Delegacija

Kinezi u Rijeci: ‘Transport i logistika treba biti baza za suradnju’

Alenka Juričić Bukarica

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Mi smo na izuzetno dobrom geoprometnom položaju, a Kina jest za to zainteresirana. Moramo se otvoriti za kineske investicije, prije svega u prometnoj infrastrukturi, istaknuo je predsjednik HGK Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić



Hrvatsku gospodarsku komoru Županijsku komoru Rijeka posjetila je jučer, nakon Opatije, delegacija kineske pokrajine Yanbian. Kineske goste, na čelu s Xan Xianjijem, zamjenikom guvernera Narodne vlade autonomne pokrajine Yanbian, primio je Vidoje Vujić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore županijske komore Rijeka sa svojim suradnicima, a održan je i B to B sastanak tvrtki iz Kine s potencijalnim partnerima iz naše županije. Na poslovne razgovore su se odazvali neki primorsko-goranski vinari, kao i prerađivači drva, a u kineskoj su delegaciji bili predstavnici tvrtki za trgovinu, on-line prodaju alkoholnih pića, dobrim dijelom upravo vina, potom prizvođači napitaka od ginsenga te tvrtka iz drvno-prerađivačkog sektora.


Inače, autonomna pokrajina Yanbian dio je pokrajine Jilin, jedne od tri sjeveroistočne kineske pokrajine. Sam Yanbian je određen kao korejska autonomna prefektura zbog velikog broja Korejaca koji ondje žive. Kako je istaknuo Xianji, ovdje se susreću Kina, Koreja i Rusija.


Promjena odnosa


– Raduje me što smo ovdje, Rijeka i Opatija te ovaj zaljev nas po prirodnim ljepotama podsjećaju na našu regiju. Nadamo se kvalitetnoj suradnji i naših tvrtki, a mogu reći i da smo prije dvije godine prvi put uvezli konzerve sardina iz Hrvatske, rekao je čelnik kineske delegacije.




Predsjednik HGK Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić je, pak, govoreći o potencijalima suradnje s kineskim partnerima, istaknuo kako Primorsko-goranska županija i HGK Županijska komora Rijeka zajedno s Gradovima Rijekom i Opatijom te Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu već 20 godina njeguju prijateljske odnose s Kinom.


– Poslovna suradnja s Kinom ide, međutim, puževim korakom, oni imaju taj mentalitet da puno razgovaraju, pregovaraju, traže prilike, istražuju mogućnosti za poslovanje, i onog časa kada se odluče na suradnju, znači da će ta suradnja sigurno biti dobra. Za sada je za pohvalu promjena filozofije i odnosa prema Kini koju je i Vlada uspostavila otvaranjem predstavništva HGK u 2017. i lani HTZ-a u Šangaju, i to daje sigurno rezultate. A što je vidljivo i iz intenzivnijih kontakata posljednje dvije, tri godine. Sada imamo i zajedničke gospodarske teme i to je ono što Hrvatskoj treba. Gdje je naša Županija u svemu tome? Razvijamo suradnju, i to puno bolje nego na nacionalnoj razini. Na razini države pet puta više uvozimo iz Kine, no što u Kinu izvozimo, dok je taj omjer u PGŽ-u ipak bolji, pa tako uvozimo tri puta više nego izvozimo u Kinu, kazao je Vujić, dodajući kako u ovu trgovinsku velesilu trenutno izvozi tridesetak tvrtki iz PGŽ-a.


Zanimljivo je kako je Kinezima ustvari najzanimljivija primorsko-goranska drvna industrija, s obzirom da iz ove grane ima najviše izvoznika u Kinu. Izvozimo i rješenja iz strojarske i elektrotehničke domene, cijevi, pa čak i vreće za sjedenje. Najveći uvoznici su tvrtke iz sektora trgovine, osobito robe široke potrošnje, kao i odjeće i obuće.


Golemo tržište


Na pitanje o mogućnostima suradnje u brodogradnji, predsjednik županijske Komore je ukazao kako ovakvu brodogradnju Kinezi očito neće preuzeti.


– I to su dali do znanja. Ono na čemu mi možemo graditi suradnju su transport i logistika. Mi smo na izuzetno dobrom geoprometnom položaju, a Kina jest za to zainteresirana. I moramo se otvoriti za kineske investicije, prije svega u prometnu infrastrukturu, dodao je Vujić.


Da je kinesko tržište vrlo zanimljivo i s turističkog aspekta, potvrdila je i Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera


– Kina je ogromno tržište s velikim potencijalom na kojem dosad nismo bili adekvatno zastupljeni. U svakom slučaju otvaranje predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Kini je nešto vrlo pozitivno i vjerujem da ćemo u budućnosti biti mnogo prisutniji na ovom tržištu. Naravno da je i ovaj posjet doprinos svemu tome. Kinezi Kvarner posjećuju uglavnom u pred i posezoni, dakle kada nam je to najpotrebnije i bilo bi dobro da se intenziviramo na tom tržištu te da ovih gostiju imamo sve više, rekla je Peršić Živadinov. Dodala je kako su to gosti koji traže da im se prilagodimo s ishranom, međutim nisu zahtjevni. Ostaju na Kvarneru i u Hrvatskoj općenito kratko jer ovo područje u pravilu posjećuju u okviru velikih europskih tura.


– Zanima ih kultura, Rijeka će nagodinu biti Europska prijestolnica kulture tako da im Kvarner stvarno ima što ponuditi, zaključila je direktorica TZ-a Kvarnera.


Liu Pilato Liying Lili počasna građanka Opatije


Delegacija kineskog grada – prefekture Yanbian koju je predvodio Han Xianji, a u kojoj je uz ostale bila i aktualna počasna građanka Opatije Liu Pilato Liying Lily, sastala se jučer s predstavnicima Grada Opatije, HGK-a i TZ-a. Tijekom sastanka, opatijski domaćini su potpisali memorandum o suradnji s mnogoljudnom pokrajinom Yanbian u Kini. Razgovaralo se o jačanju gospodarskih veza, trgovinske razmjene i turizma, također uz širenje mogućnosti da opatijski studenti u sve većem broju uče kineski jezik, što uključuje i boravak u Kini, gdje se jezik koji je uz ostalo potreban i zbog sve većeg broja kineskih turista, najbolje svladava.


– Želimo ojačati naše odnose na svim poljima – naveo je zamjenik župana Yanbiana Han Xianji, s čime se složio i Ivo Dujmić, opatijski gradonačelnik koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Liu Pilato Liying Lili postala počasnom građankom Opatije.


– Ponosna sam i jako mi je drago zbog toga što sam postala počasna građanka Opatije. Hvala svima – rekla je Lily po čijim riječima u prekrasnu Opatiju iz godine u godinu dolazi sve više kineskih turista, što je potvrdila i Suzi Petričić, direktorica TZ-a Grada Opatije.


– U protekle tri godine TZ i Grad Opatija radili su puno na jačanju suradnje s Kinezima i odradili nekoliko prezentacija u velikim kineskim gradovima. Rezultati su itekako vidljivi, te se osjeća velik pomak u broju noćenja turista iz Kine u odnosu na 2009. godinu. U prvih šest mjeseci 2019. već imamo 160 posto više kineskih turista u Opatiji u odnosu na isto razdoblje lani. Suradnja će se nastaviti, delegacije će nastaviti dolaziti u Opatiju, a iduće ćemo godine i mi ponovno gostovati u Kini – istaknula je Suzi Petričić, direktorica TZ-a Grada Opatije. (A.K.I.)