Vrijedan vaučer

Dražice dobivaju besplatni wi-fi

Sanja Gašpert

Svakako ćemo probati postepeno istu ili sličnu uslugu ponuditi i u ostalim mjestima gdje postoji interes za takav tip usluge koja je najviše namijenjena mlađoj populaciji, kao i turistima te gostima, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja



Mještani Općine Jelenje uskoro će imati mogućnost korištenja besplatnog interneta na javnim površinama. Naime, Općina je dobila bespovratna sredstva, odnosno vaučer od Europske komisije, vrijedan petnaest tisuća eura, što u Općini ocjenjuju kao novi uspjeh općinske vlasti jer se »stvara se kontinuitet većinskog financiranja projekata iz vanjskih izvora«.


Drugi poziv


Općina Jelenje europska sredstva dobila je prijavom na drugi poziv Europske komisije za WiFi4EU, organiziran početkom travnja, na koji je prijavljeno više od deset tisuća općina i gradova diljem Europe. Nakon procjene zahtjeva i kompletne dokumentacije, Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), zadužena za provedbu programa WiFi4EU, objavila je popis dobitnika. Među njima se našla i Općina Jelenje. Kako ističu u Općini Jelenje, uskoro slijedi potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, kako bi se primio vaučer u vrijednosti od petnaest tisuća eura. Nakon potpisa ugovora slijedi odabir izvođača radova, a to će biti također netko tko je sudjelovao u ovom natječaju, izbor lokacija te priprema projekta i infrastrukture na terenu.


– Nastojimo se držati u korak s najnovijim trendovima. Kao što smo i obećali u našem izbornom programu pod nazivom Nova snaga Jelenja, u centru Dražica za sve mještane osigurat ćemo besplatni bežični internet. Svakako ćemo probati postepeno istu ili sličnu uslugu ponuditi i u ostalim mjestima gdje postoji interes za takav tip usluge koja je najviše namjenja mlađoj populaciji, kao i turistima te gostima koji stižu u naše krajeve, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako je iznimno zadovoljan da će se najavljeni projekt realizirati iz fondova Europske unije. Riječ je u iznosu od 110 tisuća kuna za postavljanje besplatnog interneta na javnim površinama što je, nakon projekta zdravstvene stanice, reciklažnog dvorišta, spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, samo još jedan u nizu projekata financiranih iz EU i pokazatelj da se ide ispravnim putem, ističe Marčelja.


Javni pristup




U sklopu ovog projekta, Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.


– Podsjetimo, javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba, ističe načelnik Marčelja.