Oživjeli kvart

KAD SE SUSJEDSKE RUKE SLOŽE “Dječji Advent u parku” probudio uspavane Rastočine

Jasmin Đečević



RIJEKA Kad se susjedske ruke slože, sve se može pa tako i stvoriti blagdansku bajku u betonom i autima pretrpanom gradskom kvartu poput riječkih Rastočina i okolnih ulica. Naime, inicijativom nekolicine stanovnika s područja Mjesnog odbora Škurinjska draga ove je godine pokrenut »Dječji Advent u parku«, neobičan projekt koji u praksi još jednom pokazuje da za unaprjeđenje kvalitete života u gradu ne moramo baš uvijek tražiti »nadležne« službe ili čekati realizaciju politici tako dragih, a često zapravo fantomskih »kapitalnih projekata«.


– Kako smo naselje u kojem »caruju« trgovački centri i saloni automobila, gotovo da i ne postoji nekakva zabavna ili kulturna ponuda, pa tako ni adekvatno javno mjesto za ugodno okupljanje ljudi. Godinama i na razne načine pokušavamo to promijeniti, ali za takve stvari su nadležni najčešće pretrpani »bitnijim stvarima« pa smo osnovali udrugu »Staro Škurinje« kroz koju radimo na rješavanju problema u naselju. Kako bi djeci omogućili neke sadržaje koji ne bi bili samo telefoni i računala, jedan od naših članova Matija Vadlja je dao prijedlog da se u parku između kućnih brojeva Jelićeve 1 i 3 organizira Advent za djecu iz naselja i okolice – objašnjava jedan od organizatora Danijel Topalović.


Donacijama u kvartovskim kafićima i trgovinama skupljena su određena sredstva, kupljena je rasvjeta i materijal te izrađena adventska kućica za koju organizatori ponosno kažu da se »takve ne bi posramili ni na Korzu«. Napravljeni su razni božićni ukrasi, ispečeni kolači, svatko od okupljenih je donio neku sitnicu i – druženje je moglo započeti.




– Prošle nedjelje je kroz park prošlo oko 250 ljudi iz kvarta – kaže Topalović.