Zaljuljala se koalicija

Komadina: Tehnički, ARS i Zeleni su mi okrenuli leđa, ali dogovorit ćemo se do proračuna

Tihana Tomičić

Na pitanje zašto mu se koalicija uopće zaljuljala, Komadina se našalio da je »ljuljanje dinamički proces koji ne mora nužno biti negativan«

 RIJEKA Župan Zlatko Komadina izgubio je većinu na sjednici Županijske skupštine – vijećnici ARS-a i Zelene stranke, Milivoj Brozina i Aljoša Babić, koji su inače dio vladajuće SDP-ove koalicije, nisu podržali izvješće o provedbi Regionalne razvojne strategije od 2011. – 2013. godine. Time je Komadinina politika izgubila podršku dijela vlastite koalicije, te je na glasanju o provedbi strategije protiv glasalo 23 vijećnika, a 21 je bio za.  SDP i partneri imaju inače u Skupštini 23 glasa, a oporba 22, te je SDP-ova većina otpočetka mandata vrlo tijesna.– Točno je, tehnički, da su mi ARS i Zeleni danas okrenuli leđa, no ovo je samo dokaz da u koaliciji ima slobode i nema stege, barem ne na točkama koje život ne znače. Do proračuna ćemo se sve lijepo dogovoriti, rekao nam je Komadina.

Na pitanje zašto mu se koalicija uopće zaljuljala, našalio se da je »ljuljanje dinamički proces koji ne mora nužno biti negativan«, no i da postoji koalicijski sporazum o načinu obnašanja vlasti u PGŽ u kojem jasno pišu modeli međusobne komunikacije. Na primjer, dogovor je da svaki partner u koaliciji ima pravo sazivati sastanke svih stranaka na svaku temu, dok župan kao mandatar jednom u tri mjeseca saziva partnere. 


– To znači da svaki partner ima priliku otvoriti bilo koju raspravu. No, eto, Aljoša Babić to nije potpisao nikada – objasnio je Komadina.


A da mu je itekako stalo da zadrži povjerenje kolega iz koalicije pokazala je točka o izlasku Županije iz RRA Porin, koja sada ostaje u vlasništvu samo Grada Rijeke, dok je Županija otpisala sve dugove Grada, a djelatnost izrade cost-benefit analiza i projekata za gradove i općine za apliciranje Europskoj uniji sada privremeno seli u Zavod za prostorno uređenje, dok će se nova županijska razvojna agencija, koja će se baviti upravo samo europskim projektima, uskoro osnovati kao samostalna ustanova. Osim što se oporba usprotivila tome, posebno Laburisti i HDZ, i Milivoj Brozina (ARS) kritizirao je tu ideju, rekavši da je to novi dokaz da »na birokraciju ide stalno nova birokracija, s obzirom da već postoji i Odjel za razvoj koji ima istu ulogu, te niz drugih agencija«. 




– Što će nam nova agencija ako imamo vlastiti odjel, ljutio se Brozina, a Komadina mu je odgovorio prijedlogom da se preformulira jedan od zaključaka te da otpadne formulacija da se Porin »uskoro preustroji u novu agenciju«, a da se navede općenitija formulacija po kojoj se takva agencija može, ali i ne mora osnovati. 


Time je župan popustio Brozini. Ali, poznato je da će se nova agencija ipak osnovati da bi bila na usluzi gradovima i općinama za pripremu euro-projekata i povlačenju EU novca, no tek onda kad se nađe novo kadrovsko rješenje i pravi projekt-manager koji može kvalitetno obavljati taj posao. Tako je Aljoša Babić na kraju podržao odluku o Porinu, dok je Brozina glasao i protiv ublaženog zaključka i potom otišao sa sjednice. Zbog toga su i vijećnici i javnost ostali bez Brozinina objašnjenja zašto se protivi izdvajanju Porina i vraćanju te agencije pod skute Grada Rijeke, ako se zna da će vodeće mjesto dobiti upravo njegov član stranke, Ernest Cukrov. 


»Zeleni« Babić je, pak, ostao na sjednici do kraja i redom dalje podržavao predložene točke.