Nakon sudske ovrhe

Kamp na Preluku: Kada će Grad Rijeka preuzeti ovaj super-vrijedan prostor i što će tamo biti?

Alenka Juričić Bukarica

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Što se tiče prostorno-planske dokumentacije, prostor Preluka je Generalnim urbanističkim planom definiran kao ugostiteljsko- turističko područje. S time da ondje, dakle, više uopće ne mora biti kamp



RIJEKA – Grad Rijeka još nije preuzeo upravljanje autokampom Preluk, potvrdili su u Gradu Rijeci, gdje smo potražili odgovor na pitanje kakva je sudbina ovog vrlo vrijednog prostora i što se ondje prostorno-planskim dokumentima definira. Sigurno je da ovog ljeta ondje neće biti turističke djelatnosti, a kada će se po tom pitanju nešto promijeniti, tek će se vidjeti.


Naime, još početkom travnja provedena je sudska ovrha radi iseljenja osoba i stvari, a posjed kampa predan je Ministarstvu državne imovine.


S obzirom da se kamp nalazi na česticama koje predstavljaju pomorsko dobro, Ministarstvo državne imovine proslijedilo je obavijest o provedenoj ovrsi Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koje je ujedno pozvano da predmet preuzme na daljnje nadležno postupanje, dok su u Ministarstvu mora, u međuvremenu, kazali kako je kamp predan na čuvanje i upravljanje Gradu Rijeci te da se trenutno rješava odvoz kućica u kampu posredstvom Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.




U Gradu Rijeci kazali su kako Grad za sada, ipak, nije preuzeo na upravljanje kamp Preluk budući da su još uvijek u tijeku dogovori s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture oko načina i uvjeta preuzimanja kampa, posebno vezano uz kamp-kućice i ostalu imovinu koja se nalazi na tom području i obaveze prema vlasnicima te imovine.


Idealne mogućnosti


– Naime, u ovršnom postupku pred Općinskim sudom u Rijeci, kamp Preluk je ovrhom pripao Republici Hrvatskoj i preuzelo ga je Ministarstvo državne imovine. Potom je Ministarstvo državne imovine, s obzirom da se radi o pomorskom dobru, kamp predalo Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koje je pak pokrenulo postupak predaje kampa Gradu Rijeci.


Kao što je rečeno, taj je postupak još u tijeku budući da je stav Grada Rijeke kako je prije dovršetka primopredaje nužno definirati na koji će se način i pod kojim uvjetima postupati s imovinom na području kampa, kazali su u Gradu.


Što se tiče prostorno-planske dokumentacije, prostor Preluka je Generalnim urbanističkim planom definiran kao ugostiteljsko-turističko područje. S tim da ondje, dakle, više uopće ne mora biti kamp.



Naime, program gradnje obuhvaća osim smještajnih kapaciteta, odnosno hotela, i prateće ugostiteljsko-turističke sadržaje poput gastronomskih punktova, otvorenog i zatvorenog amfiteatra za izvođenje najrazličitijih zabavnih, kulturnih i drugih programa, s obzirom da jednaka udaljenost od građevinskih područja Rijeke i Voloskog pruža idealne mogućnosti nesmetanog odvijanja različitih programa, sportskih i rekreacijskih sadržaja, šetnice i slično.


Zbog slojevitosti ukupnog programa i složenosti zadatka, prirodnih uvjeta i odnosa, te stoga i potencijalnog rješenja, GUP-om je određena obavezna provedba arhitektonsko-urbanističkog natječaja – kažu u Gradu.


Da podsjetimo, odlaskom autokampa Preluk u povijest, Turistička zona Preluk dobiva izlaz na more, a ovo vrlo vrijedno zemljište na moru, na potezu između budućeg Hilton Costabella beach resorta s jedne i hotela Navis s druge strane, postaje jedan od najzanimljivijih prostora na ovom području za turistički razvoj.


Povijest upravljanja


Autokamp na Preluku postojao je još od konca 50-ih godina prošlog stoljeća, s time da su nekretnine izgrađene tijekom 60-ih godina. Tijekom desetljeća rada, izmijenio se čitav niz firmi pod kojima je kamp radio, počevši od tvrtki Platak i Rut do Splendida, dijela poslovnog carstva privatizacijskog tajkuna Josipa Gucića.



Urušavanjem Gucićeva carstva i pretvorbom, nekretnine kampa su prepisane Splendidu, koji je 90-ih godina uzeo kredit kod Trgovačkog društva Opatija koje je potom dobilo založno pravo na nekretninama. Naknadno je kroz ovrhe cijeli kamp, zajedno s nekretninama, postao i vlasništvo Trgovačkog Opatija.


Nakon stečaja Trgovačkog 2005. kamp je iznajmljen tvrtki Tranzit koja je bila »ostatak« nekadašnjeg Splendida.


Nakon radnika iz Splendida, kamp je potom nakratko preuzela tvrtka Balsamo Corpo, da bi ga od 2010. preuzeo varaždinski Agens Željka Keškića. On je svojevremeno kazao kako je Agens temeljem Ugovoru o ustupanju pravnog položaja postao pravni sljednik Trgovačkog Opatija te da je postao vlasnik nekretnina u kampu dok se kao vlasnik zemljišta vodi Republika Hrvatska.


Riječ je, inače, o gotovo 24 tisuće kvadrata terena uz samo more. Keškićeve tvrtke do aktualnog ovršnog postupka i vraćanja kampa pod skute države, upravljale su kampom.


Inače, u stečaju Trgovačkog Opatija je Raiffeisen Consulting kupio blizu 57 tisuća kvadrata sjeverno od ceste za Opatiju za koje je Grad godinama plaćao najam, da bi ga Raiffeisen prodao privatniku.