Ušteda i transparentnost

Kastav prvi u PGŽ koristi specijalizirani softver za javnu nabavu

Andrej Petrak

Igor Zamlić, Hari Zamlić, Matej Mostarac i Darko Trbović  / snimio S. DRECHSLER

Igor Zamlić, Hari Zamlić, Matej Mostarac i Darko Trbović / snimio S. DRECHSLER

Aplikaciju Ensolva koristit će se u svim nabavama koje provodi Grad, a omogućit će Gradskoj upravi veću transparentnost i dostupnost informacija, sistematizaciju i ubrzavanje cijelog procesa, te stvaranje jedinstvene baze podataka



 Grad Kastav postao je prvi grad u Primorsko-goranskoj županiji koji koristi aplikaciju Ensolva, specijalizirani softver za provođenje postupaka e-nabave, zahvaljujući ugovoru potpisanim s kastavskim poduzećem RIS, proizvođačem ovog programskog rješenja. Riječ je o specijaliziranom programskom sustavu za upravljanje procesima nabave, koji, među ostalima, u svom poslovanju već koriste Podravka, HPB, CIMOS, PIK Rijeka, Zračna luka Pula, Pragmatekh i brojni drugi. Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac objasnio je da će Ensolvu koristiti u svim nabavama koje provodi Grad, a omogućit će Gradskoj upravi veću transparentnost i dostupnost informacija, sistematizaciju i ubrzavanje cijelog procesa, te stvaranje jedinstvene baze podataka.


– Drago mi je da smo programsko rješenje našli u lokalnoj firmi koja djeluje na području cijele Hrvatske te u inozemstvu. Lokalna kastavska priča omogućila nam je napraviti iskorak u poslovanju Javne uprave. Bit ćemo transparentni u nabavi i ujedno uštedjeti novac poreznih obveznika, rekao je Matej Mostarac.



Igor Zamlić, uz dr. Milu Pavlića osnivač RIS-a, predstavio je dosadašnje poslovanje ove tvrtke koja obilježava 25 godina uspješnog djelovanja.




– Kad smo osnovali RIS htjeli smo napraviti firmu u kojoj će raditi naša djeca, u čemu smo i uspjeli. Danas zapošljavamo 38 uglavnom mladih ljudi. Prvih godina bavili smo se projektiranjem, a zatim počeli producirati softver po narudžbi za Croatia Osiguranje, Croatia banku, HRT… Razvili smo softver za upravljanje troškovima pa softver za nabavu, koji je prvo prepoznala Podravka, a zatim i HPB, Croatia Osiguranje i druge tvrtke. Danas predstavljamo pravu tvornicu softvera. Cilj nam je postati najjači u e-nabavi u Hrvatskoj i bližoj regiji, a po mogućnosti i dalje. Konkurentni smo stranim rješenjima, a trenutno imamo zainteresirane za korištenje našeg softvera u Londonu i Srbiji, objasnio je Igor Zamlić, napominjući da RIS posjeduje i certifikat Izvorno hrvatsko za svoju metodologiju i razvoj informacijskih sustava.



Kastavski gradonačelnik najavio je da će se u okviru mjera poticanja poduzetništva danas na Gradskom vijeću naći program potpora za malo gospodarstvo. Namjera je Gradske uprave, dodaje, obilaziti poduzetnike na terenu kako bi se upoznali s njihovom situacijom i problemima te omogućili veću sinergiju.


Hari Zamlić iz tvrtke RIS zahvalio je Gradu Kastvu što je kao prva lokalna samouprava u Hrvatskoj prepoznao prednosti njihova softvera za nabavu.


– U inozemstvu standardna je praksa lokalnih samouprava olakšati, ubrzati i pojeftiniti svoje poslovanje korištenjem ovakvog softvera, ali u Hrvatskoj je to još uvijek novost. Zato svaka čast Gradu Kastvu na poduzimanju ovog važnog koraka. Evolva predstavlja specijalizirano rješenje koje prati sve procese u nabavi, a omogućava i online aukcije. Korisnicima osigurava velike uštede i potpunu transparentnost. Građani uvijek znaju što se i kada nabavlja te po kojoj cijeni, rekao je Hari Zamlić.


Darko Trbović u kastavskoj Gradskoj upravi zadužen je za javnu nabavu, a pojasnio je da su tražili rješenje koje bi unaprijedilo cijeli sustav.


– Uvođenje ovog softvera jedan je od koraka u realizaciji naše Smart City srategiji. Cilj nam je korištenjem objedinjenih softverskih rješenja oakšati život i rad u Kastvu, rekao je Darko Trbović.