već mnogo uloženo, opredjeljenje Županije na kojem treba nastaviti inzistirati. Ja mislim da treba, jer Platak je do prije nekoliko godina bio u stanju raspadanja, a već sad je postao centar cjelogodišnje sportske aktivnosti. Sad je međutim prijelomna točka: moramo odlučiti hoćemo li uložiti još 30 milijuna kuna ili ne. To je ozbiljan novac i za to nam treba politička odluka Skupštine. Zato će se Platak još jednom naći na sjednici Skupštine do kraja godine – rekao je Komadina.


Kako je poznato, u iduće tri godine bi s tih 30 milijuna kuna bila izgrađena akumulacija sa sustavom za zasnježenje, a renovirala bi se i postojeća žičara Radeševo gradnjom ostakljenih četverosedežnica. »Mi moramo odlučiti hoćemo li moliti Boga da padne snijeg, ili ćemo početi snijeg proizvoditi da Platak bude u funkciji maksimalan broj dana«, rekao je Komadina.


Kvaliteta života


Dio tog novca bio bi osiguran zaduženjem, i zato se Skupština treba izjasniti, poručio je župan, koji je kazao da je o razvoju – i financiranju – Platka razgovarao već i s državnom tajnicom za sport Janicom Kostelić, kao i upravom Hrvatskih voda i drugih koji se mogu uključiti u financiranje projekta.



Pročelnik za kulturu i sport Valerij Jurešić rekao je kako je proračun njegova odjela za 2018. skočio sa 30 na 63 milijuna kuna, zahvaljujući sedam EU projekata od kojih je najveći »Putevima Frankopana«, a sad na potpisivanje ugovora stižu još tri nova EU projekta. »Naš proračun sad čini pet posto konsolidiranog proračuna, i još će rasti tijekom 2018.«, rekao je Jurešić.– To sve zajedno nisu umjetnički programi, nego ulaganja u objekte u sektoru kulturnog turizma, a to su vam onda odmah i nova radna mjesta i novi sadržaji. Cilj je aktivacija zaleđa i Gorskog kotara, i očekujemo velik doprinos »Puteva Frankopana« kulturnom turizmu u zaleđu, na temelju čega će se sigurno razvijati i svi popratni sadržaji u tom kraju – rekao je Jurešić.


– Nažalost, nemamo što očekivati od lokalnih vlasti, pa tako ni od Grada Rijeke koji samo sudjeluje u izradi glavnog projekta za budući vodovod, a ni u Gradu Delnicama ne vidimo baš previše razumijevanja, mada smo u Delnice već »ubacili« oko 20 milijuna kuna u GSC, rekao je Komadina. »Ono što je naš cilj kao Županije, osim gospodarskog razvoja, jest i kvaliteta života naših građana. Ako će stanovnici PGŽ-a biti zadovoljniji i zdraviji koristeći sve što im Platak pruža cijele godine, tada je sav trošak i opravdan – zaključio je Komadina. On i pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan objasnili su i uvjete osnivanja dviju novih ustanova koje nastaju transformacijom postojećih – Regionalne energetske agencije i Regionalne razvojne agencije. Na pitanje o novom zapošljavanju, Komadina je rekao:

Manji trošak


– Koristit će se ljudi iz sustava i osnivanje dvije nove ustanove donijet će samo jednog zaposlenog više nego dosad. Neki će biti premješteni iz Zavoda za prostorno uređenje, neki iz upravnog odjela, i broj zaposlenih ostaje isti. Dapače, trošak za plaće bit će manji jer će se dobar dio posla financirati iz samih EU projekata kojim će se agencije i baviti, pogotovo RRA – rekao je Komadina.


– Za nas je bitan konsenzus, stabilnost i kvalitetni resursi, a sve to dobivamo osnivanjem Regionalne razvojne agencije, koja će bitno povećati našu apsorpcijsku moć za EU sredstva, objasnio je pročelnik Ljudevit Krpan. Praktički, model i način rada ostaje isti kao dosad, ali sad će sve biti objedinjeno na jednom mjestu – dodao je.