Kritika vlasti

Jelenje: Skuplja najamnina mogla bi zatvoriti poštu u Dražicama?

Sanja Gašpert

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Vijećnik Danko Baćac tvrdi da su zbog novih najamnina neki poduzetnici već otkazali zakup, a Pošti je zakupnina povećana čak 24 puta pa se boje da bi to upravu moglo potaknuti da zatvore ovaj izuzetno važan javni servis za mještane



JELENJE U prva tri mjeseca PGS-ove izvršne vlasti u općini Jelenje svjedoci smo samo tek jedne gospodarske »mjere« koju je ta stranka donijela i provela, a riječ je o drastičnom povećanju najamnina zakupcima poslovnih prostora koji su u vlasništvu Općine. Većini lokalnih poduzetnika zakupnina je povećana za 100 posto, a najgore je prošla Pošta, kojoj je zakupnina povećana čak 24 puta. Zanimljivo, zakupac koji sada ima upola manju najamninu je Dječji vrtić, koji će tako u četiri godine u općinski proračun uplatiti gotovo 300 tisuća kuna manje. Iako je taj najam prepolovljen, cijena vrtića ove godine za roditelje je ipak porasla.


Odbijene uštede


Zbog novih najamnina neki su poduzetnici već otkazali zakup, a bojimo se da bi moglo doći i do zatvaranja poštanskog ureda u Dražicama, što bi bilo katastrofalno jer je Pošta vrlo važan javni servis za naše mještane – kazao je to na konferenciji za novinare Danko Baćac, vijećnik Nezavisne liste Vande Radetić-Tomić. Osvrnuo se i na odbijeni prijedlog Liste »o uštedi pola milijuna kuna«.


– Zbog financijskog stanja u Općini, na prošloj sjednici Vijeća Nezavisna lista predložila je da Vijeće donese odluku kojom se do daljnjega ukidaju naknade koje za svoj rad dobivaju vijećnici i članovi općinskih odbora, čime bismo u ovom mandatu uštedjeli oko 500 tisuća kuna, a mi vijećnici pokazali bismo da nam je javni interes ispred osobne koristi. Također smo predložili da se tako ušteđeni novac namjenski potroši za konkretne dječje programe ili na socijalno ugrožene mještane. Nažalost, prijedlog nije prošao jer nas je poduprla jedino HDZ-ova Ana Marija Vujić, a Robert Maršanić (PGS) naš prijedlog čak je nazvao demagogijom te rekao da su ti iznosi simbolični – istaknuo je Baćac.




Predsjednica Liste i jelenjska vijećnica, Vanda Radetić-Tomić, komentirala je zapisnike sa sjednica Općinskog vijeća Jelenja.


Sporni zapisnici


– Nakon izbora, uvedena je praksa izrade dvaju zapisnika sa sjednica predstavničkog tijela. Predsjednik Općinskoga vijeća Luka Zaharija (SDP) i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Gordana Tomas odlučili su, bez da su se prethodno konzultirali s članovima Općinskog vijeća, kraću verziju zapisnika dostavljati županijskom Uredu državne uprave, a dužu verziju slati na uvid i usvajanje članovima Vijeća.


Klub nezavisnih vijećnika smatrao je da to nije zakonito jer nije u skladu s Poslovnikom o radu Općinskog vijeća, koji izričito predviđa izradu samo jednog zapisnika. Drugi je problem to što se ta kraća verzija slala u Ured državne uprave bez da su je članovi Vijeća uopće vidjeli, a kamoli verificirali.


Sumnjajući u zakonitost takvog postupanja, Klub nezavisnih vijećnika obratio se Ministarstvu uprave, koje je potvrdilo naše sumnje te u odgovoru jasno naznačilo da se Poslovnikom ne predviđaju dvije verzije zapisnika, da o izradi zapisnika mora brinuti Upravni odjel te »da je za zapisnik bitno da je cjelovit i da sadrži sve bitne činjenice sa sjednice predstavničkog tijela, što u predmetnom slučaju gdje zapisnik ima kraću i dužu verziju nije slučaj«.


Nadalje, Ministarstvo je upozorilo »na obvezu predstavničkog tijela i njegovog predsjednika na zakonito postupanje« – kazala je Radetić-Tomić. Istaknula je i nezadovoljstvo činjenicom da, iako su već održane tri sjednice Općinskog vijeća, još nisu profunkcionirali općinski odbori.