Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Vozači, oprez

Kamere za nadzor prometa od danas šalju kazne! Ovo su lokacije pod nadzorom u Rijeci

Foto: M. GRACIN
Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 15. kolovoz 2019. u 10:22 2019-08-15T10:22:38+02:00

Sustav u koji je uloženo 200.000 kuna funkcionira na način da postavljene kamere automatski i u realnom vremenu, od 0 do 24 sata, evidentiraju i dokumentiraju zaustavljanje vozila nakon čega prometni redari odlučuju je li riječ o prekršaju ili ne

RIJEKA - Od danas se prekršaji koje će zabilježiti kamere za nadzor prometa, a postavljene su na pet lokacija, počinju kažnjavati.

Zato vozači - oprez! Pod nadzorom je pet lokacija u gradu koje i inače bilježe najveći broj prekršaja - riječ je o križanju ulice Riva i Splitske ulice, zatim križanju ulice Riva Boduli i ulica Riva te Ulici lvana Zajca (kod HNK lvan pl. Zajca), ulici Fiumara te Adamićevoj ulici (u blizini Jadranskog trga). Po potrebi postoji mogućnost da se sustav proširi i na druge lokacije, to jest da se kupi još kamera.

Podsjetimo, riječ je o sustavu za nadzor nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila, a koji je predstavljen javnosti sredinom srpnja. Cilj je povećati sigurnost prometa te smanjiti broj prekršaja koje usporavaju regularan tok prometa na ključnim punktovima grada.

Sustav u koji je uloženo 200.000 kuna funkcionira na način da postavljene kamere automatski i u realnom vremenu, od 0 do 24 sata, evidentiraju i dokumentiraju zaustavljanje vozila kroz stvaranje vizualnih zapisa, nakon čega prometni redari odlučuju je li riječ o prekršaju ili ne.

Ovisno o slučaju, pomoću MUP-ove baze podataka, vlasniku vozila stići će obavijest na kućnu adresu te zahtjev za dostavom dodatnih podataka o počinitelju. Počinitelji mogu izvršiti uvid u zapis prekršaja te predati podatke u Direkciju za prometno redarstvo. U prometne prekršaje klasificirani su parkiranje na nogostupu, autobusnim stajalištima, mjestima rezerviranim za dostavu, raskrižju i slično. Kazne se kreću od 300 do 700 kuna.

Samo u vremenu testnog razdoblja ovog sustava (bilo je to početkom srpnja) utvrđeno je kako je prosječan broj detektiranih nepropisno parkiranih vozila na dnevnoj bazi bio između 150 i 200 vozila, pri čemu je najveći broj prekršaja evidentiran na lokaciji u Adamićevoj ulici.

U razdoblju od samo 11 dana na spomenutih pet lokacija utvrđeno je više od dvije tisuće prekršaja, dok prometni redari u periodu od dva mjeseca na istima u prosjeku evidentiraju oko 900 prekršaja.

Implementirajući ovaj sustav riječki gradonačelnik svojedobno je izjavio da je poznata činjenica kako Rijeka predvodi primjenu koncepta pametnoga grada i modernih tehnologija s ciljem efikasnog rješavanja problema u korist građana te dodao da je Rijeka opterećena prometom.

Naime, sustav pametnih semafora bilježi i do 70 tisuća ulazaka vozila u grad, pri čemu svako zaustavljanje izaziva zastoj u prometu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.