Novi izvođač

KONAČNO? Pristupna cesta za Marišćinu bit će gotova za 7 mjeseci. Pet godina je bila na ledu

Biljana Savić

Gradilište ceste prema Viškovu ipak će se pokrenuti s mrtve točke / Snimio Roni BRMALJ

Gradilište ceste prema Viškovu ipak će se pokrenuti s mrtve točke / Snimio Roni BRMALJ

Nakon godina kašnjenja zbog Hidroelektre, uzrok novom čekanju ovog projekta, izuzetno važnog ne samo za Marišćinu, nego za cijelo Viškovo, bila je žalba koju je podnio GP Krk



RIJEKA U roku od sedam mjeseci konačno bi trebala biti izgrađena pristupna cesta za Marišćinu. Kako doznajemo u HAC-u, novi izvođač radova, Poduzeće za ceste d.o.o. Slavonski Brod, uveden je u posao ovoga mjeseca. Vrijednost radova iznosi 37.666.350,84 kuna, a rok izgradnje je, dakle, 7 mjeseci.


Gotovo pet godina gradnja ove ceste bila je na ledu. Problemi projekta nastali su zbog napuštanja gradilišta, a time i prestanka izvođenja radova prethodnog izvođača radova, tvrtke Hidroelektra, koja je otišla u stečaj.


Podsjetimo, nakon godina kašnjenja zbog Hidroelektre, uzrok novom stavljanju na čekanje ovog projekta, izuzetno važnog ne samo za Marišćinu, nego za cijelo Viškovo, bila je žalba na odluku o odabiru ponuđača koju je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave podnio GP Krk, jedan od dvaju ponuđača na natječaju.




Naime, GP Krk je ponudio cijenu izgradnje od 74 milijuna kuna, s PDV-om, a Poduzeće za ceste čak 37 milijuna kuna nižu cijenu, pa se može nagađati da se GP Krk žalio na nerealno nisku cijenu i troškovnik drugog ponuđača.


Slično je bilo i prije šest godina, kad je na natječaju zbog najpovoljnije cijene odabrana Hidroelektra, a GP Krk, tada u zajednici sa Strabagom i Viaduktom, podnio je žalbu na osnovi nerealno niskih cijena pojedinih dijelova ponude Hidroelektre.


Žalba je tada odbijena, Hidroelektra je započela s radovima 2013. godine, a koliko je to bila loša odluka, vidljivo je danas, tri godine nakon isteka ugovorenog roka za izgradnju ceste koja još uvijek nije ni blizu dovršetku i puštanju u promet. Rok za izgradnju ceste istekao je još 2015. godine, da bi od tada u više navrata bio pomican, bez velikih pomaka na gradilištu.


Kako su nam jučer kazali u HAC-u, Hrvatske ceste su sklopile ugovor za izvođenje preostalih radova sa zajednicom gospodarskih subjekata, Poduzeća za ceste d.o.o. Slavonski Brod i PZC Brod d.o.o. Slavonski Brod, za cijenu od 37.666.350,84 kuna bez PDV-a.


Cijena ponude ponuditelja GP KRK d.d. Krk je 59.424.010,51 kuna bez PDV-a i veća je za 21.757.659,67 kn bez PDV-a od cijene ponude odabranog ponuditelja. Na Odluku o odabiru žalbu je izjavio GP Krk d.o.o., a Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je žalbu, kazali su nam u HAC-u.