Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
24. veljače 2020.
Donacije za sportski kabinet

foto FINALE PRIJATELJSTVA Zagrebački i riječki zbor prikupljali pomoć za Udrugu Dira

Snimio Damir ŠKOMRLJ
Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 26. rujan 2019. u 22:57 2019-09-26T22:57:00+02:00

Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke i Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors zajednički su nastupili u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te pokazali prijateljstvo i suradnju u trenucima kada je to najpotrebnije

RIJEKA  Prije sedam godina bili su konkurenti, a večeras su pokazali prijateljstvo i suradnju u trenucima kada je to najpotrebnije. Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke i Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors zajedničkim su nastupom u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prikupljali pomoć za Udrugu Dira.

Susreli su se u finalu emisije "Do posljednjeg zbora" 2012. godine, a ovoga puta su u humanitarne svrhe organizirali nastup prigodna naziva – "Finale prijateljstva".

Riječka Udruga Dira osnovana je s ciljem pružanja terapijskih usluga djeci s poteškoćama u razvoju, kao i edukacija njihovim roditeljima i bližnjima.

3909826
Zborovi Concordia discors i Josip Kaplan u Pomorskom muzeju / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Opremanje sportskog kabineta

Od aktivnosti se u Udruzi održavaju terapije senzorne integracije, muzikoterapije, tomatis terapije, kreativne i glazbene radionice, plivanje te sportske igraonice.

Upravo je sportski kabinet bio razlog organiziranja ovoga nastupa jer će prihod od prodanih ulaznica ići u njegovo opremanje odnosno nabavku sportske opreme koja će djeci s poteškoćama u razvoju uvelike pomoći u terapijama.

Iako je inicijator ovoga zajedničkog nastupa zagrebački zbor, dirigentica Concordije discors Marina Jurković rođena je Riječanka zbog čega se i odlučila javiti upravo Kaplanovcima.

- Voditelji zagrebačkog zbora inicirali su ovaj nastup, a upoznali smo se još 2012. godine u finalu HRT-ove emisije. Iako smo tada bili protivnici, sada smo se udružili u humanitarne svrhe, a ovo "Finale prijateljstva" je ujedno i sjećanje na naše upoznavanje – rekla nam je voditeljica PZM-a Josip Kaplan Doris Kovačić koja je prije samoga nastupa pozdravila okupljene i uime Udruge Dira, s obzirom na to da joj je sin član Udruge, a ona članica njihova upravnog odbora.

Okupljene je pozdravila i županijska pročelnica za kulturu Sonja Šišić koja je naglasila i važnost promoviranja i populariziranja amaterskog pjevanja, a posebno je zahvalila dirigentici Jurković na organiziranju ovoga nastupa upravo u Rijeci.

'Sunce na Kvarnere'

Kaplanovci su otvorili nastup izvedbom nekoliko pjesama kojima će se natjecati i na 52. susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju početkom listopada, a izveli su i prošlogodišnju pjesmu "Dugo u noć".

Nakon toga su im se na pozornici pridružili članovi Concordie discors. Zajedno su zapjevali "Sunce na Kvarnere" i oduševili prisutne ljubitelje zborskog pjevanja, a onda je red došao i na samostalne izvedbe zagrebačkog zbora.

U drugome dijelu nastupa riječki se zbor vratio na pozornicu zabavivši posjetitelje pop i gospel obradama među kojima su bile i poznate "Ella e", "Ljubav se zove imenom tvojim" te "Gdje Dunav ljubi nebo".

Ispunjena dvorana i snažan pljesak okupljenih nakon svake izvedbe pokazatelji su da riječka publika uvelike podupire zborsko pjevanje, a pozitivan dodatak je zasigurno i to što se ovakvim nastupima onda pomaže onima kojima je pomoć potrebna. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma