Ugovor s Pomorskim fakultetom

Duhanski div BAT nudi praksu i posao

Marinko Glavan

Vera Čubranić Bocak i Alen Jugović / Snimio Silvano JEŽINA

Vera Čubranić Bocak i Alen Jugović / Snimio Silvano JEŽINA

Pomorstvo nije samo prijevoz tereta morem, nego puno više od toga. Tu je logistika, skladištenje, distribucija, a tvrtka poput BAT-a studentima će na tim područjima dati velike mogućnosti za učenje



RIJEKA Pomorski fakultet u Rijeci i British American Tobacco (BAT) sklopili su ugovor o poslovnoj suradnji kojim će studentima fakulteta i polaznicima cjeloživotnog obrazovanja biti omogućeno izvođenje dijela nastave i stručne prakse u svrhu stjecanja konkretnih praktičnih znanja i vještina.


Ugovor su potpisali dekan fakulteta Alen Jugović i direktorica ljudskih resursa BAT-a za regiju Adria Vera Čubranić Bocak. Dekan Jugović je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora koji će studentima i diplomantima fakulteta omogućiti da u stvarnim uvjetima stječu nova iskustva i znanja, kao i zapošljavanje, a posebno jer će dobrim dijelom biti riječ o studentima smjerova Logistike i menadžmenta te Tehnologije prometa.


Profil i usmjerenja


– Pomorstvo nije samo prijevoz tereta morem, nego puno više od toga. Tu je logistika, skladištenje, distribucija, a tvrtka poput BAT-a našim će studentima na tim područjima dati velike mogućnosti za učenje. Kao dekana iznimno me veseli što su na tržištu rada prepoznate kvalitete ovog fakulteta i njegovih studenata, a kod ovog ugovora posebno je značajno što je BAT kontaktirao nas, učinivši prvi korak ka ovoj suradnji, rekao je Jugović, dodavši kako je Pomorski fakultet već niz godina posvećen ne samo stvaranju diplomanata, nego i njihovom pozicioniranju na tržištu rada nakon stjecanja diplome.




– Sada po tom pitanju surađujemo s više od 60 tvrtki, koje zapošljavaju naše diplomirane studente. Trudimo se dovoditi i nove, a koliki je njihov interes, možda najbolje se vidi na Danu karijera koji svake godine organiziramo. Ove godine morat ćemo osigurati dodatni prostor za sve zainteresirane tvrtke – rekao je Jugović.


Čubranić Bocak je istaknula kako je Pomorski fakultet odabran zbog stručnjaka raznih profila i usmjerenja koji s fakulteta dolaze, a imaju mogućnost naći svoje mjesto u BAT-u.


Tradicija i uspjeh


– Naša tvornica u Kanfanaru ima dugu tradiciju i iznimno je uspješna. Cilj nam je zaposliti što više kvalitetnih mladih stručnjaka, koji kod nas mogu svoja znanja primjenjivati u poslovnom okruženju, ali i puno toga naučiti od iskusnijih kolega – rekla je direktorica, naglasivši kako se suradnja s Pomorskim fakultetom odnosi i na studentsku praksu i na zapošljavanje diplomanata.


– U ovom trenutku već imamo dvanaestero studenata na praksi u Kanfanaru. Želimo tijekom cijele godine osigurati tromjesečnu praksu u različitim odjelima, tako da u svakom trenutku imamo barem pet do šest studenata na praksi, koja je plaćena. Za diplomante imamo program zapošljavanja Global Regio, u kojemu kroz godinu dana imaju priliku stjecati iskustva na praktičnim projektima, zajedničkom radu s drugim tržištima te proći program edukacije u našoj centrali u Velikoj Britaniji – rekla je Čubranić Bocak.