Gastro ponuda Italije

Italiafest na Korzu: Oku i nepcu neodoljivo, ali džepu preskupo

Ljiljana Hlača

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

»Skupo za majku božju«, najčešći je komentar prolaznika na Korzu, koji ipak nisu mogli sakriti divljenje gastronomskoj ponudi Talijana i njihovom majstorstvu dekoracije svakog proizvoda



RIJEKA Prije svega treba reći – to mogu samo Talijani! Dok je jučer na parkiralištu Delta započinjalo prvo izdanje  megafestivala Kvarnerfest, Talijani su zauzeli, uljepšali i obojali i oživjeli riječko Korzo. Na štandovima su se predstavile talijanske regije Lazio, Umbria, Toscana, Emilia Romagna, Sardegna, Sicilia i Puglia sa svojom gastronomskom ponudom poput sireva, salama, maslina, slastica, tjestenine, ulja… 


Dakle, imali su se i čime predstaviti: besprijekorno uređeni štandovi s oku i nepcu neodoljivim, ali džepu preskupim proizvodima. Riječani su barem naučili da postoji mortadela po cijeni od 200 kuna za kilogram, umjesto 30 koliko košta u riječkim supermarketima. A tek tjestenina … izgleda poput šarenih bombona, a cijena 30-50 kuna za 250 grama. Okusa i oblika je raznoraznih, gotovo nevjerojatnih – tjestenina s okusom gljiva, šafrana, sipe, pa čak i grožđa. Umak za tjesteninu od 180 grama, minijaturma teglica je od 70 do 120 kuna, ovisno je li od tartufa ili nekog drugog sastojka. E, sad sirevi.


Odakle početi? Možda s bivoljim sirom za čiji kilogram treba izdvojiti 280 kuna. Ili možda sir sa crvenim vinom, također po 280 kuna. Istu cijenu drži i sir s balzamičnim octom, dok je parmigiano reggiano tobože jeftiniji – 240 kuna. Vrste sireva koje Talijani nude gotovo je nemoguće nabrojiti, kao i dočarati maštovitost uređenja štandova. A tek masline… Velike, zelene, crne i žute, 160 kuna za kilogram, pa kapari u soli, kapula na sve načine, i narezane balancane u ulju … pa onda brda začina… pršut iz Parme, salame razne. I, na kraju – kolači. Od bilo čega i od svega. 




»Skupo za majku božju«, najčešći je komentar prolaznika na Korzu, koji ipak nisu mogli sakriti divljenje gastronomskoj ponudi Talijana i njihovom majstorstvu dekoracije svakog proizvoda. 


Inače, riječ je o drugom po redu ItaliaFestu u Rijeci; proizvođači iz talijanskih regija u Rijeci su se prvi put predstavili u rujnu prošle godine. Sajam traje do 16. svibnja.