Riječki karneval

Iva Ciceran predaje krunu nasljednici: ‘Od malena obožavam maškare’

Edi Prodan

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Kad je Riječki karneval u pitanju, on je jedan od najprivlačnijih »proizvoda« cjelokupnog hrvatskog turizma. Riječki je karneval veliki spektakl i mamac za posjetitelje, poticaj za još bolje rezultate



Brzo je prošla ova moja kraljevska godina i bila bih neiskrena kad bih rekla kako mi nije žao što ću večeras predati krunu svojoj nasljednici. Ali, jednako će mi tako bit drago da ona koja bude izabrana uživa kao što sam i ja ove godine uživala, da joj bude lijepo i zanimljivo kao što je i meni bilo.


Istaknula nam je to Iva Ciceran, 23. kraljica Riječkog karnevala, članica Karnevalske udruge Vavek parićani, djevojka koju krase baš sve one osobine koje se traže kod nositeljice zlatnog plašta. Jer da bi se bilo »riječkom karnevalskom kraljicom« ljepota je tek jedna od traženih komponenti. Ona svakako mora biti i komunikativna, elokventna, s obzirom na brojne kontakte mora dobro vladati stranim jezicima, svakako – ples i pjesma su nezaobilazni jer u maškaranim se skupinama dominantno upravo to i radi – pjeva se i pleše.


– U svojem sam obrazovnom putu završila gimnaziju, te sad na kraju i studij međunarodnog poslovanja na riječkom Ekonomskom fakultetu. S ponosom ističem kako sam djelatnica ugledne tvrtke Katarina line kojoj se ujedno i zahvaljujem na razumijevanju za moje »kraljevske« obaveze. Za razliku od ovogodišnjeg karnevala koji je vrlo dug, moja je udarna sezona bila vrlo kratka. Obaveze su bile koncentrirane u svega nekoliko tjedana, a tu je tvrtka u kojoj radim pokazala mnogo razumijevanja za moje izbivanje s posla.


Maškare u krvi




A Iva kroz sve godine svog odrastanja najljepše uspomene nosi iz »petog godišnjeg doba«. »Krivci« za takvo, sretno djetinjstvo su dakako roditelj, također ljubitelji maškaranih događanja. Što zapravo i ne čudi jer Iva dolazi iz Kućeli koj su, baš kao i čitav matuljski kraj jako ponosni na sve svoje tradicije, pa tako i one maškarane.


– U maškarama sam od kad znam za sebe. Mama Tamara i tata Edvard su mene i mog brata Jana maškaravali i vodili sobom od kad smo prohodali. To je naprosto dio mene i uvijek sam se, ne samo u ovih godinu dana dok sam bila kraljica, sjajno osjećala kad bi maškare krenule.


Iva je svoje kraljevske obaveze s zadovoljstvom odrađivala i izvan vremena održavanja Riječkog karnevala. Dakako, stalni i vjerni pratitelj bio joj je meštar Toni.


– Meštar Toni je sjajna osoba, on mi je puno pomogao u brojnim situacijama na koje do tada nisam bila navikla. Njegovo je iskustvo golemo tako da ulijeva mirnoću i povjerenje. Zajedno smo putovali na karnevale u Herceg Novi i Budvu koji su se održavali u proljetnom i ljetnom razdoblju, no najvažnije smo obaveze ipak odradili do same velike riječke povorke. Ono što također želim istaknuti, velika je odgovornost koju donosi uloga kraljice. Znate, odlazak u maškare je skoro neobuzdano veselje. Biti kraljicom karnevala znači određeni odmak, ponosno držanje, komunikaciju sa svima ali bez prepuštanja onom tako poznatom, pa i tako nam dragom karnevalskom ludovanju. Biti kraljicom vam je velika razlika u odnosu na klasične maškare – biti dio maškarane razuzdanosti, a sam biti na neki način smiren pa i pomalo distanciran od svih onih poziva ples ili konzumaciju raznih pića, pojašnjava nam Ciceran.


Koktelsi su zakon


Slijedi li povratak svojoj skupini »Vavek parićani« ili se nakon večerašnje predaje krune sve okreće prema nekom mirnijem životu, s manje maškaranih druženja, pitamo?


– Ma jedva čekam opet bit dio svoje grupe, svojih »Vavek parićanih«! Jedva čekam nadoknaditi sve ono što sam zbog kraljevskih obveza lani morala propustiti! Kakav odmak, pa rekla sam vam da su maškare integralni dio mog odrastanja, da ne mogu zamisliti »peto godišnje doba« bez sebe u njemu.


A koja su to omiljena mjesta za tanac, za maškarano ludilo. Gdje će se naša Iva najbolje zabaviti ovih tjedana?


– Već sutra, kad prođe ova moja primopredaja krune, krećemo put – Studene. Oni odlično organiziraju maškarani tanci tako da nam je posjet tom mjestu neizostavan. Naravno, najbolje nam je na naše širem području – Jušići, Permani, matuljski i halubajski kraj. Nije loše ni na udaljenijim pozicijama, prema Zametu ili na istočnom dijelu riječkog područja, ali svakom je najbolje u onom kraju gdje je odrastao, gdje poznaje puno ljudi. Tamo je najnesputanije, najzabavnije, pojašnjava nam Iva.


A glazba? Što se sluša, onako privatno, a što kad su u pitanju maškarane zabave?


– Obožavam svaku vrst glazbe, domaću i stranu. Kad je pak u pitanju maškarana zabava, e tu vam postoji posebna priča. Naravno, ne bih dvojila kako su »Koktelsi« zakon, no moram istaknuti kako su mi u zadnje vrijeme sjajni Beni band, te već godinama Fiesta. Oni u najvećem broju sviraju ne svoje nego popularne pjesme drugih sastava ili pjevača. Kod Fieste se recimo odlično vidi ta komunikacija s publikom. Oni točno osjete kad padne dinamika zabave, onda »ulete« s nekim provjerenim hitom i svi su opet na nogama. Jednako tako znaju i primiriti situaciju. U maškarama je to jako važno, posebne su grupe koje mogu biti dio našeg maškaranog ludila.


A s obzirom da je Iva profesionalno uronjena u turizam, kako Riječki karnevala vidi u smislu – turističkog proizvoda?


– Kad je Riječki karneval u pitanju on je jedan od najprivlačnijih »proizvoda« cjelokupnog hrvatskog turizma. Ono što me veseli je činjenica da je riječki turizam, zahvaljujući aktivnostima ljudi koji rade u TZ Rijeke, značajno krenuo odličnim smjerom i u razdoblju izvan samog karnevala. S obzirom da se nalazimo u sredini siječnja, svi se sjećamo kako je odlično Rijeka, u svom središtu, na Trgu Riječke rezolucije ali i na Trsatu, izgledala u adventsko vrijeme. Konkretno Rijeka je svoju turističku priču započela prvog vikenda u prosincu, a jednakim će intenzitetom trajati do prvog vikenda u ožujku. A to je već vrlo ozbiljni period, riječ je dakle o – dugoj sezoni.


Ono što će sasvim sigurno uskoro uslijediti su slični programi i za ljetno razdoblje tako da će Rijeka uskoro postati, a ja joj to od srca želim, značajnim turističkim središtem. Karneval je u tom smislu najvažnije doba, veliki spektakl i mamac za posjetitelje, ali on je i poticaj da Rijeka bude turistima privlačna i kroz čitavu godinu, zaključuje Iva.


Da, uistinu neposredna, simpatična i vrlo elokventna. Prava kraljica. Razgovor u središtu Rijeke brzo je prolazio, nove su obaveze dolazile. Još svega nekoliko sati i – zbogom kruni.


– Ja se držim maksime: jednom kraljica, uvijek kraljica. Ono što bi mi bilo drago, a nadam se kako to neće biti smo moja inicijativa, je da se dogodine, kad bude izbor jubilarne, 25. kraljice Riječkog karnevala, sve okupimo, od prve Ive Radić pa sve do one koja će tek biti izabrana 2020. godine, godine što će za Rijeku i zbog EPK biti posebna, i napravimo zajedničku fotografiju. Za uspomenu na naša kraljevska vremena.