Suradnja rođena na sajmu

Ekoregija Kostrena organizira proljetni niz radionica u Rasadniku

Barbara Čalušić

Od ožujka do svibnja održat će se nekoliko zanimljivih predavanja, među njima o sve aktualnijoj temi alergija i njezinim uzrocima, a bit će otvoreno i savjetovalište za mještane te koncem mjeseca predavanje o u zdravoj prehrani - Ela Boljat

Od ožujka do svibnja održat će se nekoliko zanimljivih predavanja, među njima o sve aktualnijoj temi alergija i njezinim uzrocima, a bit će otvoreno i savjetovalište za mještane te koncem mjeseca predavanje o u zdravoj prehrani - Ela Boljat

Prva je posvećena permakulturnom vrtu i njegovoj razlici u odnosu na ekološke vrtove, a bit će održana u subotu s početkom u 9 sati. Predavač je Hrvoje Novosel pokretač i vlasnik biodinamičkog imanja, poznat među ljubiteljima bio vrtlarenja



KOSTRENA Revitalizacija kostrenskog Rasadnika i formiranje ekološkog vrta u početku su bili glavni ciljevi Udruge Ekoregija Kostrena koja u Kostreni djeluje od 2013. godine. Danas Ekoregija Kostrena aktivno promiče zdrav načina života, ekološku i održivu poljoprivredu, uključivanje i povezivanje mještana.


– Buđenje proljeća pravo je vrijeme za pripremu i planiranje radova u vrtu, a da to može biti uspješno i bez prevelikog fizičkog napora, dokazalo je zanimljivo predavanje o vrtlarenju bez prekopavanja nedavno održano u Kostreni koje je naišlo na veliki interes publike. Svoja iskustva i tehnike sudionicima su prenijeli Tjaša Štruc i Robert Špiler, autori knjige »Štihanje? Ne hvala«, mladi par iz Slovenije koji upravo na ovakav način obrađuje svoj vrt u kojem uzgaja ekološku hranu.


Nakon predavanja održana je edukacija o brizi i važnosti očuvanja starih autohtonih vrsta sjemenja, kaže Ela Boljat nova tajnica Ekoregije Kostrena koja zajedno s predsjednikom Miljenkom Štokićem planira akcije ove udruge.




Ela Boljat svojim je dosadašnjim iskustvom i aktivnostima kroz Grupu solidarne razmjene i članstvo u Tranzicijskoj inicijativi Rijeke programe Ekoregije nadopunila novim idejama.


– Tranzicijska inicijativa neformalno je udružene građana koje zastupa drugačiji pristup svim našim životnim aktivnostima, kao put u bolje i sretnije društvo. Ne može se ograničiti na ekološki ili ekonomski aspekt jer su u fokusu i ljudski odnosi, obrazovanje, općenito odnos prema životu. Početak suradnje s udrugom Ekoregija dogodio se kroz Zeleni kostrenski samanj koji se već drugu godinu zaredom zadnje srijede u mjesecu održava u predvorju Sportske dvorane u Kostreni. Motiv je bio da i Kostrena dobije zelenu tržnicu i mogućnost nabave zdravih namirnica direktno od proizvođača, objašnjava Boljat najavljući nova predavanja i radionice u organizaciji udruge.


Prva je posvećena permakulturnom vrtu i njegovoj razlici u odnosu na ekološke vrtove, a bit će održana u Rasadniku ove subote s početkom u 9 sati. Predavač je Hrvoje Novosel, pokretač i vlasnik biodinamičkog imanja, poznat među ljubiteljima bio vrtlarenja. Permakultura podrazumijeva načelo imitiranja prirode i prirodnih procesa, neinvazivan pristup u zastupanju bilo koje ideje i aktivnosti.


– Od ožujka do svibnja održat će se nekoliko zanimljivih predavanja, među njima o sve aktualnijoj temi alergija i njezinim uzrocima, a bit će otvoreno i savjetovalište za mještane te koncem mjeseca predavanje o u zdravoj prehrani. Tijekom travnja i svibnja na programu su predavanja o hrani i njezinoj povezanosti s emocijama, proljetnom umoru, štitnjači. Naša namjera je da Rasadnik bude i mjesto druženja i međugeneracijskog povezivanja, tako će 21. ožujka, na prvi dan proljeća i Svjetski dan pripovijedanja, udruga organizirati čitanje priča pod nadstrešnicom u Rasadniku. Zasad je potvrđeno sudjelovanje gospođe Branke Kržik Longin, no poziv je otvoren svim nonama i nonićima i njihovim unučicama i unucima, kaže Boljat.


Udruga planira organizirati i »Vrtić na otvorenom« i Šumski vrtić« u kojem sudjeluju i roditelji, a Ekoregija Kostrena uputila je poziv na suradnju različitim obrtničkim i strukovnim školama, waldorfskoj školi i Osnovnoj školi Kostrena.


Kako dodaje Boljat za opći razvoj društva posebno je važno potaknuti mlade ljude na drugačije aktivnosti i približiti im teme poput poljoprivrede, zdrave prehrane i održivog malog poduzetništva.