Gorući busevi

Ima dima, ali nema vatre? Uprava Autotroleja ima novo objašnjenje za bus u kvaru

Marinko Glavan

Foto Facebook

Foto Facebook

Na autobusu  koji je jučer šlepan u Rijeku nije došlo do požara niti zapaljenja, odgovorio je direktor Autotroleja Alberto Kontuš



RIJEKA Autobus Autotroleja na liniji Rijeka – Mune, u nedjelju u kasnim poslijepodnevnim satima, zbog kvara je »odšlepan« u Rijeku, pri čemu je iz vozila snažno dimilo, što je zabilježio jedan od građana, vozeći iza autobusa i vučnog vozila.


Iako je s videozapisa, objavljenog na facebook stranici »Volim grad koji teče«, vidljivo da se iz stražnjeg dijela autobusa snažno dimi, dok ga vučno vozilo tegli prema garaži, iz Autotroleja demantiraju da je bila riječ o požaru, navodeći kako se radilo o mehaničkom kvaru na motoru vozila.


– Do kvara na vozilu koje je jučer šlepano u Rijeku došlo je u poslijepodnevnim satima u Brešcima. Na vozilu nije došlo do požara niti zapaljenja, već je uslijed kvara na turbini motora došlo do pojave dima, s obzirom na to da je vozilo tijekom vuče u garažu bilo upaljeno radi lakšeg manevriranja istim – odgovorio je direktor Autotroleja Alberto Kontuš na naš upit o najnovijem incidentu, koji se dogodio samo tjedan dana nakon što je na Svilnom u potpunosti izgorio autobus koji je u tom trenutku bio na probnoj vožnji, po obavljenim popravcima u Rijeka plusu, gradskoj tvrtki zaduženoj za održavanje voznog parka riječkih komunalnih i trgovačkih društava u vlasništvu grada.





Bio je to ujedno šesti po redu požar na autobusima Autotroleja u zadnjih godinu dana, u kojima, prvenstveno zahvaljujućin profesionalnosti i pravodobnoj reakciji vozača, nitko nije stradao, već je sve završilo samo s materijalnom štetom.


U prijašnjim incidentima većinom je bila riječ o autobusima marke MAN, starijeg godišta, a prilikom utvrđivanja uzroka zapaljenja stručnjaci MAN-a iznijeli su sumnje u neadekvatno održavanje autobusa i lažiranje dokumentacije o održavanju, dok je nezavisni sudski vještak, kojeg je angažirao Autotrolej, utvrdio kako je do požara došlo zbog neadekvatnog materijala od kojeg su izrađene cijevi sustava za dobavu goriva.


Na pitanje o uzrocima najnovijeg incidenta, direktor Autotroleja Kontuš odgovara kako se oni tek utvrđuju.