Skočio broj članova

GRAD KOJI ČITA Broj članova Gradske knjižnice Rijeka opet porastao i stigao do novih rekorda

P. N.

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Proteklu godinu Gradska knjižnica Rijeka završila je s čak 21 258 članova (broj građana koji su se učlanili ili obnovili članarinu u razdoblju od 1. 1. 2018. do 31. 12. 2018.), što je u odnosu na raniju godinu rast od 1167 članova odnosno 5,8 %



Brojevi. Voljeli ih ili ne, pokazuju vam kako stojite i je li pravac kojim idete dobar. Tako je i sa životom jedne knjižnice poput naše, piše na stranici Gradske knjižnice Rijeka.  


Potvrda uspješnosti stigla je s novim podacima o broju članova zaključene 2018. godine.


Proteklu godinu Gradska knjižnica Rijeka završila je s čak 21 258 članova (broj građana koji su se učlanili ili obnovili članarinu u razdoblju od 1. 1. 2018. do 31. 12. 2018.), što je u odnosu na raniju godinu rast od 1167 članova odnosno 5,8 %!




Broj aktivnih korisnika, dakle onih koji su se tijekom godine koristili knjižničnim uslugama, ali nisu 2018. godine produžili članstvo, još je zanimljiviji pokazatelj – 2018. je zaključena s 26 675 aktivnih članova u odnosu na 25 016 pretprošle 2017. godine! Dakle, samo rast, rast, rast!


Ne bismo li informaciju stavili u kontekst, recimo tako da je riječ o najboljem rezultatu Gradske knjižnice Rijeka u XXI. stoljeću, koje hrabro grabi prema svojem trećem desetljeću, i drugom najboljem rezultatu u povijesti uopće – više članova bilo je samo daleke 1999. godine – 21 414 u vrlo drugačijim društvenim, demografskim, tehnološkim okolnostima, piše na stranici GKR-a.


Više je uzroka ovakog pozitivnog ritam koji nas prati posljednjih nekoliko godina. Proaktivan rad na raznim frontama, intenzivna programska djelatnost, komunikacijske aktivnosti (opet skrećemo pažnju na prošlogodišnju inventuru) svaki na svoj način doprinose, ali najvažnije je da volite dobru knjigu, priču i avanturu ideja i znanja na koje nas odnose, poručuju iz GKR-a.


A da rast ne bi bio jednokratan, privremen i naposljetku blijedo sjećanje, nastao je i novi strateški plan Gradske knjižnice Rijeka.


Kao što je vidljivo, u njemu se povlači cijeli niz razvojnih niti koje svoj pravi kontekst i snagu imaju u sklopu revitalizacije kompleksa “Benčić” gdje nastaju Dječja kuća s dječjim odjelom knjižnice i potpuno nova zgrada za sve disperzirane lokacije središnjeg odjela  i stručnih službi. Godine 2020. i 2021. istaknute su kao vrijeme realizacije i novi pogon za Rijeku – grad koji čita.