Presica oporbenih vijećnika iz Jelenja

HDZ: Nismo protiv projekata, nego načina financiranja

Sanja Gašpert

Ivoslav Ban i Ana Marija Vujić / Foto Sanja Gašpert

Ivoslav Ban i Ana Marija Vujić / Foto Sanja Gašpert



JELENJE PGS Jelenje prozvao je vijećnike HDZ-a za, navodno, protivljenje razvoju Općine Jelenje, međutim, mi nismo protiv projekata, nego načina njihovog financiranja. Kad je u pitanju obnova ambulante u Dražicama, Nezavisna lista Ervina Radetića i HDZ su pripremali dokumentaciju za projekt kojim su predviđene nove specijalističke ambulante na katu i preseljenje ljekarne iz Doma kulture Dražice. Tako bi se za nove sadržaje oslobodio sadašnji prostor ljekarne i napravile stepenice u podrum Doma koji sada zjapi neiskorišten. PGS i SDP su 2017. godine stopirali taj »zločinački i nazadni projekt« i »snažno« potrošili skoro dva milijuna kuna za obnovu ambulante u postojećim gabaritima, pa tako već sada imamo dojave mještana da ravni krov ambulante ponovno prokišnjava, kazao je to na konferenciji za novinare vijećnik HDZ-a u Općinskom vijeću Jelenja Ivoslav Ban.


Novinarima se obratila i HDZ-ova vijećnica Ana Marija Vujić koja se osvrnula na kapitalni projekt dogradnje škole i izgradnje sportske dvorane u Dražicama.


– HDZ je, navodno, toliko bio »protiv« tog projekta, da ga je počeo realizirati još 1998. godine. S druge strane, PGS i SDP su navodno toliko »za« da su ga te iste godine stopirali. Umjesto da se škola i dvorana izgrade u godinama kada su godišnji općinski prihodi zbog brdsko-planinskog zakona zaslugom HDZ-ove vlasti bili veći od 20 milijuna kuna, oni su silne milijune »ulupali« u razne promašene projekte kao što je to napušteni Vatrogasni dom u Dražicama, kazala je Vujić.




Dodala je kako to koliko su mještani »zadovoljni« jelenjskim PGS-om najbolje pokazuju rezultati nedavnih europskih izbora, na kojima je PGS u koaliciji s brojnim strankama osvojio manje od 10 posto i zauzeo »odlično 5. mjesto«, a njihova kandidatkinja dobila »čak 48 glasova« od ukupno 4.538 birača u Općini Jelenje.


Vujić je predložila da se ubuduće na interenetu prenose sve radne sjednice Općinskog vijeća Jelenja, a ne samo svečana na kojoj, kazala je, vladajući imaju monopol govoriti o situaciji u Općini.


Na projekt škole osvrnuo se i Ivoslav Ban koji je kazao kako vladajući kada su došli na vlast 2017. godine nisu u prvom proračunu predvidjeli niti kune za ovaj kapitalni projekt.


– Upravo je HDZ-ova vijećnica Ana Marija Vujić inzistirala na nastavku tog projekta. Sada vladajući Općinu zadužuju za čak 15 milijuna kuna, što je više od godišnjeg proračuna Općine Jelenje. Ilustracije radi, to je kao da se Grad Rijeka zaduži za milijardu kuna za neki projekt. Kad već naši vladajući u Jelenju nisu sposobni naći dodatna državna ili europska sredstva, predložili smo da pola tog iznosa osiguraju samodoprinosom oni koji su najodgovorniji za stopiranje radova 1998. godine. Zašto, primjerice, Miljenko Fičor ne bi uplatio 200 tisuća kuna, koliko Općinu koštaju njegovi savjeti u ovom mandatu?, zaključio je Ban.