Za svih ponešto

Grobničke jeseni: Tradicionalna manifestacija ove godine donosi više od 30 programa

Sanja Gašpert

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Poseban naglasak svi programi daju očuvanju, zaštiti i promicanju čakavskog narječja, te se njeguje bogata tradicija domaćih prostora



GRAD GROBNIK – »Mlàdi su bašćine glasi« naziv je večeri održane u Kaštelu u Gradu Grobniku, kojom je svečano otvorena ovogodišnja, 27. Grobnička jesen, tromjesečna kulturno-znanstvena manifestacija koju od rujna do prosinca organizira Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, pod pokroviteljstvom Općine Čavle.


Večer je započela proglašenjem pobjednika natječaja pod nazivom »Darovani«, što ga već dva desetljeća grobnička Katedra provodi u suradnji s osnovnim školama Primorsko-goranske županije, za najbolja literarna ostvarenja na čakavskim govorima te najbolje likovne uratke.


Bogata večer


Kako je tom prigodom istaknuto, svi programi što ih u sklopu projekta suradnje s osnovnim školama Katedra provodi u cilju zaštite kulturno-povijesne baštine, osobito nematerijalne i suvremenog umjetničkog stvaralaštva, pod pokroviteljstvom su Agencije za odgoj i obrazovanje. Pod samo naoko istim nazivom »Mlàdi su bašćine glasi«, u Galeriji suvremene umjetnosti Grobnik iste je večeri otvorena i izložba umjetničkih djela, slika na platnu, akademskog slikara Ivana Balaževića, radnog naziva »Bolero«.




Kako je kazao umjetnik, kojemu je ovo prva samostalna izložba, riječ je o 23 umjetnička djela koja će se u grobničkom Kaštelu moći razgledati do kraja studenog. Stručni osvrt na izložbu dao je stalni stručni savjetnik Međunarodne likovne kolonije Grobnik, povjesničar umjetnosti dr. sc. Berislav Valušek. Večer su svojim nastupima obogatili Vokalna skupina KUD-a Zvir i grobnička umjetnica na violini, Dubravka Veljačić.


Kako je kazala tajnica grobničke Katedre Vlasta Juretić, tradicionalna tromjesečna manifestacija Grobnička jesen i ove će godine svojim bogatim znanstveno-stručnim, umjetničkim, kulturnim i kulturno-zabavnim programima, s posebnim naglaskom na očuvanje, zaštitu i promicanje čakavskog narječja, obilježiti početak jeseni. U okviru projekata koji njeguju tradiciju domaćih prostora, i za ovu je jesen najavljeno više od trideset različitih programa i raznih aktivnosti u sklopu već tradicionalnih grobničkojesenskih programa.


Otvorena je i izložba slika Ivana Balaževića / Foto: V. KARUZA


Otvorena je i izložba slika Ivana Balaževića / Foto: V. KARUZA



Susreti učenika


Predsjednica Katedre Silvana Demark istaknula je kako će osnovnoškolci imati priliku okušati se i u Kvizu znanja Gdje sam – tko sam, koji je postao jedan od simbola i nezaobilazni dio programa Grobničke jeseni. Kviz je koncipiran na način da se u tri izlučne večeri kandidati natječu u poznavanju raznih povijesnih činjenica, jeziku, zemljopisu i suvremenom stvaralaštvu.


– U tijeku su i pripreme 25. i 26. knjige Grobničkog zbornika, a, kao i u proteklim izdanjima Grobničke jeseni, niti ove godine neće izostati poezije, proze, koncerata niti novih likovnih umjetničkih postava. Znanstveni skup »Grobnišćina; tragovi, znakovi, smjerokazi«, ove godine jubilarni, trideseti, jedan je od najsnažnijih temelja osnivanja grobničke Katedre, a bit će održan 9. studenog. Dio Grobničke jeseni i ove su godine glazbeno-književne večeri, »Večeri svilom tkane«, a tu su i grobničkojesenski dani koji obuhvaćaju terensku nastavu i radionice, literarne, likovne, povijesne i glazbene za osnovnoškolce, kao i susreti učenika s umjetnicima, kazala je Demark.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



Audicija za Grobničku skalu


Jedno od tradicionalnih događanja Grobničke jeseni je festival Grobnička skala, koji okuplja izvođače starije od šesnaest godina koji do sada nisu nastupali niti na jednom drugom festivalu osim na Skali. Audicija za izvođače bit će održana u nedjelju, 29. rujna u 14 sati u Domu kulture Čavle, a provest će je Povjerenstvo u sastavu Robert Funčić, Darko Čargonja, Damir Mičetić, Barbara Ćućić i Vlasta Juretić.