Grad na brege

Kako je Kastav dobio 400.000 kuna: Njihov stav prema otpadu donio im je ozbiljan novac

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Grad je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada vrijedan 1.568.603 kuna



KASTAV Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je odluku kojom se projektu »KaSTAV – grad sa stavom prema otpadu« dodjeljuju sredstva EU-a u iznosu od 373.806,38 kuna. Naime, Grad Kastav se sredinom svibnja prijavio na poziv za provedbu programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 439.772,26 kuna te će se njime financirati razne izobrazno-informativne aktivnosti koje su sastavni dio plana gospodarenja otpadom Grada Kastva za razdoblje od 2017. godine do 2022. godine.


Pozitivne promjene


Kako ističu u Gradu Kastvu, projektom je definirana provedba jedanaest aktivnosti u više ponavljajućih ciklusa tijekom dvadeset mjeseci – dijelit će se letci, vodiči, postavljat će se plakati, emitirat će se radijske emisije te spotovi, održavat će se javne tribine i radionice za predškolsku i školsku djecu te umirovljenike, održavat će se natjecanja u školi, djeci će se podijeliti edukativne bojanke i didaktičke igračke, slagalice te će se u tiskanim medijima objavljivati oglasi na temu gospodarenja otpadom.


– Izobrazno-informativnim aktivnostima želi se građane Kastva informirati i educirati o razlozima prelaska na kružno gospodarstvo i ulozi gospodarenja otpadom, objasniti im prednost novog sustava gospodarenja otpadom te zašto je takav način gospodarenja održiv. Želi se osvijestiti građane o njihovoj ulozi, važnosti njihovog odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, kao i važnosti promjene njihovih dosadašnjih navika.




Poseban naglasak se stavlja na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Provedbom aktivnosti doprinijet će se pozitivnim promjenama u sustavu gospodarenja otpadom na kastavskom području, ističu u Gradu Kastvu.


Nabava spremnika


Također, Grad Kastav je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti od 1.568.603,36 kuna. Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada sufinancirat će se kroz operativni program Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020. u visini od 85 posto, a preostala sredstva će osigurati Grad Kastav u proračunu. Sukladno iskazu interesa i odobrenim sredstvima nabavit će se spremnici za papir i karton od 120 litara – 597 komada i od 240 litara – 1600 komada, spremnici za plastiku od 120 litara – 5.97 komada i od 240 litara – 1.600 komada, kao i komposteri do 300 litara – 1.641 komad.