Bogat program

“Festival koji povezuje”: Kastafsko kulturno leto donosi za svakog ponešto

Davor Mandić

Želja organizatora, Udruge Kastafsko kulturno leto, bila je da programom zadovolje ukuse što šire publike. Program se može podijeliti na dramski, dječji, glazbeni, književni i izložbeni, a tu su još i Festival gitare, Ritam dvorišta i radionice



KASTAV – Dvadeset osmo izdanje Kastafskog kulturnog leta, manifestacije koja se u kontekstu Hrvatske doista može pohvaliti dugovječnošću, održat će se pod sloganom »Festival koji povezuje«, a prema riječima predstavljača na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u kastavskoj Kući belice, bit će na KKL-u za svakoga ponešto.


Program i misiju KKL-a predstavili su predsjednica Udruge Kastafsko kulturno leto Helena Ninković Budimlija, administratorica Udruge Linda Petrović i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, koji je posebno nahvalio nastojanja Udruge.


– Tradicija koja ide dalje, to je Kastafsko kulturno leto, manifestacija kakvom se malo tko može pohvaliti, a ono što je pritom posebno je to što je sve to djelo jedne udruge, koja funkcionira kao ustanova. I zato zahvala svima koji su uključeni u projekt – rekao je Mostarac, istaknuvši da je geslo ovogodišnjeg izdanja doista potvrđeno povezivanjem više kulturnih subjekata, poput Kastav blues festivala, Čansonfesta i History Film Festivala.


U znaku čakavštine




O programu i misiji KKL-a više su govorile Helena Ninković Budimlija i Linda Petrović. Ninković Budimlija rekla je da im je želja bila da programom zadovolje ukuse što šire publike. Program se može podijeliti na dramski, dječji, glazbeni, književni i izložbeni, a tu su još i Festival gitare, Ritam dvorišta i radionice.


U dramskom programu, jednom od najposjećenijih programa festivala, posjetitelje očekuje mjuzikl »Kažin na 365« te predstave »Tiramola«, »Đurologija«, »Oštija«, »Igra u dvoje«, »Brodolomke« i »Ljubavna pisma Staljinu«. Dječji program uključuje održavanje predstava »Orkestra Poca Loca« i »Lara u svijetu životinja«.


U glazbenom programu će na otvorenju Kastafskog kulturnog leta u petak, 28. lipnja nastupiti muška klapa Kastav, a tijekom ljeta pokazat će se Zoran Predin, Nina Badrić, S.A.R.S., DJ Ivan Mastermix i Los Cabaleros, a bit će i koncerata klasične glazbe u izvedbi Mislava Režića, Laure Vadjon, Antigone Tsalle. Glazbeni program KKL-a zaključit će koncert Sandre Bagarić.


I u književnom programu nastupit će Zoran Predin, a bit će i govorene čakavske poezije pod nazivom »Miće i vele besedi«. I inače će čakavština biti posebno zastupljena, s obzirom na to da su predstave »Kažin na 365«, »Tiramola« i »Oštija« također na čakavskom, a na otvorenju će čakavski program voditi Dragica Stanić.


Besplatni programi


Izložbeni program će se prema riječima Ninković Budimlije nastojati protegnuti i kroz cijelu godinu, a ne samo u ljetnim mjesecima. Ove godine moći će se vidjeti radovi Željana Pavića, Borisa Roce, Alme Dujmović, Duška Šibla, Udruge likovnih umjetnika amatera »Braće Baštijan«, projekta »Kvarner«, Vedrana Ružića i Marijana Pongraca.Festival gitare donijet će pak koncert Darka Bageskog, Enrica Milanesija te Tea Collorija i Momento Cigano.Ritam dvorišta zamišljen je kao mjesto druženja s glazbenicima, prijateljima i susjedima-domaćinima, a nastupit će Denis Razz Adjustable Trio, Spart Jazz Quintet te Dorian Rubeša i Ema Sušanj. Ovi programi su besplatni.

Radionički program uključuje također besplatne višednevne radionice: Radionica sviranja gitare pod vodstvom Zorana Majstorovića održat će se od 10. do 14. srpnja, a Radionicu glume vodit će od 6. do 7. srpnja nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak.