Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Natjecanje

Global Game Jam u RiHubu: Natjecatelji imaju 48 sati da naprave svoju videoigru

Global Game Jam u RiHubu: Natjecatelji imaju 48 sati da naprave svoju videoigru
Global Game Jam u RiHubu: Natjecatelji imaju 48 sati da naprave svoju videoigru
Autor:
Objavljeno: 25. siječanj 2019. u 11:34 2019-01-25T11:34:10+01:00

RIJEKA Predstojeći vikend, od 25. do 27. siječnja, u Rijeci će se, u prostorima RiHuba prvi puta održati Global Game Jam natjecanje. Radi se o natjecanju koje se s istom temom održava u isto vrijeme u cijelom svijetu, a natjecatelji imaju 48 sati da naprave svoju videoigru.

Podsjetimo, prošle je godine na Global Game Jamovima sudjelovalo više od 42 tisuće sudionika iz 108 zemalja, koji su na 803 lokacije diljem svijeta napravili 8606 igara u samo 48 sati, što je i cilj ovog natjecanja. Organizator natjecanja je Udruga proizvođača igara Primorsko-goranske županije koja je krajem prošle godine održala i odlično posjećeni prvi Rijeka Game Dev Meetup, na kojem se pričalo o stanju u hrvatskoj industriji videoigara, mogućnostima zapošljavanja u industriji te mogućnostima za mlade u Hrvatskoj koji imaju želju, znanje i talent da uđu u industriju videoigara koja je jedna od najbrže rastućih i najunosnijih industrija u svijetu, ali bilježi i velik rast u Hrvatskoj proteklih godina. Udruga ovim putem najavljuje i drugi Rijeka Game Dev Meetup za kraj veljače.

Udruga za natjecatelje u Global Game Jamu osigurala i smještaj u Hostelu Happy te besplatnu hranu i plaćene putne troškove. Predsjednik Udruge Vedran Vivoda i dopredsjednik Zeno Žokalj objasnili su kako je cilj Udruge okupiti što više zainteresiranih iz regije za ulazak u industriju videoigara s obzirom na veliki interes za ovo područje, no nažalost i nedostatak adekvatnih lokacija za rad i druženje te se Udruga trudi osigurati adekvatni prostor. Zasad je Grad Rijeka pomogao novčanim sredstvima za organizaciju ovog natjecanja, a RiHub je ustupio svoj prostor i za Game Dev Meetupove, a i za Global Gam Jam. Iz Udruge ističu kako je suradnja s gradom i RiHubom izvrsna, jer su čelni ljudi prepoznali potencijal ovog tržišta, ali i značaj Udruge te pomogli već u nekoliko navrata.

U ovom tjednu se u Rijeci održava i izložba »Games & Politics«, u organizaciji Goethe Instituta, koja se bavi upravo temom politike u igrama, a u subotu u 17 sati će u prostorima Filodramatice, gdje se održava i izložba, biti održan panel »Igra politike ili politika u igrama«, na kojem će gostovati Lovro Nola, direktor Machina game dev akademije, Damir Đurović, organizator Reboot InfoGamera, Reboot Develop Red i Blue te izdavač gaming časopisa Reboot te Andrej Kovačević, predsjednik CGDA, hrvatskog klastera proizvođača igara. Panel će moderirati Zeno Žokalj, marketing i community manager u Croteamu i dopredsjednik Udruge proizvođača igara Primorsko-goranske županije koja je organizator panela, ali i riječkog Global Game Jama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.