Nova investicija

Industrijska zona Bakar: Tvrtka MEP uložila deset milijuna u novu zgradu

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Tvrtka MEP od 2014. do 2018. godine bilježi ubrzani rast i skoro stopostotni rast prihoda, broj zaposlenih u tom je razdoblju povećan s 19 na 30 djelatnika, a prošle je godine tvrtka ostvarila prihod od 32 milijuna kuna, istaknuo direktor MEP-a Neven Kundija



KUKULJANOVO Nova proizvodno-poslovna zgrada tvrtke MEP u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu, ukupne vrijednosti 10.216.012,96 kuna, od čega je iznos od 4.899.598,03 kuna sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija, izgrađena je i cjelokupno poslovanje je u fazi preseljenja, kako bi započelo s radom na novoj lokaciji. Tim povodom novinarima je predstavljen projekt »Ulaganje u izgradnju i opremanje poslovnog objekta društva MEP s ciljem diversifikacije poslovanja«.


– U prosincu 2016. godine MEP je kandidirao projekt za sufinanciranje. Krajem 2017. godine, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pozitivno je ocijenilo projektnu prijavu MEP-a. Radovi na izgradnji objekta započeli su u ožujku ove godine, a u ovom trenutku projekt je priveden kraju, poslovna zgrada tvrtke MEP u Industrijskoj zoni Kukuljanovo je izgrađena i s radom na novoj lokaciji počinjemo odmah nakon blagdana Svih svetih.


Od kandidature do ključa


Nova poslovna zgrada ima ukupno 1313 m2 bruto površine proizvodno-poslovnog prostora u kojem će se projektirati, proizvoditi i testirati oprema za distribuciju električne energije, podatkovni centri, sustavi za kritično napajanje i hlađenje ICT sustava i simulatori za pomorstvo.




Čak 700 »kvadrata« zauzima proizvodni dio, kazao je direktor MEP-a Neven Kundija, dodajući kako je projektnu prijavu izradila tvrtka Sensum iz Rijeke, a glavni izvođači radova su bili GP Krk d.d. za građevinski dio i Aeroteh d.o.o. za instalaterske radove, dok je tvrtka Ventex d.o.o. bila zadužena za opremu sukladno provedenim postupcima nabave.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Kundija je podsjetio kako tvrtka MEP od 2014. do 2018. godine bilježi ubrzani rast i skoro stopostotni rast prihoda, broj zaposlenih u tom je razdoblju povećan s 19 na 30 djelatnika, a prošle je godine tvrtka ostvarila prihod od 32 milijuna kuna.


– Ciljevi tvrtke MEP su do kraja 2020. godine zaposliti dodatnu radnu snagu, povećati prihod od prodaje, kao i prihod od izvoza. Dostizanjem navedenih ciljeva tvrtka će se nametnuti kao lider na tržištu Hrvatske i susjednih država u segmentu kritičnog napajanja i sustava za pomorsku simulaciju – istaknuo je Kundija.


Gospodarsko središte Hrvatske


Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić kazao je kako veći dio prostora zone danas krase poslovne hale i gradilišta te kako posebno vesele nove proizvodne djelatnosti poput MEP-ove koji je, kazao je, priča koja potiče rast i razvoj Hrvatske.– Ovom prigodom možemo najaviti i novi investicijski ciklus vrijedan čak 26 milijuna kuna, u sklopu kojega će na prostoru u susjedstvu MEP-a uskoro za nove investitore biti spremno 300 tisuća »kvadrata« novog zemljišta s opremljenom komunalnom infrastrukturom.

U zoni je otvoreno sedam novih gradilišta, a u tijeku su i pregovori s novim investitorima. Ova zona premašuje granice Grada Bakra i okvire Primorsko-goranske županije, širimo je na više od pet milijuna »kvadrata« i glavno je gospodarsko središte Hrvatske, kazao je Klarić, dodajući kako planovi za zonu u budućnosti uz poslovni hotel uključuju i izgradnju dječjeg vrtića, kao i helidroma.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Direktor Industrijske zone Bakar Irvin Badurina izrazio je zadovoljstvo realizacijom »ovako vrijednog projekta renomirane tvrtke u domeni elektronike, koja je prepoznala prednosti Zone«.


– Zona bilježi rast u svakom pogledu, stalno niču novoizgrađeni objekti, u protekle četiri godine broj zaposlenih je porastao za tisuću i danas u zoni radi četiri tisuće zaposlenika. Dnevno zonu posjeti oko trideset tisuća ljudi, a godišnje se u zoni uprihodi oko milijardu eura prihoda, pa s pravom možemo reći kako je Industrijska zona Bakar najveća u Hrvatskoj.


Porast prodaje, izvoza i zaposlenika


Tvrtka MEP osnovana je 1996. godine. U početku je tvrtka bila orijentirana na pružanje kvalitetnih napajanja elektroničkih sustava, a kroz godine je proširila poslovanje i danas je fokusirana na rješenja za kritično napajanje i hlađenje za ICT, telekomunikacije, industriju, pomorske aplikacije i slično. Tijekom posljednjih petnaest godina MEP-ovi inženjeri su radili na brojnim projektima vezanim za rješenja za kritično napajanje i hlađenje podatkovnih centara te gotovih rješenja za industriju, telekomunikacije, pomorstvo.


U isto vrijeme uspostavili su čvrste veze s nekim klijentima i postali službeni predstavnici i distributeri renomiranih tvrtki. Posljednjih nekoliko godina MEP bilježi rast prodaje, izvoza i broja zapošljavanja, tako da danas broji trideset djelatnika. Tvrtka posjeduje razne certifikate kvalitete poslovanja poput ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001 te certifikat poslovne sigurnosti.