Posljedica zarazne bolesti

EPIDEMIJA BOLESTI NA VRHUNCU Prva ovogodišnja žrva gripe u Rijeci je – mlađa žena

Barbara Čalušić

Sumnju na prvi ovogodišnji slučaj smrti od posljedica gripe u Rijeci potvrdila je dr. Danijela Lakošeljac, voditeljica Odjela za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo



RIJEKA U Kliničkom bolničkom centru Rijeka jedna je osoba umrla od, kako se sumnja, posljedica gripe. Naime, laboratorijski nalazi uzroka smrti još nisu gotovi, a neslužbeno doznajemo da je riječ o mlađoj ženskoj osobi rođenoj 1980. godine.


Sumnju na prvi ovogodišnji slučaj smrti od posljedica gripe u Rijeci potvrdila je dr. Danijela Lakošeljac, voditeljica Odjela za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.


– Prema našim podacima prošli smo tjedan zabilježili jedan smrtni slučaj od posljedica gripe, a iako će zbirni podaci za cijelu Hrvatsku biti poznati u srijedu, prošlog je tjedna zabilježeno više smrti prouzročenih gripom u cijeloj državi. Treba reći i da se uvijek pretpostavlja da je stvaran broj smrti prouzročenih gripom uvijek veći od prijavljenih slučajeva. Kada govorimo o komplikacijama simptoma gripe, građane valja upozoriti da se kod svake dugotrajne visoke temperature, boli u prsima, poteškoća s disanjem i konfuznosti jave u bolnicu – kazala je Lakošeljac.




Prošlog tjedna u Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a pristiglo je 418 prijava novoobljelih od gripe te je sveukupno u ovoj sezoni u cijeloj županiji zabilježeno 780 osoba zaraženih gripom. Iz tjedna u tjedan broj novooboljelih raste pa se može zaključiti da je epidemija gripe na vrhuncu.


– Vrhunac gripe trajat će još nekoliko tjedana, a jenjavanje epidemije možemo očekivati u veljači – dodala je dr. Lakošeljac.