'Okovani sukobom interesa'

Jovanović u Rijeci oštro napao HDZ: ‘Hrvatskoj ne treba cheersleadersica nego moderan predsjednik’

Tihana Tomičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA – SDP-ov zastupnik i predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović oštro je napao HDZ u Rijeci zbog udara na neovisne institucije:


– U HDZ-u samo sukob interesa stalan jest: Tuđman i račun u banci, Sanader, BMW i satovi, Karamarko i konzultantica, ili Plenković i Borg-ovci, priča se ponavlja, predsjednici HDZ-a se mijenjaju, ali sukob interesa ostaje. Zato i najnoviji udar na Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i predsjednicu Natašu Novaković nije nikakvo iznenadjenje. HDZ-ovci ne mogu protiv sebe, jer sukob interesa utkan je u njihov genetski kod.


Na političkoj sceni svjedočimo hadezeiizaciji neovisnih tijela, npr. Državni inspektorat i Mikulić, visoki kazneni sud i Turudić, Šeksov kum u Ustavnom sudu … A ako u toj hadezeizaciji ne uspiju – namjera im je je eutanazirati neovisna tijela. Stoga SDP traži hitnu primjenu Zakona o zviždačima, hitnu izmjenu Zakona o sprečavanju sukoba interesa, i novi zakon koji će jamčiti neovisnost Povjerenstva za sukob interesa, kao i dovoljna proračunska sredstva za borbu protiv korupcije, rekao je Jovanović.




Također je pozvao i da se sve diplome provjere ne samo u sustavu obrazovanja nego i u svim javnim poduzećima i javnoj upravi, gdje vlada HDZ-ova mreža.


No, još je više kritizirao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, komentirajući najavu kandidature Zorana Milanovića kao kandidata SDP-a za Pantovčak:


– Hrvatska treba vratiti dostojanstvo funkciji predsjednika Republike. Ne treba nam cheersleadersica koja nas sramoti i čiji mandat će se pamtiti samo na navijanju na utakmicama, nego nam treba moderan poličar koji će od Hrvatske napraviti urbani ponos Europske unije.


Milanović je najkompletniji čovjek za to mjesto – bio je najbolji student prava u svojoj generaciji, potom diplomat, pa premijer, pa biznismen. Takav čovjek može dovesti i SDP do političkog troskoka, od EU izbora preko predsjedničkih izbora do parlamentarnih izbora. To je put kojim SDP mora pobjedama vratiti osmjeh na lice urbane Hrvatske, poručio je Jovanović.


Na pitanja o napisima o tome da ni on niti itko od drugih bivših ministara Milanovićeve vlade neće biti u stožeru SDP-a za izbore, rekao da je samo bitno da se angažiraju svi SDP-ovci koji će pomoći da ne dođe do izborne apstinencije.


“Osobno, dio sam Milanovićeva tima od prvog dana kad sam ga upoznao”, rekao je.


Na upit pak o Milanovićevim ranijim izjavama kojima se želio umiliti desnici, pa je izbore izgubio, Jovanović je rekao: “Jedan nespretan korak neće mu umanjiti izborne šanse”.