Kartulina z MIK-a

Kastav i MIK već su punih pola stoljeća zajedno

Slavica Mrkić Modrić

Foto: Robert Kalčić

Foto: Robert Kalčić

Mikovce će ove godine Kastav dočekati s titulom trećeg grada u Hrvatskoj po rastu zaposlenosti. Na frekvenciji 90,3 dočekat će ih i novi kastavski radio, a bogatim programom i 27. KKL



Mikovska karavana petu festivalsku večer, odnosno posljednju prije one finalne u Poreču održat će u srijedu, 20. lipnja na kastavskoj Crekvine. Brojimo li, nabrojat ćemo 17 susreta ovog raspjevanog putujućeg festivala i predivnog grada na brege. No, poznaju se oni znatno duže. Već punih pedeset godina. Prije pola stoljeća susreli su se prvi put, i od onda nema tih škara koje bi prerezale nit poveznicu između Kastva i ove karavane. Zašto? Zato jer je to identifikacijska nit, ona koja prepoznaje istosti. A što je mikovska izvidnica tj. ekipa koja vam šalje kartulinice iz gradova domaćina festivala zabilježila kao različitost od lanjske godine do sada, pa zapisala u ovogodišnju kastavsku kartulinu? Sve ono što je uspjelo stati u nju, jer u Kastvu se uvijek nešto radi, gradi, događa…


Grad pun planova


– Imamo puno planova ali i razloga za zadovoljstvo učinjenim. Veseli što je Kastav proglašen trećim gradom po rastu zaposlenosti u Hrvatskoj. Tome uvelike pridonosi i naša radna zona Žegoti. Kastav je grad poduzetnika i poduzetništva, broji 500-tinjak gospodarstava koji se bave poduzetništvom, a subvencije i poticaji koje nudi Grad uvelike su zaslužne za tu brojku, kaže Matej Mostarac, kastavski gradonačelnik i navodi jednu »slatku muku«. Naime, iako je Kastav nedavno izgradio još jedan vrtić, stalno mu se događaju ti »baby boomovi« pa vrtića nikad dosta. Dodamo li tomu još i znatan priliv stanovništva nikakvo čudo što se u Rešetarima, dijelu kastva gradi novih 120 stanova. Za sav taj napredak Mostarac zahvaljuje svojim prethodnicima, svima koji su vodili grad posljednjih 25 godina, odnosno od 1993., od kad je Kastav postao samostalna administrativna jedinica u okviru RH.


Sport i glazba


Od gradonačelnika smo doznali i da se Kastav uspio izboriti za top poziciju na ljestvici turističkih destinacija Kvarnera.– Kastav se profilirao u turističku destinaciju koju svatko tko dođe na Kvarner mora posjetiti. Zašto? Zato što Kastav ima što ponuditi, ima bogato povijesno i kulturno naslijeđe, ima prekrasne dvije šume Lozu i Lužinu – raj za rekreativce. Ima bogatu gastro i eno ponudu, privlači brojnim kulturnim i zabavnim programima, i zapravo – ima »ono nešto« što kupi na prvu.


Do dolaska mikovske karavane oni će već biti stara vijest, no sad su novost i to novost koja će sve dok im slušanost seže svima svakodnevno zaželjeti dobro jutro i laku noć. Oni su Nina Dukić Srok, Maja Stepančić, Željko Đerić i Dejan Farina ili Radio Kastav kojeg možete čuti na frekvenciji 90,3.– Štimamo domaću besedu i ona će bit osnov našega programa. Želja nan je da se ljudi ki nas naslišu z našin radion »doma«, da nas ćute kod svoji, rekla je Nina Dukić. A mi kažemo – kolege, sretan vam eter!




Složismo se »na prvu« i odosmo potražiti Davida Burburana referenta za sport Grada Kastva da bi se raspitali o jednom od najstarijih sportskih događanja na području Lijepe naše.


– Kastavske sportske igre, uistinu su jedan od najstarijih sportskih događanja u Hrvatskoj, a ovogodišnje 55. zaredom počet će 30. svibnja. Tijekom dva vikenda sportaši će odmjeravati snage u 12 sportova, kazao je Burburan i dodao da u sportsko-rekreativnom životu Kastva djeluje više od 30 sportskih udruga, te da su djeca populacija kojoj se treba i kojoj se jesu najviše posvetili. Logično, jer svi znamo da su ona temelj svake budućnosti.


A sad glazba. Vjerovali ili ne i u Glazbenom odjelu otvorenom pri OŠ Milan Brozović isto »gnjeta« ili gužva. I tu bi rabilo proširenje.– Glazbeni odjel broji sto polaznika, no zanimanje je izuzetno veliko pa će ujesen krenuti audicija nakon koje ćemo doći do 150. Do onda čeka nas prezentacija naučenog, 27. svibnja susret harmonikaša u »Staroj pošti«, 20. lipnja sudjelujemo u revijalnom dijelu MIK-a, dan kasnije, na Svjetski dan glazbe na Crekvine će nastupiti svi kastavski glazbenici pa i polaznici naše škole, potom 28. lipnja pripremamo Festival, a 7. srpnja dio smo čakavskog mjuzikla »Niš leh trdo ča«, ispričala je Tajana Dukić, voditeljica Glazbenog odjela OŠ Milan Brozović.


Od 8. do 10. lipnja Kastav će se na sav glas smijati. U tome će mu pomoći sudionici 1. festivala smijeha. Tko će to tjerati publici na oči suze smješice doznali smo od Olega Medice i Ive Dundović.– Dolazi nam pet najboljih komičara regije – Neša Bridžs iz Srbije, Kazim Mujčinović i Filip Andronik iz BiH, potom naši – Ivan Šarić, Vlatko Štampar i Danko Ažić, a voditelj i suorganizator Festivala bit će Bloger Krule. Di ćeš više?


Što pak donosi 27. kastavsko kulturno leto saznali smo od Hani Mohorovičić Srdoč.– Čuda tega! U periodu od 29. lipnja kad je zakazano otvaranje, do 31. kolovoza kad već tradicionalno »Čansonfest« zatvara KKL. uistinu se »poštivalo« puno zanimljivog sadržaja. Imamo 25 događanja, što glazbenih, što dramskih, što zabavnih. Spomenut ću samo nastup Zvonka Bogdana, Parnog valjka, Hladnog piva, monodramu »Ćiro« Tarika Filipovića…, ali i naglasiti da je i na ovogodišnjem KKL-u osobita pozornost usmjerena na »ča«. Uglavnom, program je toliko bogat da će i oni najizbirljiviji naći nešto što će ih privući pred neku od pozornica KKL-a.

Kastav i Kastavci bi mogli ispričati još puno toga, no za ovu kartulinu dosta. Lijep pozdrav, vidimo se na MIK-u u Kastvu, gradu mikovskih tekstopisaca, aranžera, kompozitora i izvođača. Gradu kojem je MIK »napisao« podosta nezaboravnih stihova i nota