Predsjednica viškovskog Vijeća o posljednjoj sjednici

KSENIJA ŽAUHAR Nisu uspjeli manipulirati Vijećem i mještanima, pa krivnju prebacuju na mene

Andrej Petrak

Ksenija Žauhar / Foto Roni Brmalj

Ksenija Žauhar / Foto Roni Brmalj

Korištenjem tako ozbiljnog problema kao što je utjecaj deponija u Marišćini na život naših mještana, bez stvarne i iskrene namjere da se doprinese njegovom rješavanju, akteri ovog pokušaja obrušili su se i krivnju za nepripremljene materijale, koje su jedino oni kao inicijatori mogli i trebali pripremiti, sa sebe prebacili na predsjednicu Vijeća, kaže Ksenija Žauhar



VIŠKOVO Predsjednica Općinskog vijeća Viškova Ksenija Žauhar odlučila se u svoje osobno ime osvrnuti na prozivke i insinuacije članova Vijeća iznesene na posljednjoj sjednici, što je trebala biti održana na temu Centra za gospodarenje otpadom Marišćina.


– Budući da je riječ o neuspjelom pokušaju manipuliranja Vijećem i mještanima korištenjem tako ozbiljnog problema kao što je utjecaj županijskog deponija u Marišćini na život naših mještana, bez stvarne i iskrene namjere da se doprinese njegovom rješavanju, akteri ovog pokušaja obrušili su se i krivnju za nepripremljene materijale, koje su jedino oni kao inicijatori mogli i trebali pripremiti, sa sebe prebacili na predsjednicu Vijeća.


Prije svega, treba biti jasno, iako još uvijek nekima to nije, da je uloga predsjednika Vijeća zaštita digniteta Vijeća i da je dužan osigurati poštivanje Statuta i Poslovnika, a u okviru toga i poštivanje propisanih prava i dužnosti svih njegovih, demokratskim putem, izabranih članova. S obzirom na način na koji su podnositelji zahtjeva za održavanje sjednice Vijeća na temu rada Marišćine pristupili pripremi ove sjednice, može se jedino zaključiti da je stvarana namjera bila manipulacija i podcjenjivanje Općinskog vijeća, s ciljem da se populističkim metodama skupi što više jeftinih političkih poena. U nedostatku pravih argumenata, korištena su samo podmetanja i neargumentirane tvrdnje, u namjeri prebacivanja krivnje i odgovornosti na druge, što je već dobro znan i viđen stil i način ponašanja određenih sudionika na političkoj sceni naše općine, poručila je Ksenija Žauhar.




Osvrnula se na ponašanje vijećnica Mirne Međimorec i Marine Tomić Pujić.


– Svoje propuste i očito nepoznavanje funkcioniranja i rada Vijeća, uz potpuno netočne i nesuvisle prozivke o tobožnjim međusobnim obračunima, izvrtanjem činjenica i s proizvoljnim i tendencioznim izmišljotinama na moj rad kao predsjednice Vijeća, članice Vijeća Mirna Međimorec i Marina Tomić Pujić, očito su željele opravdati i prikriti svoje nesnalaženje u ulozi vijećnika predlagatelja. Očekivale su da će im netko drugi pripremiti njihov materija.


Međutim, uloga predsjednika Vijeća nije da bude administrator vijećnicima, niti da im piše i sastavlja prijedloge i da im odrađuje ono što nisu sami u stanju napraviti, ni da ih uči kako obnašati dužnost za koju su dobili mandat na izborima. Obveza predsjednika Vijeća je osigurati da prijedlozi vijećnika, kao ovlaštenih predlagatelja, budu na propisani način upućeni u propisani postupak. U ovom slučaju to nije bilo moguće, jer osim zahtjeva za sazivanje sjednice, nije bilo nikakvih prijedloga koji bi mogli biti upućeniu proceduru, odnosno stavljeni na dnevni red i pripremljeni za raspravu, objašnjava predsjednica Vijeća.


Podsjeća da je spomenuta sjednica održana, a sazvana je sukladno Poslovniku i u propisanom roku, na zahtjev vijećnice Mirne Međimorec, vijećnika koalicije HDZ-HSS i vijećnika Akcije mladih.


– U telefonskom kontaktu prije upućivanja zahtjeva za sazivanje sjednice u proceduru, upozorila sam vijećnicu Mirnu Međimorec da se zahtjev za sazivanje sjednice ne podnosi na način na koji ona namjerava podnijeti te da minimum političke kulture podrazumijeva da ona kao predlagač, prije podnašanja zahtjeva pozove na dogovor ostale članove Vijeća od kojih traži da potpišu zahtjev za sazivanje sjednice. Međutim, vijećnica Međimorec oglušila se na moje preporuke i s njene je strane izostao svaki daljnji kontakt, a time i mogućnost dogovora ili eventualnih uputa, kaže.


Dostavljeni zahtjev uputila je u proceduru, sukladno svim poslovničkim odredbama, dodaje.


– Međutim, osim zahtjeva za sazivanje sjednice nije pristigao niti jedan prijedlog akta, niti bilo kakav sadržaj za raspravu na Vijeću. O kakvoj se smišljenoj manipulaciji kod vijećnice Međimorec radi, govori činjenica da je ona noć prije, samo nekoliko sati prije održavanja sjednice, suprotno svim proceduralnim mogućnostima, sa svog privatnog maila poslala ostalim članovima Vijeća svoj prijedlog zaključka sa sedam točaka zahtjeva, koji su trebali biti rezultat ove sjednice. Uz to je priložila tekst iz kojeg je vidljivo da se isti odnosi na sjednicu Županijske skupštine, održane u lipnju, koja je na dnevnom redu, između ostalog, imala izvještaj o radu tvrtke Ekoplus i informaciju o provedbi projekta ŽCGO Marišćina, a koji je očito nekome poslužio za raspravu na toj županijskoj sjednici te kao takav nije mogao biti podloga za raspravu na Općinskom vijeću Viškova.


K tome, te iste, nazovimo ih “noćne zaključke” nisu potpisali ostali podnositelji zahtjeva za sazivanje sjednice, što može značiti da su ih oni, ili odbili potpisati jer se nisu složili s njime, ili je vijećnica Međimorec pak sve radila na svoju ruku. Ovakvim postupanjem očito je cilj sazivanja sjednice nije bio kvalitetna rasprava o Marišćini jer nikome od ostalih članova Vijeća nije dana mogućnost da se pripremi, niti da zauzme odgovarajući stav, a kamo li da o tome raspravi na svojim stranačkim tijelima ili listama, što bi minimum političke kulture i uvažavanja ostalih članova Vijeća podrazumijevao, rekla je Ksenija Žauhar.


Čude ju takvi propusti i nepoznavanje pravila, jer, kaže, i Međimorec i Tomić Pujić na zadnjim su lokalnim izborima istaknule svoju kandidaturu za načelnicu općine.


– Uz to, vijećnica Međimorec ima dugogodišnje političko iskustvo u raznim političkim opcijama, od HDZ-a, preko Smokvarijske liste, Liste Roberta Božića, Mosta sve do Liste Milana Pavelića pa je za očekivati da bi trebala znati kako predstavničko tijelo funkcionira. K tome, nameće se još i pitanje, nije li licemjerno ponašanje vijećnice Međimorec, s obzirom na činjenicu da je upravo ona bila aktivan član i kandidat na Smokvarijskoj listi, koja se borila za otvaranje Marišćine i čiji je program i cilj bio premještanje deponija Viševac na Marišćinu, u čemu su i pridonijeli svojim glasovanjem na Općinskom vijeću u prethodnim mandatima? Kada je ostvarila svoj cilj i kada su se bale smeća konačno s Viševca premjestile na Marišćinu, za balama je došla i Mirna Međimorec, ali sada u ulozi boraca protiv Marišćine, rekla je Ksenija Žauhar.


Predsjednicu vijeća iznenađuje, ali i čudi, potpora pripremljenom zahtjevu za održavanje sjednice svih potpisnika zahtjeva, pogotovo vijećnika HDZ-a, koji već u nekoliko prethodnih mandata participiraju u radu Vijeća te bi im trebala biti poznata sva proceduralna pravila i mogućnosti.


– Postavlja se pitanje jesu li potpisali takav zahtjev jedino s namjerom da bez velikog truda, koristeći manipulatorske sposobnosti vijećnice Međimorec, za svoju promociju uhvate pokoji politički poenčić? Mogli, bi, kad bi imali ozbiljne namjere, kao članovi vladajuće stanke na državnoj razini iskoristiti sve mogućnosti za rješavanje problema Marišćine u državnim tijelima.


Pred nama su još tri godine mandata i rada na rješavanju mnogih potreba i ozbiljnih problema naših mještana, pri čemu je vrijedan svaki razuman doprinos svakog člana Vijeća, bez obzira na političko opredjeljenje. No, ovakvi pokušaji i ponašanje nisu prihvatljivi, niti mogu pridonijeti uspješnom i kvalitetnom radu Vijeća, zaključuje Ksenija Žauhar.