Čekaju novi uređaj

KBC RIJEKA IMA SAMO JEDAN MR UREĐAJ: Na magnet zglobova u Rijeci se čekalo i preko godinu dana. Uskoro će biti bolje

Barbara Čalušić

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Novi magnetski uređaj trebao bi skratiti liste čekanja, koje su kad je o ovoj pretrazi riječ, uvijek duge te se, primjerice, za magnet zglobova u riječkoj bolnici nerijetko čekalo više od godine dana. 



RIJEKA – Uređaj za magnetsku rezonanciju jakosti magnetskog polja 1,5 T s potentnim gradijentima i naprednim softverom sredinom ožujka trebao bi biti pušten u rad u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Uređaj bi trebao biti isporučen početkom iduće godine, a kako kaže prof. dr. Damir Miletić, predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju, novi MR uređaj u potpunosti će zadovoljiti kliničke potrebe KBC-a Rijeka.


Primjer drugima


– U ovom trenutku smo ostali na jednom MR uređaju te u razdoblju do instalacije novog uređaja primamo bolesnike s hitnim indikacijama upravo da ne bismo nepotrebno povećavali liste čekanja. Puni pogon novog MR uređaja u Općoj bolnici Pula bi trebao bitno olakšati situaciju jer se kod nas tradicionalno naručuje velik broj bolesnika iz Istre. Napominjem da se pulska radiologija vrlo kvalitetno pripremila za instalaciju MR uređaja, na vrijeme poslala svoje radiologe i tehnologe na edukaciju te stvorila kompetentan tim koji je bio spreman odmah preuzeti MR dijagnostiku u punom pogonu. To bi mogao biti dobar primjer drugima koji uvode novu dijagnostičku tehniku u svoje ustanove jer najskuplji uređaj u medicini je onaj koji ne radi, upozorava Miletić.


Na Kliničkom zavodu za radiologiju otvoreni su i dodatni jutarnji termini i popodnevne smjene subotom i nedjeljom te se radi u ukupno 14 smjena tjedno. Kako ističe Miletić, barem jedna smjena vikendom rezervirana je za bolničke pacijente.




Novi magnetski uređaj trebao bi skratiti liste čekanja, koje su kad je o ovoj pretrazi riječ, uvijek duge te se, primjerice, za magnet zglobova u riječkoj bolnici nerijetko čekalo više od godine dana. Miletić kaže da prema sadašnjim procjenama temeljenim na poboljašnju stanja MR aparature i kadrovskog potencijala u široj regiji, liste čekanja na ovu izrazito traženu pretragu trebale bi biti kraće.


Za korist pacijenta


– Nema kliničkog smisla dobiti rezultat pretrage nakon 12 mjeseci jer se klinička slika mogla drastično promijeniti. Optimalno bi bilo da svatko kome je potreban hitni MR pregled, primjerice novootkriveni karcinom rektuma u odrasle osobe ili tumor u dječjoj dobi, taj pregled dobije unutar nekoliko dana, a svi nehitni bolesnici s jasnom indikacijom unutar tri mjeseca. Što se tiče hitnoća, ciljeve ostvarujemo, ali nehitni bolesnici moraju biti svjesni da na listama naručivanja moramo ostaviti slobodna mjesta upravo za one koji ne smiju čekati. Za ostvarenje drugog cilja trebat će ozbiljno poraditi na indikacijama, dakle broju narudžbi za ovu pretragu koji raste iz dana u dan.


Jedina opravdana indikacija za MR pregled je kada rezultat pretrage može utjecati na odluku o daljnjem liječenju. Rezultat nakon godine dana je prekasno stigao i nije mogao utjecati na odabir liječenja. Također se treba zapitati hoće li rezultat MR pretrage na bilo koji način utjecati na odabir liječenja kod bolesnika s kroničnom križoboljom koji je već učinio nekoliko MR pretraga bez promjene terapijskog pristupa. Slično je s degenerativnim promjena zglobova i mnogim drugim entitetima koji zatrpavaju naše termine. MR treba raditi kada rezultat pretraga uistinu može promijeniti način liječenja. Sve ostalo nije na korist bolesnicima, a liste čekanja nemilosrdno rastu. Nadam se da ćemo skorom primjenom preporuka Europskog društva radiologa u Hrvatskoj početi ozbiljno raditi na indikacijama za MR pretrage, poručuje Miletić.