Udruga vinara

Hermanova žlahtina šampion “Stepanja pul Marković”

Edi Prodan

Pomalo iznenađujuće, crna su vina ovog puta bila nešto manje kvalitete, dok bijela možemo ocijeniti dobrima, pa čak i vrlo dobrima, istaknuo enolog Tomislav Pavlešić



SRDOČI Domagoj Herman je sa žlahtinom, za koju je od mogućih 20 bodova dobio njih čak 19,03, šampion ovogodišnje »Stepanje pul Marković«, tradicionalne smotre vina u organizaciji Udruge vinara, vinogradara i voćara Srdoči.


– Iza nas je jedna teška, neujednačena godina koja je vinogradarima i vinarima donijela dosta problema tako da nije bio lako napraviti dobro vino. Uz sve mane pojedinih uzoraka vina ponuđenih na ocjenjivanje, možemo biti zadovoljni s onim što je došlo na naš stol. Komisiju kojoj sam predsjedavao čini su još i ugledni stručnjaci Tomo Babić i Damir Milat, a ona je, od svih ponuđenih, izdvojila 42 vina: 26 je bilo bijelih, 14 crnih te dva rosea. Pomalo iznenađujuće, crna su vina ovog puta bila nešto manje kvalitete, dok bijela možemo ocijeniti dobrima, pa čak i vrlo dobrima, istaknuo je na otvaranju »Stepanje« dipl. ing. agr Tomislav Pavlešić, enolog s Odjea za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.


Ono što ovu smotru, kad su vina u pitanju, stavlja u red boljih na širem riječkom području je činjenica da je srazmjerno mali bio broj odbačenih uzoraka, onih koji ne udovoljavaju kvalitativnim parametrima da bi se na sajmu uopće pojavila, je činjenica kako je odbačeno bilo svega 16 posto od punuđenih vina.





ŠAMPION: Domagoj Herman


ZLATO: Alex Marčelja, Domagoj Herman, Berislav Srdoč, Boris Acinger, Zorin Šanko, Ivo MatuljaSREBRO: Marino Srdoč, Milan Ivaniš, Berislav Sušanj, Mate Mihaljević, Sanjin Srok, Sreten Suvajac, Oliver Stepić, Žarko Erjavac, Ivica Rubeša, Miroslav Tepša, Dušan Jugo, Radenko Srdoč

BRONCA: Adriano Smilović, Gino Krota, Domagoj Herman, Radenko Srdoč, Milan Ivaniš, Boris Acinger, Sanjin Srok, Marino Srdoč, Konoba »Kovačevi« za dva vina


PRIZNANJA: Boris Grbac, Marino Srdoč, Rajko Blečić, Boris Acinger – za dva vina te Alen Sole



Domaćin skupa je i ovog puta, kao i prethodnih sedamnaest godina bio Berislav Srdoč, dok su nakon njegovog pozdrava, govorili čelni ljudi srdočke udruge Branko Srdoč, kao i gosti iz Kastva, iz udruge »Belica« s kojom je Udruga vinogradara, vinara i voćara Srdoči tijesno povezana. Dosadašnjom i budućom suradnjom zadovoljan je Radenko Srdoč, predsjednik Belice, dok je Ivica Rubeša Plovanićev, jedan od njezinih utemeljitelja i viđenijih članova u vrlo nadahnutom govoru povezao i obilježavanje Stepanje s izložbom vina što zajedno seže stotinjak godina u prošlost. Nakon svečanog dijela susreta uslijedilo je druženje kao i obilazak nekoliko konoba.


Skupu su prisustvovali Vojko Obersnel, gradonačelnih Rijeke kao i dogradonačelnik dr. Nikola Ivaniš, te prof Ivan Vukić, ravnatelj OŠ Sroči, dok se unutar prigodno osmišljnog glazbenog programa virtuoznošću u sviranju harmonike istaknuo desetogodišnji Dorian Rubeša.