Dan plavih irisa

Karcinom debelog crijeva izlječiv je u 90% slučajeva

Barbara Čalušić

Dan plavih irisa ove subote u organizaciji Udruge osoba sa stomom ILCO / Snimio Ivica TOMIĆ

Dan plavih irisa ove subote u organizaciji Udruge osoba sa stomom ILCO / Snimio Ivica TOMIĆ

Kroz Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva građani u dobi od 50. do 74. godine se testiraju na okultno krvarenje u stolici te se u slučaju pozitivnih nalaza pozivaju na kolonoskopiju



RIJEKA  Udio umrlih od raka debelog crijeva u ukupnom broju umrlih od raka u 2017. godini u Primorsko-goranskoj županiji iznosio je 12,8 posto, unatoč činjenici da mogućnost izlječenja iznosi čak 90 posto ako se otkrije na vrijeme. Rano otkrivanje raka debelog crijeva omogućava preventivni nacionalni program u kojem se pozivaju građani od 50 do 74 godine.


– Svake zadnje subote u svibnju organizira se Dan plavih irisa kako bismo upozorili na sve veću pojavnost raka debelog crijeva koji je preventibilna bolest i izlječiva u 90 posto slučajeva ako se otkrije dovoljno rano. S tim ciljem provodi se nacionalni program ranog otkrivanja u kojem se građani testiraju na okultno krvarenje u stolici te se u slučaju pozitivnih nalaza pozivaju na kolonoskopiju – kazala je pročenica županijskog Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić najavljujući obilježavanje Dana plavih irisa ove subote u organizaciji Udruge osoba sa stomom ILCO.


Stopa oboljelih od raka debelog crijeva u Primorsko-goranskoj županiji iznosi 61,7, dok je u Hrvatskoj 46,2. Veća stopa u PGŽ-u tumači se većim brojem starije populacije u županiji.





Medicinska sestra Odjela digestivne kirurgije Kliničkog bolničkog centra Rijeka Viktorija Božić kaže kako je protekle godine na ovom odjelu operirano 98 osoba oboljelih od raka debelog crijeva. Čak 81 pacijent dobio je trajnu stomu, dok je njih 17 dobilo privremenu stomu, a jedan od ciljeva Dana plavih irisa je i destigmatizacija osoba sa stomom.



Svjetlana Gašparović Babić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a pojasnila je kako se građanima u dobi od 50 do 74 godine na kućnu adresu šalju pozivi za sudjelovanje u nacionalnom programu prevencije.


Nakon što potpišu pristanak, na kućnu adresu stiže im poziv u kojem sami uzimaju tri uzorka stolice, a ako je samo jedan od njih pozitivan, pozivaju se na kolonoskopiju.


– Godišnje šaljemo 114 tisuća prvih poziva i voljeli bismo da je taj broj veći. Odaziv na kolonoskopiju je zadovoljavajuć te smo u posljednjem završenom ciklusu otkrili 29 slučajeva raka debelog crijeva, no ukupan odaziv građana na program ranog otkrivanja je samo 24 posto, dok on u drugim zemljama iznosi između 60 i 70 posto – istaknula je Gašparović Babić.