Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 2n
Sutra: 6° 6° 2n
19. siječnja 2020.
Rokovi će se poštovati

foto GRADILIŠTE U BENČIĆU Riječki kulturni kvart vrijedan 220 milijuna kuna dobiva svoje obrise

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2019. u 9:16 2019-07-23T09:16:02+02:00

Radi se o realizaciji dva EU projekta za koje je Rijeci odobren bespovratni europski novac

RIJEKA - Gradonačelnik Vojko Obersnel i voditelji gradilišta u kompleksu »Benčić« procijenili su da će se rokovi izgradnje kulturnog kvarta poštovati, što znači da bi Palača šećerane trebala biti gotova do kraja prvog kvartala 2020. godine, Dječja kuća koja je smještena u Ciglenom objektu do sredine sljedeće godine, a nova zgrada Gradske knjižnice u T-objektu do sredine 2021. godine, čime bi se simbolički završio projekt Europske prijestolnice kulture.

Obersnel je naglasio da će se realizirati i projekt obnove »Galeba«, a danas će biti poznato ima li zainteresiranih izvođača za taj posao budući da se otvaraju ponude na drugom natječaju.

Dobra dinamika

- U bivšem industrijskom kompleksu »Rikard Benčić« traju radovi na obnovi zgrada industrijske baštine te na uređenju javnih površina i infrastrukture. Riječ je ujedno o realizacijama dvaju EU projekta za koje su Rijeci odobrena bespovratna europska financijska sredstva. Jedan EU projekt se zove »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine« i obuhvaća preoblikovanje Palače šećerane u Muzej Grada i broda »Galeb« u brod muzej i turističku atrakciju. Drugi EU projekt se zove »Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt« i obuhvaća preoblikovanje T-zgrade u Gradsku knjižnicu i Ciglene zgrade u Dječju kuću. Trenutno je u »Benčiću« u tijeku obnova Upravne zgrade bivše tvornice, odnosno barokne Palače šećerane koja će postati Muzej grada, obnova Ciglene zgrade koja se preoblikuje u Dječju kuću te uređenje okolnih javnih površina na 1,5 hektara i izgradnja potrebne infrastrukture, pojasnio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. On je dodao da je vrijednost investicije oko 260 milijuna kuna, s tim da je više od pola novca osigurano bespovratno iz europskih fondova.

- Uređenje H-objekta u Benčiću u prvoj je fazi završeno prije dvije godine i u dio zgrade uselio je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a uređenje T-objekta koji će postati Gradska knjižnica tek predstoji po završetku natječaja koji je u tijeku, kao i uređenje broda »Galeb« za koji je natječaj također u tijeku. Dovršetkom radova u Benčiću bivši industrijski kompleks dobit će novu namjenu – kulturnu – a područje ex tvornice »Rikard Benčić« postat će prvi riječki art kvart, dok će obnovom broda »Galeb« Rijeka dobiti vrijednu turističku atrakciju i brod muzej, izjavio je pročelnik odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.

Foto Damir Škomrlj

- Na Palači šećerane trenutno se izvode krovopokrivački, limarski, tesarski radovi na sjeveroistočnom dijelu krova, fasaderski radovi obijanja stare žbuke na zapadnom pročelju objekta, sanacija kamena na južnom pročelju, zidarski radovi žbukanja zidova, montaže protupožarnih ploča te instalaterski radovi izrade instalacija grijanja i hlađenja, vodovoda i kanalizacije, sprinkler instalacija i elektroinstalaterski radovi. Uz građevinske radove izvode se i restauratorski radovi koje obavlja Hrvatski restauratorski zavod. Riječ je o restauraciji zidnih i stropnih oslika te o restauratorskim radovima na kamenu, a završena je sanacija štuko stropova u velikoj dvorani.

Predstoji izvođenje podopolagačkih radova, postava preostalih čeličnih greda međukatnih konstrukcija, obrada prodora za instalacije, izvođenje radova razvoda instalacija, sprinkler bazen, ličilački radovi pročelja i unutrašnjosti, ugradnja dizala te nastavak restauratorskih radova. Do sada je izvedeno građevinskih radova u iznosu od 18.842.680,42 kuna kn te 3.000.000,00 kn restauratorskih radova - naveo je voditelj gradilišta Vladimir Mihalac.

Složeni radovi

Predstavnik tvrtki koje obnavljaju Ciglenu zgradu i pretvaraju je u jedinstven projekt u Hrvatskoj, a to je Dječja kuća, Borna Večenaj, pojasnio je da je do sada izvedeno rušenje krova, pregradnih zidova, međukatnih konstrukcija, čeličnih nosača i stupova te obijanje žbuke s unutarnje strane fasadnih zidova.

Foto Damir Škomrlj

- Montirana je teška skela, izvedeni su vanjski i unutarnji zemljani radovi te temeljna greda. Temeljna ploča je betonirana, izvedena je njena hidroizolacija i armatura. Napravljena je temeljna ploča lifta i ugrađene temeljne instalacije vodovoda i odvodnje. Trenutno se uređuju zidovi prizemlja. Demontirana je sva vanjska stolarija i izvode se radovi na pripremi za ugradnju vanjske stolarije prema izvornom obliku. Do kraja kolovoza trebali bi završiti radovi na vanjskoj i unutarnjoj konstrukciji, a u rujnu će se izvoditi krovopokrivački radovi, nakon čega slijede unutarnji obrtnički radovi, naveo je Večenaj.

Dok se čeka početak radova na izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice, radovi na uređenju javnih površina već su u punom jeku. Zvonko Štimac iz Odjela gradske uprave za komunalni sustav naglasio je da je riječ o složenom projektu zbog podzemnih voda, ali i zbog toga što je potrebno kvalitetno iskoordinirati rad nekoliko tvrtki koje realiziraju tri projekta.

- Središnji prostor između zgrada uredit će se kao otvoreni prostor javnog trga s nekoliko otoka zelenila, tematskim parkom, pješačkim stazama i urbanom opremom, a na istočnom dijelu prema Mazonijevoj ulici predviđena je čelična nadstrešnica.

Na dijelu prostora prema Ulici Nikole Tesle uredit će se otvoreno parkiralište sa 155 parkirnih mjesta, od kojih 12 za potrebe parkiranja osoba s invaliditetom. Izgradnjom infrastrukture rješava se i problem viška vode koja povremeno stvara ozbiljne probleme u prostoru. Budući da se cijelo područje uređenja nalazi u bitno nižem području u odnosu na okolne ulice te u zoni potoka Brajda, radovi su složeni i zahtijevaju poseban režim tijekom gradnje u smislu osiguranja od utjecaja podzemnih voda.

Infrastruktura koja se gradi podrazumijeva novu vodoopskrbu, novu odvodnju oborinskih i sanitarnih voda, elektroinstalacije, strojarske-termotehničke instalacije, elektrodistributivnu kanalizaciju. Predviđena je i gradnja energetskih kanala, oborinskih retencijskih građevina sa prepumpnim stanicama, agregatnice, crpnih stanica sanitarne odvodnje te trafostanice, nabrojao je Štimac.

Foto Damir Škomrlj

Povučeno europskih 140 milijuna kuna

Za uređenje objekata u »Benčiću« te broda »Galeb«, Rijeci su odobrena bespovratna europska financijska sredstva koja Grad Rijeka uparuje s domaćom komponentom, odnosno vlastitim financijama, prema propozicijama EU natječaja.

U uređenje zgrada industrijske baštine u »Benčiću«, uređenje javnih površina i infrastrukture ukupno se ulaže oko 260 milijuna kuna, od čega obnova i opremanje zgrada buduće Knjižnice i Dječje kuće iznose 162 milijuna, obnova i uređenje MMSU-a u prvoj fazi već je realizirano sa 7 milijuna kn, uređenje Palače šećerane ukupno je vrijedno oko 50 milijuna kuna, a javne površine i infrastruktura nešto više od 40 milijuna kuna. Tome treba pridodati i iznos obnove broda »Galeb« od oko 40 milijuna kuna. Gotovo polovinu sredstava za navedene kulturne projekte Rijeka je osigurala iz EU fondova odakle povlači ukupno oko 140 milijuna kuna bespovratnog EU novca.

Reprezentativni prostor kulture

Prvi torpedo na svijetu, Mornarička akademija, Rijeka kao iseljenička luka, povijest gradskog kazališta, riječki neboderi, brodogradnja, glazba, riječki rock, povijest velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana… samo su neke od tema koje će biti bogato i zanimljivo ispričane predmetima iz muzejske zbirke, različitim artefaktima i fotografijama postavljenima u više od 30 prostorija na dva kata budućeg Muzeja Grada u nekadašnjoj Palači šećerane. Rijeka će obnovom ove zgrade dobiti reprezentativni prostor kulture u kojem posjetitelju zastaje dah ne samo pred riječkom poviješću, nego i pred raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, panoramama imaginarnih gradova…

Po završetku rekonstrukcije i opremanja, na ukupno 4.272 kvadrata svoj dom će dobiti stalni muzejski postav, povremene tematske izložbe i kreativne radionice te uslužni sadržaji. Idejni projekt za novi stalni postav Muzeja Grada Rijeke izradila dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar, te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke. Budući da je obnova broda Galeb sastavni dio projekta, valja navesti da je su autori stalnog postava koji je planiran na brodu djelatnici Muzeja grada Rijeke i Tvrtko Jakovina, dok dizajn postava potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović.

Sukcesivno otvaranje i vrhunski kulturni program

Obnova Palača šećerane i broda "Galeb" sufinancira se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kao integrirani program koji uključuje obnovu i stavljanje u funkciju dva reprezentativna zaštićena spomenika kulture – motorni brod "Galeb" i Palaču šećerane, a program uključuje kreiranje nove kulturno-turističke rute, te znanstveno edukativne aktivnosti koje promoviraju projekt i senzibiliziraju širu javnost za kulturnu baštinu. Oblikovanje nove zgrade Gradske knjižnice i uređenje Dječje kuće financira se u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

- Zahvaljujući dobroj pripremljenosti projekata obnove, Rijeka je ostvarila značajna bespovratna EU sredstva od ukupno gotovo 140 milijuna kuna kojima građani Rijeke i njihovi gosti dobivaju obnovljene zgrade i objekte kulture u kojima će uživati kulturne i društvene sadržaje. Budući da će se otvaranje ovih objekata događati sukcesivno tijekom 2020. i dijelom 2021. godine, u njima će Riječani i gosti Rijeke moći prisustvovati i vrhunskom kulturnom programu koji se priprema u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, naglasio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
P

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.