Vandali uništavaju prirodu

GROZNE SCENE U RIJECI Mazivom zagadili Veli vrh, ugrožen i vrlo važan izvor vode Zvir

Vedrana Simičević

Foto: V. PAUŠIĆ

Foto: V. PAUŠIĆ

Veli vrh je riječka oaza zelenila, uz to i vodozaštitno kraško područje na kojem se ne smije odlagati nikakav opasan otpad



RIJEKA Veli vrh na Drenovi posljednjih godina postaje sve posjećenija riječka oaza zelenila koja omogućuje »bijeg« u prirodu na desetak minuta vožnje od centra Rijeke. Na Velom vrhu se već dvadesetak godina nalazi i uređeno malo gradsko penjalište na kojem generacijama vježbaju riječki penjači, no ovih je dana nepoznati počinitelj odlučio da je upravo ta lokacija dobro mjesto za ilegalno rješavanje otpada.


S vrha petnaestak metara visoke stijene na kojoj su opremljeni smjerovi za penjanje bačeno je petnaestak kanti punih maziva ili neke slične supstance čiji se sadržaj potom razlio po uređenoj stazi u podnožju stijene. Nemili prizor su zatekli riječki alpinisti Zoran Mislej i Vladimir Paušić koji su jučer obavijestili policiju.



– Po onom što smo vidjeli, sumnjam da se ovo može ukloniti u potpunosti. Osim što se radi o odlaganju opasnog otpada, netko je svojim neodgovornim činom nagrdio prirodu i ono što su volonterskim radom stvarale generacije riječkih penjača, komentirao je ogorčeno Mislej.





Osim što je možda i trajno nagrđeno gradsko penjalište na kojem često vježbaju i najmlađi riječki penjači školskog uzrasta, onečišćena lokacija nalazi se u vodozaštitnoj zoni, odnosno u trećoj zoni sanitarne zaštite izvorišta. To bi značilo da svako zagađenje ovog tipa ujedno i prijeti izvorima pitke vode, a područje Velog vrha, konkretno, povezano je s krškim izvorom Zvir – jednim od najznačajnijih objekata u vodoopskrbnom sustavu grada Rijeke.


Na području treće zone sanitarne zaštite izvorišta, zabranjeno je, naime, bilo kakvo skladištenje i odlaganje otpada.


Iz PU Primorsko-goranske potvrdili su nam da je u tijeku »kriminalističko istraživanje«, dok su iz Direkcije za komunalno redarstvo Grada Rijeke odgovorili da je zasad još nepoznata tekućina »nalik na mazut« onečistila okoliš u površini od otprilike 200 četvornih metara.


Foto: Vladimir Paušić


Foto: Vladimir Paušić



Onečišćene čestice, poručili su, nalaze se u državnom vlasništvu, a podatak o stanju proslijeđen je »na daljnje postupanje inspekciji zaštite okoliša«.


Iz Hrvatskih voda nismo uspjeli dobiti komentar koliko ovakvi neodgovorni postupci mogu ugroziti izvorišta pitke vode. Trenutno je teško i dobiti podatak može li se onečišćenje ukloniti.