Loš informatički sustav

Gubljenje vremena i novca pri izradi dokumenata: Upute na webu MUP-a jedno, službenica na šalteru drugo…

Marinko Glavan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Naš čitatelj Franjo Zec iz Viškova informirao se na internetu što je sve potrebno za produljenje vozačke dozvole te sukladno uputama sa sobom nije ponio fotografiju. Ali, ipak nije bilo tako...



RIJEKA Da to što su na web stranicama policije istaknute precizne upute što sa sobom ponijeti prilikom izrade ili produljenja valjanosti nekog dokumenta, u praksi ne mora značiti baš ništa, pokazuje primjer Franje Zeca iz Viškova. On je posljednjeg dana prošlog mjeseca na šalter MUP-a u Rijeci došao radi produljenja vozačke dozvole. Prije toga, da ne gubi vrijeme na famozni FT1P sindrom (fali ti jedan papir), čest na šalterima državnih i javnih službi, temeljito je na internetskim stranicama MUP-a proučio što mu je sve potrebno, prikupio dokumente i kupio državne biljege. Sa sobom nije ponio fotografiju dimenzija 30×35 milimetara, sukladno uputama na policijskom webu, gdje jasno stoji da nije potrebno priložiti fotografiju ukoliko je podnositelju zahtjeva u proteklih pet godina izdana elektronička isprava ili osobna iskaznica koja sadržava OIB (izdaje se od 8.6.2015. godine), za čije je izdavanje priložena fotografija, a izgled osobe nije značajnije promijenjen. Kako je osobnu iskaznicu izradio prije godinu dana, a izgled mu se nije značajnije promijenio, ispravno je, prema uputama policije, zaključio da mu nije potrebna.


Kameno doba


– Sve se odvijalo uredno, do momenta kada me službenica na šalteru upitala za fotografiju, i tada počinje problem. Službenica mi objašnjava da, iako sam u pravu da u uputama stoji kako ne treba donositi sliku, uz ispunjenje određenih uvjeta, ali da ona nema tehničkih mogućnosti moju sliku preuzeti iz sustava jer joj sistem ne dozvoljava da sliku »smanji« već je samo može »rezati«, do dimenzija potrebnih za izdavanje nove vozačke dozvole, kaže Zec, kojemu nije bilo druge, nego otići do najbližeg fotografa, platiti izradu fotografije, a potom ponovno u red na šalter MUP-a.


– Pa zar se u ovo doba tehnološkoga napretka nisu sjetili poboljšati postojeći sistem da se ovakva sramoćenja i službenika i građana ne bi događala. Funkcija komercijalnog smanjivanja fotografija postoji još od 1985. godine, predstavljanjem grafičkog operativnog sistema Windows 1.0 i programa PC Paintbrush, a čisto da podsjetim, od tada su prošle 32 godine. Do kada će informatički sistem MUP-a RH živjeti u kamenom dobu, kaže Zec, objašnjavajući kako njegov revolt nije stvar potrošenog novca i vremena, već principa, jer je točno slijedio upute koje je objavio sam MUP. – Nije mi do 45 kuna, nego do principa, te sam zbog njihove greške od MUP-a zatražio povrat tog novca – dodaje.

Poduzimaju mjere


Objašnjenje zbog čega prema uputama na web stranicama MUP-a nije potrebno donijeti sliku, ako je osoba izradila osobnu s OIB-om ili elektronski dokument unatrag pet godina, a u praksi ipak jest, zatražili smo od Policijske uprave primorsko-goranske, odakle odgovaraju kako »poduzimaju mjere«.




– Pravilnikom o vozačkim dozvolama (Narodne novinebroj 43/13,77/13,155/13,01/ 15,33/16. i 108/16.) , između ostalog propisano je da uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole nije potrebno priložiti fotografiju ukoliko je podnositelju zahtjeva u proteklih pet godina izdana elektronička isprava ili osobna iskaznica koja sadržava OIB, za čije je izdavanje priložena fotografija, a izgled osobe nije bitno promijenjen. Sukladno propisima, isto je navedeno u uputama za produljenje vozačke dozvole te objavljeno na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.


Napominjemo kako u malom broju slučajeva, zbog tehničkih razloga, nije moguće obaviti prijenos fotografije koja je pohranjena u informacijskom sustavu MUP-a te se podnositelja zahtjeva upućuje da priloži novu fotografiju. Slijedom iznesenoga, u suradnji s nadležnom službom poduzimaju se mjere radi otklanjanja navedenih poteškoća. S tim u vezi, molimo građane za razumijevanje ukoliko prilikom podnošenja zahtjeva za vozačku dozvolu dođe do prethodno navedenog problema prijenosa fotografije – stoji u odgovoru PU PGŽ-a.