Prijateljski gradovi

Izaslanstvo kineskog grada Ningboa u posjetu Rijeci: Jačanje suradnje u gospodarstvu i kulturi

P. N.

Foto Grad Rijeka

Foto Grad Rijeka

Kao moguća područja suradnje Nikola Ivaniš istaknuo je rastući sektor urbanog turizma, posebno u 2020. godini kada će Rijeka ponijeti prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. „Vjerujem da će i gosti iz Kine 2020. godine posjetiti naš grad te da će im program koji se priprema biti zanimljiv“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ivaniš



Predstavnici Grada Rijeke održali su prijam za izaslanstvo Rijeci prijateljskog kineskog grada Ningboa.


Na prijemu je bilo riječi o jačanju suradnje na području gospodarstva, kulture i turizma, čemu je temelj Sporazum o prijateljskoj suradnji te Memorandum o suradnji na području gospodarstva, trgovine i lučkih djelatnosti koji su dva lučka grada potpisala 2011. godine, piše u priopćenju Grada Rijeke.


Goste su primili zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš i pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Jana Sertić.




 


Predstavljajući Rijeku, zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš posebno se osvrnuo na lučku djelatnost, istaknuvši gradnju novog kontejnerskog terminala Zagrebačka obala koja je u završnoj fazi, a za čiju koncesiju su interes pokazali i kineski investitori. Goste je također upoznao s planovima izgradnje ceste koja će od Luke Rijeka voditi do slovenske granice na kojoj bi se gradio veliki poslovni centar.


Izaslanstvo kineskog grada Ningboa u Rijeci / Foto Grad Rijeka


Izaslanstvo kineskog grada Ningboa u Rijeci / Foto Grad Rijeka



 


Kao moguća područja suradnje istaknuo je rastući sektor urbanog turizma, posebno u 2020. godini kada će Rijeka ponijeti prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. „Vjerujem da će i gosti iz Kine 2020. godine posjetiti naš grad te da će im program koji se priprema biti zanimljiv“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ivaniš.


 


Kineskim gostima dobrodošlicu je poželjela i pročelnica za poduzetništvo Jana Sertić. Između ostalog, istaknula je malo i srednje poduzetništvo čiji razvoj Grad Rijeka potiče nizom subvencija, nastojanja u stvaranju mreže poduzetničkih inkubatora, uz okretanje Rijeke kreativnim i IT industrijama, te proces izgradnje poslovne zone za buduće poduzetnike, piše u priopćenju.


 


Kinesku delegaciju vodio je Li Guanding, zamjenik gradonačelnika Grada Ningboa, koji se zahvalio na gostoprimstvu te, između ostalog, istaknuo kako su zahvaljujući ovom posjetu uspjeli dobiti potpuniju sliku o riječkom gospodarstvu i kulturi.


 


Osim produbljivanja odnosa s Rijekom, svrha posjeta izaslanstva Grada Ningboa jest i promocija China-CEEC Investment and Trade Expo – sajma proizvoda široke potrošnje, koji se početkom lipnja održava u Ningbou. Kako je istaknuo, sajam je odlična prilika za gospodarstvenike, ponajviše male i srednje poduzetnike, da promoviraju svoje proizvode na kineskom tržištu.


Posebice se osvrnuo na mogućnost povećanja broja posjeta kineskih turista Rijeci, kojih se u našem gradu sljedeće godine očekuje oko dvije tisuće. Također, Grad Ningbo  posebno je zainteresiran i za suradnju u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.


 


Prijemu su također prisustvovali i Zhang Yan, generalni direktor Zavoda za trgovinu Grada Ningboa, Ye Rongzhong, generalni direktor Ureda za vanjske poslove Grada Ningboa, Cui Xiuliang, generalni direktor Ureda za borbu protiv krijumčarenja Luke Ningboa, Sun Daqing, zamjenik generalnog direktora Ningbo-Zhoushan Port Group, te Xiao Shuang, prevoditelj kinesko-engleski Ureda za vanjske poslove Grada Ningboa.


 


Predstavnici Ningboa posjetili su i AGCT – Adriatic Gate Container Terminal, Rijeka, gdje su ih primili Ognjen Ružić, direktor operative, te Iva Roman-Kalinić, koordinatorica prodaje.


 


Članovi kineskog izaslanstva nakon Rijeke putuju u Dubrovnik, gdje se u petak, 12. travnja, održava poslovni forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih zemalja „9. poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine“. Poslovnom forumu prethodit će osmi sastanak šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC), koji se održava od 10. do 12. travnja, a domaćin je ovoga puta Hrvatska.


 


Ningbo je lučki grad na sjeveroistoku kineske Provincije Zhejiang. Prema podacima iz 2012. godine, Ningbo ima oko 8 milijuna stanovnika. Grad se nalazi oko 220 km južno od Shanghaia. Ningbo je najvažnija kineska luka za izvoz električnih proizvoda, tekstila, živežnih namirnica i industrijske opreme.