Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
'Dojenje - temelj za život'

Javna tribina: Produženo dojenje dobro za zdravlje djeteta i majke

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2018. u 18:17 2018-10-04T18:17:55+02:00

Za postizanje što dužeg dojenja majkama je potrebna značajnija podrška i pomoć obitelji, kao i prijateljski odnos prema dojenju čitavog društva i zdravstvenog sustava

RIJEKA »Dojenje – temelj za život« moto je ovogodišnjeg, 28. Nacionalnog tjedna dojenja, kojim povodom je u Gradskoj vijećnici u Rijeci održana javna tribina Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, uz prikaz programa Mala škola dojenja i predstavljanje Grupe za potporu dojenju: što je to?.

Između ostalog, istaknuto je kako uspješno, isključivo i produženo dojenje donosi brojne dobrobiti po zdravlje djeteta, majke, obitelji i zajednice. Za postizanje što dužeg dojenja majkama je potrebna značajnija podrška i pomoć obitelji, kao i prijateljski odnos prema dojenju čitavog društva i zdravstvenog sustava.

Upravo zbog rečenog, 1990. godine potpisana je deklaracija o promicanju i podržavanju dojenja, u koju se ubrzo uključila i Hrvatska, a KBC Rijeka postala je prva koja je ponijela titulu Bolnica – prijatelj djece.

U siječnju ove godine u Rijeci je pokrenuta Mala škola dojenja, kojoj je pokrovitelj Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, a koja se održava svaki mjesec u prostorijama Doma zdravlja PGŽ-a Rijeka u prostorijama »starog Rodilišta«.

- Školi se svaki mjesec priključi između petnaest i dvadeset polaznika, ali se broj s vremenom povećava, pa smo u rujnu imali više od dvadeset polaznika. Škola je namijenjena trudnicama, majkama, dojiljama, očevima, a njezin je glavni cilj da se istakne važnost dojenja i da se majkama olakša dojenje u prvim danima nakon poroda. Škola će se nastaviti i u sljedećim mjesecima, kao i sljedeće godine, kazala je patronažna sestra Sanja Sabolić, koja uz svoju kolegicu Anicu Stanković provodi Malu školu dojenja u Rijeci, a koja je, važno je istaknuti, besplatna za sve polaznike.

Kako je istaknuto na tribini, u Rijeci djeluje i sedam grupa za potporu dojenju, a jedna od njih je i grupa Vežički mališani.

- U današnje vrijeme krize i siromaštva u cijelom svijetu dojenje je posebno važno upravo iz razloga jer pruža jednak početak za svu rođenu djecu. Dojenje je važno ne samo za zdravlje djeteta, nego i za zdravlje majke. U razdoblju od listopada prošle do lipnja ove godine našu grupu potpore prošle su 32 majke sa svojom djecom, kazala je patronažna sestra Tamara Car, koja vodi grupu Vežički mališani. Dodala je kako je dojenje izuzetno važno posebice u prvim mjesecima, pa bi se dijete, ukoliko je moguće, trebalo dojiti od prvog dana do šestog mjeseca života, bez nadohrane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.