Susret riječkog gradonačelnika i predsjedničke kandidatkinje

Gastrofešta ove godine slučajno približila i lijeve i desne

Alenka Juričić Bukarica

Na čelu uigrane ekipe koja je pripremala bakalar na gulaš ponovno je bila šefica kuhinje Grand hotela Bonavia Mirjana Saftić. Ovo je, prisjetila se, jubilarna deseta godina da je na čelu ekipe kuhara zadužene za bakalar. Ova je duša svih Gastrofešti otkrila kako su s pripremom krenuli već u sedam sati ujutro



Jedni s lijeva, drugi s desna i taman na pol puta između friganih srdelica i bakalara na gulaš. Tako je, naime, izgledao jutrošnji slučajan susret riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, koji je sa suradnicima stigao na još jednu Gastrofeštu, te predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, koja je sa svojim suradnicima prošetala Korzom nakon podjele lignji. Dvoje političara čestitalo si je blagdane, s time da je riječki gradonačelnik kazao kako bi predsjedničkoj kandidatkinji poželio i sreću u nedjelju, no ovog puta ne može.


Gastrofešta je tako ove godine slučajno na kratko približila i lijeve i desne, no ovoj manifestaciji ponovno su se najviše obradovali građani, uglavnom umirovljenici, koji su stigli na besplatnu porciju friganih srdelica, bakalara na gulaš i drugih delicija. Naime, na badnjoj Gastrofešti je podijeljeno oko 4.000 porcija friganih ribica, 3.000 porcija bakalara na gulaš, 3.500 čaša crnoga vina te oko 60 kilograma fritula. Sudjelovali su Grand Hotel Bonavia, Hotel Continental, restoran Zlatna Školjka, konoba Blato 1902, restoran Tarsatica, restoran Morčić i konoba Nebuloza, Jadran hoteli,  restoran  Gardens, konoba Bodega i restoran Morčić. Sardelice je osigurala tvrtka Ugor, a pripremale su ih vrijedne kuharice 3. maj ugostiteljstva. Osim frigane ribe i bakalara na gulaš, ispred Radio Rijeke je podijeljeno 3.000 kanape sendviča od bakalara na bijelo, isto toliko čaša zlatne vrbničke žlahtine i kiflica, a ovu donaciju i pripremu su omogućili HRT – Radio Rijeka, Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Hotel Malin iz Malinske, restoran Galija iz Krka te Općine Čavle. Prilično toplo i suho vrijeme, a mnogi će reći i neimaština, izmamili su brojne građane koji su u redovima stajali za sve delicije. Mnogima je ovo bila prilika da malo bakalara na gulaš ili srdelica ponesu za blagdanski ručak kućama, ili jednostavno marendaju i podruže se sa sugrađanima na Korzu. 


Na čelu uigrane ekipe koja je pripremala bakalar na gulaš ponovno je bila šefica kuhinje Grand hotela Bonavia Mirjana Saftić. Ovo je, prisjetila se, jubilarna deseta godina da je na čelu ekipe kuhara zadužene za bakalar. Ova je duša svih Gastrofešti otkrila kako su s pripremom krenuli već u sedam sati ujutro.




– Počeli smo rano, kao i uvijek. Ruku su dale i kolege iz konobe Blatko i Jadran hotela tako da smo zajednički propremili oko 250 kilograma bakalara, u koji smo dodali isto toliko krumpira, oko 70 litara maslinovog ulja, 30 kilograma pelata, po pet kilograma češnjaka i peršina, soli i papra koliko “pita”. I naravno, puno ljubavi, kazala je Saftić te dodala kako je na prvim Gastrofeštama znalo biti nešto manje ljudi. Među kuharskom ekipom je bio i naučnik Hrvoje Žmirić koji je, uz smijeh, kazao kako je morao poslušati šeficu Mirjanu i doći na Gastrofeštu.


– Ma ne, meni je stvarno drago biti ovdje i pomoći. Zabavimo se, nešto i naučim, a ovako pomažemo i sugrađanima, rekao je ovaj učenik ugostiteljske škole u Opatiji. 


Bakalar na gulaš je također probao i pohvalio riječki gradonačelnik , istaknuvši kako je Gastrofešta uvijek lijepa prilika da se građani okupe i počaste.


– Bakalar je stvarno izvrstan što nije ni čudo obzirom na dobru ekipu koja ga priprema. Inače, Badnjak u Rijeci je manifestaciju koja okuplja ljude i u kojoj brojni građanei žele sudjelovati, rekao je Obersnel.