Retroaktivna reakcija HERA-e

Energu produljena samo dozvola za opskrbu plinom. Ona za distribuciju toplinske energije – još nije

Bojana Mrvoš Pavić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Energo je bez dozvole za opskrbu plinom bio od kraja studenoga 2017. Ostale četiri dozvole, za distribuciju plinom, te za proizvodnju, opskrbu i distribuciju toplinske energije nisu produžene, a istekle su prošli mjesec



ZAGREB Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je na svojoj sjednici održanoj 13. prosinca, nakon napisa našeg lista o tome kako je riječkom Energu isteklo pet dozvola za obavljanje energetske djelatnosti, produžila, i to retroaktivno, jednu od njih – dozvolu za opskrbu plinom, bez koje je Energo bio od kraja studenoga 2017. godine.


Ostale četiri dozvole – za distribuciju plina, kao i za proizvodnju, opskrbu i distribuciju toplinske energije ni dalje nisu produžene, a istekle su 6. studenoga ove godine.


Zahtjev na vrijeme


Iz HERA-e nam nije odgovoreno na pitanje kako je moguće da je dozvola za opskrbu plinom produljena retroaktivno, 13. prosinca ove godine, na način da vrijedi od 27. studenog 2017., kad je istekla Energova petogodišnja dozvola iz studenog 2012.




Prema Pravilniku o dozvolama za obavljanje energetskih djelatnosti i vođenju registra izdanih i oduzetih dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti, dozvola prestaje važiti istekom posljednjeg dana roka na koji je izdana, što znači da je dozvola za opskrbu plinom od 27. studenoga 2012. godine s rokom važenja od pet godina, istekla prije više od godinu dana.



Kad će HERA objaviti rješenje o produljenju jedne od pet Energovih isteklih dozvola – one za opskrbu plinom, nije poznato, no zanimljivo je da na stranici Agencije postoji priopćenje s 28. i 30. sjednice Upravnog vijeća, ali ne i s 29. sjednice, na kojoj je Energovo rješenje doneseno. Nema još niti zapisnika s te sjednice, od koje su prošla točno dva tjedna. Za prethodne sjednice zapisnik uglavnom nosi isti datum kad je sjednica i održana, no ovoga, od 13. prosinca, još nema. Rad HERA-e je javan, i sve odluke koje donese, Agencija mora i objaviti na svojoj interenetskoj stranici.



Energetski subjekt kojem prestaje važiti dozvola radi isteka roka na koji je izdana, stoji u pravilniku, mora tri mjeseca prije njenog isteka HERA-i podnijeti zahtjev za produženje, i ostalu potrebnu dokumentaciju, a Agencija zatim svoje rješenje donosi u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva, odnosno u roku od 60 dana ako je potrebno izvršiti provjeru podataka. Na taj je način osigurano da proces produljenja završi mjesec ili dva prije isteka stare dozvole, i nova odmah bude spremna. Energo je zahtjev za produženjem podnio na vrijeme, a koji su razlozi zbog kojih mu preko godinu dana nije produljivana dozvola za opskrbu plinom, i kako se u tome sad ipak uspjelo, no i dalje ne uspijeva za ostale četiri dozvole, iz HERA-e nismo doznali.


Agencija ne odgovara na pitanje je li, i koje preduvjete Energo zadovoljio za produljenje dozvole za opskrbu plinom, odnosno duguje li, i koliko, svojim dobavljačima – drugim energetskim subjektima. Naime, niti jedna dozvola ne može biti produžena ako energetski subjekt ima dugovanja prema drugim energetskim subjektima starija od 50 dana.


Odredbe o tajnosti 


Prema izvješću o poslovanju Energa za 2017. godinu, obveze prema dobavljačima činile su veći dio ukupnih kratkoročnih obveza i za tu su godinu iznosile 33,57 milijuna kuna, dok su u 2016. godini bile 28,31 milijuna. Prema INA-i, kako doznajemo, Energo takvih dugovanja starijih od 50 dana nema, dok nam iz HEP-a nisu tako odgovorili, već samo kako »sukladno odredbama o tajnosti povjerljivih poslovnih podataka iz Zakona o tržištu električne energije, nisu u mogućnosti davati podatke o kupcima i korisnicima koji su u ugovornom odnosu s članicama HEP grupe«. Riječki gradski vijećnik Hrvoje Burić također je u nekoliko navrata javno gradonačelniku Vojku Obersnelu postavio pitanje je li podignut kredit od 20 milijuna kuna kako bi namiren bio dug prema HEP-u, i to bez suglasnosti Gradskog vijeća koju je po poslovniku za tako visok iznos bio dužan ishoditi. Nikakav odgovor, kaže Burić, do sada nije dobio.


Na pitanje koje uvjete za produženje dozvola Energo mora ispuniti i ispunjava li ih, Energo je ranije našem listu odgovorio kako je »postupio sukladno važećim pravilnicima koji reguliraju postupke stjecanja i produženja dozvola te u vrlo skorom roklu očekuje uvjerenja o produženju istih«. Ti su rokovi iz Pravilnika o dozvolama za obavljanje energetskih djelatnosti istekli, pa se postavlja pitanje kako je HERA dozvolu za opskrbu plinom produljila sa zakašnjenjem od godine dana, i to retroaktivno, te zašto još uvijek nisu produljene ostale četiri dozvole.


Provjera dugovanja 


»Zahtjev energetskog subjekta ENERGO d.o.o. za produženje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti opskrbe plinom usvojen je rješenjem HERA-e na 29. sjednici Upravnog vijeća održanoj 13. prosinca 2018., koje će biti objavljeno na našim internetskim stranicama danom izvršnosti svih rješenja donesenih na 29. sjednici Upravnog vijeća. Energetski subjekt ENERGO d.o.o. ispunio je, dakle, sve uvjete za produženje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti opskrbe plinom propisane Pravilnikom o dozvolama za obavljanje energetskih djelatnosti i vođenju registra izdanih i oduzetih dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti. Postupci izdavanja i produljenja dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti su upravni postupci koji se vode u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku. Upravni postupci koji se vode po zahtjevima energetskog subjekta ENERGO d.o.o. za produženje ostalih dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti još su uvijek u tijeku, pri čemu se trenutno čeka dostava dopune dokumentacije, koja je zaključcima HERA-e zatražena od energetskog subjekta ENERGA d.o.o.«, stoji u odgovoru HERA-e. To znači da je Energo, između ostalog, morao dostaviti i potvrdu prema kojoj nema dugovanja starija od 50 dana prema drugim energetskim subjektima.