Problem

Kako rezervirati parking u Rijeci? Evo što o tome kažu u Rijeka plusu

Ljiljana Hlača

Takva mogućnost postoji u gotovo svim većim hrvatskim gradovima, pa tako i u Rijeci gdje je, prema podacima Rijeka plusa, koristi 15 subjekata, koji su ukupno rezervirali 128 mjesta



Nedostatak parkirališnih mjesta, osobito u gradskom središtu u razdoblju radnog vremena, veliki je problem. Ponekad je pronaći mjesto za vozilo prava lutrija i vrlo često uzrok frustracija, povremenih duela između vozača ali i stanara, koji neki dio »smatraju jednostavnom svojim«. Jedno od mogućih rješenja za to je – rezerviranje parkirnih mjesta. Naravno, uz naknadu.


Takva mogućnost postoji u gotovo svim većim hrvatskim gradovima, pa tako i u Rijeci gdje je, prema podacima Rijeka plusa, koristi 15 subjekata, koji su ukupno rezervirali 128 mjesta. U usporedbi s drugim hrvatskim gradovima to, navodno, i nije tako puno, odnosno ova mogućnost nešto je manje popularna u gradu na Rječini.



U određenim situacijama parkirna mjesta mogu postati i terase. To pokazuje i primjer Book Caffea »Dnevni boravak« koji se nalazi u Cottinoj ulici. Naime, za formiranje ugostiteljske terase ovog objekta, izuzeta su dva parkirna mjesta. U Odjelu gradske uprave za urbanizam su nam rekli da je to odobreno jer je utvrđeno da to »neće predstavljati veću smetnju prometu u mirovanju, jer u neposrednoj blizini postoje tri javne garaže«.




– Ugostiteljske terase privremeni su objekti na javnim površinama, upravo namijenjeni dodatnoj animaciji javnih prostora. Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem analizira i ocjenjuje mogućnost davanja u zakup javnih površina obzirom na prostorno plansku dokumentaciju, prostorne uvjete i planiranu organizaciju prostora, konzultirajući ostale gradske odjele te u ovom slučaju i Rijeka plus. Grad Rijeka uvijek želi izaći ususret ugostiteljima – odgovorili su nam u nadležnom Odjelu Grada Rijeke.



Za ovakvu mogućnost uglavnom se odlučuju pravne osobe, odnosno tvrtke i ustanove, ali mogu je koristiti i građani, odnosno fizičke osobe. Mjesto se može rezervirati u okviru već postojećeg parkinga, ali i površina koja to nije. Recimo, ispred zgrade, ali u tom slučaju dosta ovisi o situaciji na terenu. Cijena zakupa parkirnog mjesta ovisi, pak, o zoni u kojemu se ono nalazi – za nultu zonu mjesečno treba platiti 3.000 kuna, za prvu zonu 2.000 kuna, a za drugu 1.500 kuna. Izvan zone naplate parkiranja cijena je tisuću kuna.


Mjesto koje netko zakupi, Rijeka plus označava horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, odnosno žutim linijma i slovom R, a postavljaju se i stupići i lanci. Ugovor se sklapa na godinu dana, a moguće ga je i produljiti.


U Rijeka plusu pokušali smo saznati koliko na temelju ovakve stavke godišnje uprihoduje ovo poduzeće, ali odgovor nismo dobili. Nisu odgovorili niti na pitanje postoji li ikakvo ograničenje pri sklapanju ovakvih ugovora, a nismo mogli dobiti niti podatak o tome tko je »rekorder« po broju rezerviranih parkirnih mjesta u Rijeci. Iako nismo tražili ime tvrtki, u Rijeka plusu su ipak smatrali, i naglasili nam da nema potrebe da takva informacija bude objavljena u medijima.