O pticama i ljudima

Građani razočarani: “Već se tjednima žalimo na golubove u Plodinama u Kostreni, izmeta ima i na proizvodima…”

P. N.

Uređaj koji proizvodi za ptice navodno neugodan zvuk visokih frekvencija, ispostavio se neučinkovit, pa borba trgovačkih lanaca s pticama, pri čemu su vrapci koji također znaju u neke trgovine doći na obrok još i zaštićeni, nije jednostavna



Snimili čitatelji


Snimili čitatelji


“Ovakvo je stanje već tjednima, Plodine i djelatnice sve znaju, stalno se žalimo, a stanje isto”, riječi su razočarane čitateljice koja nam se obratila ukazujući na to da se u trgovačkom centru Plodine u Kostreni “golublji izmet nalazi po podu, proizvodima, voću i povrću”. 




– Već se tjednima žalimo Plodinama na golubove. Voće i povrće je prepuno izmeta. Kažu da “rješavaju”, ali su i golubovi i dalje ovdje, navodi Damir koji je snimku objavio i na YouTubeu.


Ono što je bila “kap koja je prelila čašu” je to što je netko od građana primijetio “da su kukuruz sada stavili u posudice, a ne bacili”.


Građani upozoravaju da je ista situacija i u Rijeci, u ZTC-u, gdje su već mjesecima – vrapci.


Muke s pticama nisu novost kad je riječ o trgovačkim centrima. U vezi aktualnog slučaja očekujemo komentar iz Plodina, a o problemu smo već izvještavali u više navrata.


“Jedan od primjera u kojima su se ptice prilagodile modernim tekovinama cvilizacije su i prave invazije vrabaca na trgovačke centre, gdje ulaze kroz razne otvore i cvrkuću po visokim policama, nišama i žicama.


Ove ptice također spadaju u zaštićene vrste, a ornitolozi svjedoče kako u trgovinama znaju kljunom probijati vrećice s rižom, brašnom i sličnim namirnicama, jer ovdje, logično, i dolaze zbog hrane. 



Najpoznatiji primjer s riječkog područja je onaj u trgovini Bille na Škurinjama te u Plodinama u Kostreni”, pisala je naša novinarka u članku Gradovi pod opsadom.



– Uglavnom vrapci ulaze kroz vrata skladišta dok traje istovar robe, a iako nam ne rade štetu, njihovo prisustvo nam ne odgovara zbog sanitarnih uvjeta. Pokušali smo ih otjerati putem uređaja koji proizvodi za njih navodno neugodan zvuk visokih frekvencija, ali to se ispostavilo posve neučinkovito. Jedino što ih uspjeva otjerati na neko vrijeme je sokol, zbog čega svako toliko pozivamo sokolara – tada su nam pojasnili u Plodinama.


Sokolar uskače u pomoć i Zagrepčanima u kvartovima gdje su napasne vrane problem.