Podpinjol

Investicija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo uzbudila susjedstvo: Stanari sumnjaju da je zid srušen da se dobije parking

Ljiljana Hlača

U gradskom Odjelu za komunalni sustav, koji čini se nije znao za radnje Zavoda, kažu da bi se »probijeni izlaz koristio samo u slučaju evakuacije, a ne za svakodnevno prometovanje i izlaz vozila« jer je u suprotnome potrebno ishodovati odobrenje odnosno prometno rješenje nadležnih službi



RIJEKA Stanare Ulice Podpinjol kod kućnog broja 15 (Mlaka) zasmetalo je rušenje starog zida i kuće, a što je učinio Nastavni zavod za javno zdravstvo. Tvrde da sve to baš nije napravljeno po slovu zakona odnosno bez adekvatnih dozvola (čak nema ni oznake gradilišta) te dodaju da se iza cijelog tog projekta krije namjera investitora da napokon riješi problem parkinga, ali i osigura dodatni izlaz za vozila ove ustanove. Poznato je kako Zavod s time ima problema. Uz to smatraju da je zid zaštićen. Naime, uklanjanjem spomenutih objekata oslobodio se lijepi prostor što se nalazi iza zgrade Zavoda. Zavod je vlasnik cijele te lokacije.


– No, za ulicu koja je jednosmjerna i vrlo uska osobito u jednom dijelu to je neodrživo. Podpinjol takav promet ne može »progutati«, rekli su stanari.Ovaj slučaj Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije za sada nije htio komentirati, ali su zato to učinile nadležne službe.

Građevinski inspektor Ministarstva graditeljstva utvrdio je da nema osnove za postupanje u ovom slučaju, dok u službenom dopisu Konzervatorskog ureda u Rijeci stoji da taj »zid nema posebne zanatske, estetske ili urbanističke vrijednosti«. Ako je i imao, to je sve ionako odavno devastirano i to još izgradnjom KBC-a.


– Od investitora radova zatražena je projektna dokumentacija nakon čega će biti, ukoliko se ocijeni potrebnim, propisane detaljnije smjernice dovršavanja radova na presjecima zidova koji ostaju, stoji u dopisu Konzervatorskog ureda koji potpisuje njegova ravnateljica Biserka Bilušić.


Čini se da gradske službe nisu znale za ovaj projekt, a prema njihovim riječima, a prema izjavi investitora, »probijeni izlaz bi se koristio samo u slučaju evakuacije, a ne za svakodnevno prometovanje i izlaz vozila«.– No, investitor je upozoren da, ukoliko se namjerava izlaz koristiti za svakodnevni izlaz automobila, potrebno je ishodovati odobrenje odnosno prometno rješenje nadležnih službi, naglasak je Odjela gradske uprave za komunalni sustav.