Traže ostavku

HDZ: Za politički cirkus u Rijeci odgovoran Poropat

Damir Cupać

Snimio:Silvano Ježina

Snimio:Silvano Ježina

Raspišite izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće jer ova situacija više nema smisla. HDZ je za izbore spreman, poruka je HDZ-a



RIJEKA Dopredsjednik riječkoga HDZ-a i gradski vijećnik te stranke Josip Ostrogović pozvao je gradonačelnika Vojka Obersnela, SDP i stranke koje ih podržavaju da dokažu da imaju većinu u gradskom parlamentu ili da raspišu izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće kako bi se okončao politički cirkus. Prozvao je predsjednika riječkoga SDP-a i dogradonačelnika Marka Filipovića i gradske vijećnike te stranke Vojka Brauta i Aleksandra Buloga za politički amaterizam i zatražio od njih ispriku. Riječki HDZ-ovci zatražili su ostavku predsjednika Gradskoga vijeća Andreja Poropata, ocijenivši da je on najodgovorniji za politički cirkus.


Zločesto, bezobrazno


– Mi smo u četvrtak otišli sa sjednice Gradskoga vijeća kako bismo nazočili konferenciji »Fight & Win – Kako se oduprijeti raku?« koja je održana s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka te poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije u organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u Europskom parlamentu, članice neformalne skupine u EU parlamentu »Zastupnici protiv raka«.


U toj je skupini gospodin Alojz Peterle, bivši slovenski premijer, a sada eurozastupnik, koji je na čelu skupine, a i sam je prebolio rak i onda vlastitim primjerima svjedoči na ovim konferencijama na kojima se okupljaju stručnjaci, liječnici, ministri, ljudi koji govore o svojim iskustvima, koji su rak proživjeli, preživjeli ili ga još uvijek proživljavaju. Filipović, Braut i Bulog izjavili su da je gradska oporba bahata, indolentna i bezobrazna. Obersnel nikada ne bi tako nešto izjavio, i koliko god je loš i neuspješan gradonačelnik, još uvijek je za njih svemirski brod, ocijenio je Ostrogović. Dodao je da cirkus u Gradskom vijeću rade isključivo SDP i njegovi koalicijski partneri.




– Proglasiti neradnicima i bahatim ljudima one koji ne pristaju biti Obersnelovi igrači, a ne spomenuti SDP i njihovu koaliciju koja je zajedno s Obersnelom dovela Grad u dug od minimum 277 milijuna kuna, zbog kojih je Grad gotovo pred bankrotom i stagnira cijelo desetljeće, u najmanju je ruku zločesto i bezobrazno. Sazivati sjednicu subotom u 19 sati s još 14 točaka na dnevnom redu je neozbiljno. Nastavak 11. Sjednice GV-a nije bilo moguće pratiti izravno na stranicama Grada, što je vraćanje u totalitarizam i jednoumlje, izjavio je Ostrogović. On je mišljenja da je napuštanje sjednice legitimno pravo oporbe i da bi Obersnel trebao dokazati da ima većinu.


– Gospodo, raspišite izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće jer ova situacija više nema smisla. HDZ je za izbore spreman i neka Riječanke i Riječani odluče tko je u pravu, a tko je bahat, iako je doveo Grad pred bankrot. Dok je bilo para, bilo je i drugara. Sad kad nema para, sve je manje i drugara – zaključio je Ostrogović.


Zaslužena naknada


Gradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović poručila je da HDZ sigurno neće držati kvorum SDP-u i partnerima.– Mi smo svoju vijećničku naknadu i te kako zaslužili jer smo među aktivnijim vijećnicima. U isto vrijeme predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat kaže da se ne osjeća odgovornim za sve što se dogodilo. To je vrhunsko licemjerje čovjeka koji je smijenjenoga predsjednika Tihomira Čordaševa prozivao zbog toga što neke odluke nisu prošle. Njegovom nesposobnošću započeo je najveći politički cirkus od 1993. godine. On treba dati ostavku, zaključila je Milinović.