Istraživanje

EK nagradila svoju novu EPK, ali Rijeku po Indeksu gradova kulture ne ocjenjuju baš najbolje. Zašto?

Portal Novilist.hr

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U Rijeci su po istraživanju najbolje ocijenjeni ovdašnja otvorenost i tolerancija, postojeće poticajno društveno okruženje, te kvaliteta upravljanja, a u određenoj mjeri i kulturna živost



Europska komisija u novom je istraživanju europskih gradova slabo ocijenila kulturne i kreativne potencijale svoje nove prijestolnice kulture. Riječku je dosadašnju provedbu projekta EPK, štoviše, Europska komisija nedavno nagradila nagradom Melina Mercouri vrijednom 1,5 milijuna eura. S jedne strane su oduševljeni odrađenim, s druge strane izgleda da riječke potencijale po novom Indeksu europskih kulturnih i kreativnih gradova i ne cijene baš najbolje. Zašto?


Ovo istraživanje temelji se na brojnim kvantitativnim i manjim dijelom kvalitativnim pokazateljima, a u kategoriji gradova do 250.000 stanovnika prvo su mjesto u Hrvatskoj, pomalo iznenađujuće, dodijelili Puli. U ovoj kategoriji ocijenjeno je 87 gradova a najbolji rezultat ostvario je Bern s indexom 46,9. Pula je zauzela 27. mjesto s indexom 25,6, Osijek 62. s indexom 19, Split 71. s Indexom 17,7 a Rijeka 76. s indexom 15,9.


Ocjenjivali su se pokazatelji kao što su broj kina, kazališta i muzeja, broj noćenja turista, broj kino gledatelja i muzejskih posjetitelja, zadovoljstvo ponuđenim sadržajima, postotak zaposlenih u umjetnosti, kulturi, zabavi, medijima i komunikaciji, broj patenata, broj otvorenih radnih mjesta u novim tvrtkama koje se bave medijima i komunikacijom, broj diplomanata na kolegijima iz umjetnosti i humanističkih znanosti, postotak rođenih u inozemstvu od ukupnog broja stanovništva, postotak stanovništva koji se bezrezervno slaže s tvrdnjama: “Prisutnost stranaca je dobra za ovaj grad” i “Stranci koji žive u ovom gradu dobro su integrirani” i tako dalje.




U Rijeci su po istraživanju najbolje ocijenjeni ovdašnja otvorenost i tolerancija, postojeće poticajno društveno okruženje, te kvaliteta upravljanja, a u određenoj mjeri i kulturna živost. Po pitanju poticajnog društvenog okruženja Rijeka je i najbolja u Hrvatskoj, odmah uz Zagreb. No, najlošije ocjene gradu na Rječini dane su u području inovacija te kreativnih industrija. Potpune rezultate istraživanja po pitanju Rijeke možete pogledati OVDJE.


U konkurenciji gradova preko milijun stanovnika i ukupnoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je Pariz s indexom 66, najbolji grad od 500.000 do milijun stanovnika je Copenhagen s indexom 46,8. U toj grupi Zagreb je osvojio 32. mjesto s indexom 21. Među gradovima od 250.000 do 500.000 stanovnika prvi je Zurich s indexom 49,3.


Ukupno je ocijenjeno 190 gradova.