Liste

Izbori na Pećinama, Pehlinu i Podmurvicama bit će prilično zanimljivi

Tihana Tomičić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Evo što je na izboru biračima u ova tri riječka mjesna odbora



RIJEKA Kao što je poznato, nemaju svi gradovi u Hrvatskoj unutarnju organizaciju kakvu ima Grad Rijeka – zakon dopušta i druge oblike organiziranja osim samih mjesnih odbora na razinama nižim od gradske. Tako, primjerice, Grad Split ima i ustrojene gradske četvrti kao nešto veće oblike organiziranja od samih mjesnih odbora, koji su najniži zakonski dopušteni oblik organiziranja, i praktički su u Rijeci ugrubo govoreći, nastavak nekadašnjeg modela mjesnih zajednica s nekim manjim modifikacijama. Primjerice, najprije je bilo osnovano 36 MO-a, a onda su neki spajani, pa se sada biraju vijeća u 34 mjesna odbora u Rijeci.


U MO-u Pećine na izborima 2. prosinca natjecat će se četiri liste – HDZ-ovu listu predvodit će gradski vijećnik te stranke Ivan Mencer, potom je tu lista saveza koji čine HSU, IDS i HSS, a koju predvodi Dubravka Travalja. Natječe se i savez Lista za Rijeku-Unija Kvarnera, koju vodi Denise Defranza, dok SDP izalazi s PGS-om i HNS-om s kandidatom Željkom Ševerdijom. Iako su HSU i IDS u većini drugih mjesnih odbora dio koalicije sa SDP-om, pokazalo se da se baš u mjesnom odboru u kojem živi i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, na Pećinama, nije uspjela uspostaviti šira suradnja SDP-a s HSU-om i IDS-om, pa su pred biračima praktički tri liste lijevoga centra, dok samo HDZ predstavlja desni centar.


Zanimljivo će biti i na Pehlinu, gdje se natječe pet lista – HDZ-ovu vodi bivši gradski vijećnik te stranke Ivan Bogdanić, a ni ovdje nema »velike koalicije« vezane uz SDP. Naime, SDP na Pehlinu nastupa s HNS-om, PGS-om i SDSS-om, i listu vodi Aljoša Bratuša (ranije ARS-ovac, a sada član HNS-a), dok HSS, HSU i IDS te Laburisti idu sa svojom listom koju vodi Alan Hadžiselimović. Tu je i lista HSP-a s Draganom Starčevićem, a natječe se i Most čiji je nositelj Vladimir Glumac.




I u MO-u Podmurvice za naklonost birača natječe se 6 lista – HDZ-ovu vodi Ivan Sviderek, a HSP-ovu Ivan Dujmešić. Tu je i Lista za Rijeku koju vodi Dražen Golubičić, dok savez HSU-HSS-IDS predstavlja Emil Lebl. Ovo je i jedan od onih mjesnih odbora gdje izlazi i Nezavisna lista Bura koju vodi Branka Šijan Boršić. Na koncu, tu je i koalicija koju čine SDP-Laburisti-SDSS-HNS-PGS, i čiju listu predvodi Jadranka Žikić.