Garaža

Gradsko vijeće odlučilo o kupovini nekretnine: Kastav dobiva parking podno stare gradske jezgre

Andrej Petrak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



KASTAV Grad Kastav kupuje garažu i pripadajuću okućnicu za nešto manje od pedeset tisuća eura, čime su nakon kupovine zemljišta tvrtke Preda u stečaju okrupnili zemljište za buduću gradnju parking garaže u podnožju povijesne gradske jezgre. Gradonačelnik Matej Mostarac najavio je da će nakon odluke o kupovini ove nekretnine krenuti projektiranje buduće garaže, kojim bi konačno trebao biti riješen problem parkiranja u staroj gradskoj jezgri. Projekt garaže, dodao je, trebao bi se uklopiti u gradske vizure, pa neće biti riječ o »kocki«, već bi se novo parkiralište najvjerojatnije riješilo na terasasti način.


Gradsko vijeće rebalansom proračuna osim novca za kupovinu ove nekretnine osiguralo je i dodatnih 700.000 kuna, što je trebalo biti namijenjeno za kupovinu kuće na adresi Vincenta iz Kastva 5, u sklopu povijesnih zidina, koja najvjerojatnije čini negdašnji istočni ulaz u staru gradsku jezgru. Međutim, ova je odluka na koncu povučena dogovorom gradonačelnika i vijećnika. Namjera je Grada bila da kuća posluži kao budući interpretativni centar u projektu rekonstrukcije gradskih bedema, čime bi se dalje razvijala kastavska turistička priča. O tome su, napomenuo je gradonačelnik Matej Mostarac, već vođeni razgovori s ministarstvima, odakle je Gradu i rečeno da novac za rekonstrukciju bedema u funkciji turizma ne mogu osigurati bez interpretativnog centra. Stručnjaci zagrebačkog Instituta za povijest umjetnosti ocijenili su da ovaj objekt ima iznimnu važnost, među ostalim, jer vraća i ističe vrijednost istočnih zidina kao glavnog pokretača u »oživljavanju« istočnog dijela grada pod nazivom Pelini.


Međutim, od kupovine se zasad odustalo. Kao kamen spoticanja pokazala se cijena kuće. Davor Jurčić (AM) pitao je zašto Grad sad kupuje taj objekt, kad se kuća prije oko godinu dana prodavala na trećoj sudskoj dražbi za oko 42.000 eura, a Grad tada nije bio zainteresiran?– Netko će sad u džep spremiti 400.000 kuna i to nije šala, rekao je Jurčić.Vijećnici HDZ-a također su izražavali sumnje da je netko kupio kuću jer je unaprijed znao da bi ona mogla biti interesantna Gradu, dok je Vjekoslav Rubeša (AM) bio najkonkretniji i rekao da misli da je riječ upravo o nečem takvome. Predsjednik Vijeća Zemir Delić (Reformisti) pozvao je potom da se stane na loptu, jer ne bi želio da ova mišljenja ostanu visjeti u zraku. – Testirajmo što će se dogoditi ako sad ne kupimo tu kuću. Hoće li netko drugi biti zainteresiran za tu nekretninu ili ne? Možemo o ovome kasnije ponovo raspravljati na Vijeću. Da skinemo sumnju i s Grada i s gradskih vijećnika, jer osobno ne bih želio direktno pogodovati bilo kome, rekao je Delić.Prijedlog je prihvatio gradonačelnik, koji je objasnio da prvi put čuje za dražbu i prodajnu cijenu od četrdesetak tisuća eura.– Mogu se složiti da je u neprisustvovanju spomenutoj dražbi napravljen propust, ali to je bilo prije mog gradonačelničkog mandata. Inače, normalno prisustvujemo dražbama, nedavno smo kupili zemljište za spoj ceste 233 sa Srdočima za 27 eura po kvadratu, a procijenjeno je na 80 eura po kvadratu – rekao je Matej Mostarac.