Socijalni program

IZNAD DRŽAVNOG STANDARDA Oko devet tisuća građana Rijeke koristi socijalnu potporu iz gradskog proračuna

Damir Cupać

Uz mjere i pomoći koje se koriste godinama uveli smo i neke nove oblike jer želimo pratiti europske trendove kada je riječ o socijalnom programu i omogućiti novim korisnicima pravo na participiranje u socijalnom programu, naglasio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel



Gradonačelnik Vojko Obersnel dao je zeleno svjetlo Odjelu gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb za provedbu niza mjera iz Odluke o socijalnoj skrbi te je naglasio da je obuhvat riječkog socijalnog programa znatno viši nego što bi bio da se primjenjuju državni cenzusi.


– Neki od oblika socijalnog programa prima oko 9.000 korisnika koji koriste ukupno 17.000 oblika pomoći, a taj bi broj bio za dvije trećine manji da nismo digli cenzus iznad onoga koji propisuje država. Uz mjere i pomoći koje se koriste godinama uveli smo i neke nove oblike jer želimo pratiti europske trendove kada je riječ o socijalnom programu. Prošle godine uveli smo nekoliko novih modela kako bismo omogućili novim korisnicima pravo na participiranje u socijalnom programu. Tako sada jednoroditeljske obitelji imaju pravo participirati u socijalnom programu, djeca koja su evidentirana kao korisnici usluga socijalne intervencije, radno neaktivne osobe iznad 65 godina koje nemaju nikakva primanja… – naveo je Obersnel. Obersnel je dodao da postoji niz oblika pomoći za koje ne treba donositi posebnu odluku već se oni dodjeljuju automatizmom kao što su pomoć kod stanovanja, odnosno subvencioniranje troškova plina i vode te subvencioniranje troškova javnoga prijevoza.


– Uz to smo podigli iznos cenzusa za samačka domaćinstva, jednoroditeljske obitelji, a na zadnjem Gradskom vijeću prihvaćen je amandman koji će omogućiti pomoć za nabavku udžbenika za puno više riječke djece jer je cenzus povećan za 75 posto – pojasnio je riječki gradonačelnik.





Socijalni program Grada Rijeke uključuje novčanu pomoć za umirovljenike, a mogu je primiti oni umirovljenici koji ispunjavaju uvjet mirovinskog prihoda odnosno koji imaju prebivalište na području grada Rijeke i čiji mjesečni iznos mirovine, u koji se uračunava i zaštitni dodatak za tekući mjesec, ne prelazi iznos od 1.400 kuna.


– Umirovljenici se razvrstavaju u dvije skupine. U prvoj su oni čija mirovina iznosi 1.000 kuna mjesečno ili manje, a u drugoj čija mirovina iznosi 1.000 kuna i jednu lipu do 1.400 kuna. Umirovljenici prve skupine ostvaruju pravo na novčanu pomoć u visini razlike iznosa mjesečne mirovine koju primaju i novčanog iznosa od 1.200 kuna, umirovljenici druge skupine ostvaruju pravo na novčanu pomoć u iznosu od 150 kuna. Pravo na novčanu pomoć za umirovljenike nema umirovljenik ako na području Republike Hrvatske ima u vlasništvu ili suvlasništvu kuću ili stan koji mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor. Planirana sredstva za ovaj oblik pomoći iznose oko 2,5 milijuna kuna – izjavila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.



Populacijska politika


Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković pojasnila je tko sve ima pravo iz socijalnog programa kada je riječ o desetak oblika pomoći. Prva socijalna mjera je novčana potpora za opremu novorođenog djeteta. Grad Rijeka će roditelju koji je hrvatski državljanin i ima prebivalište na području Grada Rijeke te roditelju koji je stranac i osobi bez državljanstva sa stalnim boravkom na području grada Rijeke, za dijete rođeno nakon 1. siječnja 2018. godine dodijeliti novčanu potporu za opremu novorođenčeta.


– Visina novčane potpore za opremu novorođenčeta za prvo dijete iznosi 1.500 kuna, za drugo dijete 2.000 kuna, za treće i svako daljnje dijete roditelja 3.000 kuna. Da bi se dobila ova potpora, podnositelj zahtjeva je dužan u roku od šest mjeseci od rođenja djeteta za koje se dodjeljuje novčana potpora dostaviti Odjelu gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb izvadak iz matične knjige rođenih za novorođeno dijete i svako dijete roditelja podnositelja zahtjeva koje s njim živi u zajedničkom kućanstvu. Posvojitelj malodobnog djeteta je dužan dostaviti zahtjev Odjelu gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti rješenja o posvojenju – pojasnila je pročelnica Mušković.


Umanjenje mjesečne cijene vrtića za korisnike koji ispunjavaju uvjet doplatka za djecu u 2018. godini druga je mjera, a umanjenje mjesečne cijene boravka u jaslicama i vrtićima iznosi 30 posto pune mjesečne cijene u ovoj godini. Redoviti učenici srednje škole i redoviti studenti obuhvaćeni su trećom mjerom koja se odnosi na novčanu pomoć u iznosu od tisuću kuna jednom godišnje ako ispunjavaju socijalni uvjet – pravo na zajamčenu minimalnu naknadu na temelju rješenja nadležnog tijela za socijalnu skrb ili pravo na doplatak za pomoć i njegu ili pravo na osobnu invalidninu koje je ostvario redoviti učenik ili student na temelju rješenja nadležnog tijela za socijalnu skrb, odnosno posebni uvjet da je redoviti učenik srednje škole i redoviti student dijete smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.



U Odluci o socijalnoj skrbi utvrđeno je pravo na novčanu pomoć za starije osobe bez osobnog prihoda kao jedno od prava iz socijalne skrbi koje osigurava Grad Rijeka. To pravo od 150 kuna mjesečno može se ostvariti ako je korisnik starija radno neaktivne osobe, osoba u dobi od 65 i više godina koja je bez osobnih prihoda.


– Pravo na novčanu pomoć za starije osobe bez osobnog prihoda nema korisnik ako prihod kućanstva u kojem živi korisnik prelazi gradski cenzus prihoda te ako na području Republike Hrvatske ima u vlasništvu ili suvlasništvu kuću ili stan koji mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor – pojasnila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.



Troškovi stanovanja


Kada je riječ o subvencijama ta troškove stanovanja građanima koji su obuhvaćeni socijalnim programom, četiri su oblika pomoći. Naime, građani koji ispunjavaju propisane uvjete dobivat će naknadu za troškove zaštićene i slobodno ugovorene najamnine u visini od 50 posto iznosa najamnine, odnosno najviše do tisuću kuna mjesečno.


Naknada za podmirenje troškova slobodno ugovorene najamnine za stan u vlasništvu fizičke osobe, podstanarina, za korisnike koji ispunjavaju socijalni uvjet – pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, ovisno o broju članova kućanstva iznosit će za samca 500 kuna mjesečno, za dvočlano kućanstvo 750 kuna, za tročlano kućanstvo 750 kuna, za četveročlano kućanstvo 800 kuna mjesečno. Ako kućanstvo ima više od četiri člana, iznos se za svakoga člana povećava za sto kuna mjesečno do maksimalnog iznosa od 1.500 kuna mjesečno.


Za podmirenje troškova električne energije u 2018. godini u proračunu su osigurana sredstva tako da će se dodjeljivati subvencije samcu u iznosu od 150 kuna mjesečno, dvočlanom kućanstvu 200 kuna, tročlanom 300 te četveročlanom kućanstvu 400 kuna mjesečno. Ako kućanstvo ima više od četiri člana. Iznos se za svakog člana povećava za 50 kuna mjesečno. Jedno od novijih socijalnih prava je pravo na nabavu kućanskog uređaja koje može ostvariti samac koji ispunjava socijalni uvjet – pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Pravo na pomoć za nabavu kućanskog uređaja može se ostvariti jednom godišnje.


– Pomoć ostvaruje tako da se korisniku dodjeljuje poklon-bon u iznosu od tisuću kuna, pojasnila je Mušković.