Kiša omela radove

Kasni izgradnja Mini kampusa Ika: Troetažni aneks od ožujka u funkciji

Ingrid Šestan Kučić

Simulacija aneksa postojećoj zgradi FMTU-a

Simulacija aneksa postojećoj zgradi FMTU-a

Novi je objekt u potpunosti lišen arhitektonskih barijera i prilagođen osobama s invaliditetom, što nije slučaj sa starom zgradom te ustanove



RIJEKA – Iako je novih 1.250 četvornih metara Mini kampusa Ika trebalo biti gotovo s posljednjim danom prosinca radovi su prolongirani za dodatnih mjesec dana, a razlog su, kaže dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, prof. dr. Dora Smolčić Jurdana, loši vremenski uvjeti.


– S obzirom na to da je bilo puno kiše radovi će potrajati još mjesec dana, no već je sve poprimilo konačan oblik, natječaj za namještaj je proveden, a za 6. veljače je zakazan tehnički pregled zgrade. Bude li sve išlo prema planu očekujemo da će do kraja veljače stići sav namještaj te da će novoizgrađeni aneks biti u funkciji u ožujku, kaže dekanica.


Samo za studente


Funkcionalan troetažni prostor koji predstavlja aneks zgrade postojećeg Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu bit će isključivo namijenjen studentima. Osim dvorana i učionica u novoizgrađeni objekt seli se i fakultetska knjižnica, kao i čitaonica, a novi će objekt s postojećom zgradom biti toplom vezom povezan u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu. Aneks će osim za obrazovni i stručni rad nastavnika i studenata Fakulteta, služiti i vanjskim suradnicima, jer tijekom ljeta ovdje će se održavati međunarodne i domaće ljetne škole, tematski skupovi, okrugli stolovi, konferencije, kao i programi cjeloživotnog obrazovanja kojih u ponudi te ustanove ne nedostaje. Plan je da novoizgrađeni objekt radi svih 12 mjeseci u godini te će na taj način dati novu dimenziju opatijskom području, a novi četvorni metri fakulteta otvorit će i mogućnosti za proširenje studijskih programa.


Radovi su počeli u drugoj polovini prošle godine / Foto  V. KARUZA


Radovi su počeli u drugoj polovini prošle godine / Foto V. KARUZA





Prizemlje objekta u cijelosti će biti namijenjeno za prostor knjižnice i čitaonice, dok će se na višim etažama biti smještene nastavne dvorane. Na prvom katu nalazit će se dvije dvorane, kapaciteta 150 do 160 te 45 sjedećih mjesta. Najveća dvorana bit će poluamfiteatar, a ukupno će biti šest dvorana i salu za sastanke. Novi je objekt u potpunosti lišen arhitektonskih barijera i prilagođen osobama s invaliditetom, što nije slučaj sa starom zgradom te ustanove, a ujedno će imati i lift, dok je na zadnjoj etaži smještena dvorana s pregradom koja se prema potrebi može pretvoriti u dvije dvorane i to će biti jedina modularna dvorana u novoj fakultetskoj zgradi.


Uređenje okoliša


Sve te radove izvodi GP Krk, a istovremeno se radi i na uređenju okoliša te novih parkirnih mjesta. Okoliš nove zgrade bit će ugodan i funkcionaln prostor koji će omogućiti učenje i druženje na otvorenom, te realizaciju studentskih aktivnosti. Sve će to doprinijeti i inače atraktivnoj, ali i jedinstvenoj lokaciji Fakulteta, jer u Hrvatskoj ne postoji fakultetska zgrada smještena na samoj obali mora.


Mini kampus Ika: Sve uređeno prema potrebama studenata


Mini kampus Ika: Sve uređeno prema potrebama studenata



U Mini kampus ulaže se 14,8 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo 7 milijuna kuna, preostali su iznos zajednički osigurali Sveučilište u Rijeci i sam Fakultet. Nadogradnja fakulteta krucijalna je predpostavka za njegov razvoj, a završetkom aneksa krenut će se s uređenjem postojeće zgrade u kojoj će se sadašnji prostor knjižnice prenamijeniti za potrebe administrativnih službi te će se od dvije učionice napraviti kabineti za nastavnike, što je također goruća potreba Fakulteta. S preinakama u postojećoj zgradi krenut će se već tijekom proljeća ili ljeta, a sve će to doprinijeti da Opatija ostane centar obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo ne samo unutar nego i izvan hrvatskih granica.