Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
20. siječnja 2020.
Ništa od obnove?

Grad ne želi skrbiti za urušenu rampu za torpeda: 'Opredijelili smo se za Palaču Šećerane i Galeb'

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor: ,
Objavljeno: 6. srpanj 2019. u 14:33 2019-07-06T14:33:33+02:00

Samo rekonstrukcija kostura rampe koštala bi oko 20 milijuna kuna. Pitanje je je li racionalno uložiti taj novac i je li takva investicija opravdana, tvrdi Ivan Šarar

RIJEKA Uoči sjednice Gradskog vijeća Rijeke, sazvanoj za 11. srpnja, zasjedao je gradski Odbor za kulturu. Budući da se nedavno urušio krov lansirne rampe za torpeda na Mlaki, predsjednik Odbora za kulturu Zvonimir Peranić podsjetio je da je briga o zaštiti baštine zakonski propisana.

Ovim povodom predstavnicima Lučke uprave Rijeka i Konzervatorskog odjela Peranić je postavio pitanje koje mjere za zaštitu kulturnog dobra su poduzete?

Doznali smo da će se sljedeći tjedan održati sastanak s Građevinskim fakultetom vezano uz upute iz rješenja Ministarstva kulture.

Iz Konzervatorskog odjela kažu da se radi o privremenoj situaciji te da preventivna rješenja ne mogu spriječiti daljnje propadanje lansirne rampe koja je u prilično lošem stanju.

Jedan od prijedloga je da se Gradu Rijeci dopusti da bude upravitelj i skrbi o rampi, kao i da joj se definira buduća namjena. Rečeno je i da bi obnova rampe bila skuplja od njena uklanjanja i izrade replike.

Paušalno se govori

Pročelnik riječkog Odjela za kulturu Ivan Šarar smatra da se o lansirnoj stanici za torpeda paušalno govori.

– U kontekstu Strategije kulturnog razvitka Grada Rijeke od 2013. do 2020. godine lansirna rampa nije nam bila prioritet. Budući da Grad nije vlasnik rampe, teško o tome možemo odlučivati. Na EU fondove jedinice lokalne samouprave mogu prijaviti samo jedan projekt, a mi smo se opredijelili za Palaču šećerane i brod »Galeb«, što je maksimum. Kad je riječ o baštini, nameće se i pitanje njena doprinosa turizmu.

U tom smislu, nisam siguran koliko bi dislocirana rampa, koja se nalazi u dijelu grada bez nekih dodatnih sadržaja, pridonijela i turističkoj svrsi. Lansirna rampa je značajna kao kulturno dobro, no pitanje je kako je prenamijeniti i dati joj novi sadržaj. Samo rekonstrukcija kostura rampe koštala bi oko 20 milijuna kuna.

3634365

Pitanje je je li racionalno uložiti taj novac i je li takva investicija opravdana? No ponavljam, Grad nije vlasnik i u ovom razvojnom ciklusu ne možemo se baviti rampom. Preuzeti skrbništvo, a ne imati sredstva, bilo bi neodgovorno – naglasio je Šarar.

Odbijeno zaduženje za Galeb

Danko Švorinić još je jednom istaknuo da se Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara mora poštovati. Iz Konzervatorskog odjela kažu da su sada poduzete »protupožarne« mjere, no da opasnost od urušavanja objekta i dalje postoji.

3634364

Odbor za kulturu raspravljao je i o prijedlogu odluke o zaduživanju Grada Rijeke za realizaciju kapitalnog projekta pod nazivom »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine«, što nije prihvaćeno te Odbor ne preporučuje zaduživanje.

Riječ je novom kreditu od 44 milijuna kuna, upravo za projekte obnove Palače Šećerane i broda Galeb, a što predlaže gradonačelnik Vojko Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.