Otkriće riječkih znanstvenika

Dr. Štimac: Otvoren put za pronalaženje lijeka protiv šećerne bolesti

Ingrid Šestan Kučić

Bolest je najteže liječiti kada se razvije – prof. dr. Davor Štimac / Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Bolest je najteže liječiti kada se razvije – prof. dr. Davor Štimac / Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Ova istraživanja pokazuju da se razvoj šećerne bolesti može spriječiti u puno ranijim fazama nego do sada, kaže prof. dr. Davor Štimac. Upozorava da je debljina jedan od najvećih problema današnjice



RIJEKA  Znanstveni rad Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci kojeg je publicirao ugledni časopis Nature Immunology prema mišljenju ravnatelja KBC Rijeka prof.dr. Davora Štimca veliki je znanstveni uspjeh koji daje nadu da bi se u budućnosti dijabetes tipa 2 pronalaskom adekvatnih lijekova mogao spriječiti.


Naime, znanstvenici riječkog Medicinskog fakulteta predvođeni prof.dr. Bojanom Polićem nakon dvije i pol godine provođenja istraživanja uspjeli su dokazati interakciju između imunološkog sustava i masnih stanica u unutartrbušnom masnom tkivu, a poznavanje molekuralnog mehanizma plodno je tlo za razvoj lijekova koji mogu blokirati taj proces i spriječiti nastanak sistemske upale koja uzrokuje dijabetes.


Problem pretilih


Riječkim znanstvenicima pošlo je za rukom ono što nikome u svijetu znanosti do sada nije uspjelo, a u radu iz područja imunometabolizma istraživali su mehanizam upale visceralnog, odnosno unutartrbušnog, masnog tkiva u debljini, kao glavnog izvorišta sistemske kronične upale niskog intenziteta koja dovodi do razvoja periferne rezistencije na inzulin te posljedičnog razvoja diabetesa tipa 2 i komplikacija.




Jedan od suradnika na istraživanju bio je upravo i prof. dr. Štimac koji upozorava da je debljina jedan od najvećih problema današnjice te da se njenom prevencijom mogu spriječiti mnoge bolesti, a na tragu te teze su i istraživanja riječkih znanstvenika.


– Dijabetes tipa 2 znatno je češći kod pretilih osoba, što znači da debljina na neki način dovodi do te bolesti. Danas posjedujemo brojne lijekove koji na razne načine pokušavaju liječiti te bolesnike. Osnovna ideja svakog liječenja je da u što ranijoj fazi blokiramo razvoj bolesti. Ovdje se upravo ide na to. Ova istraživanja pokazuju da se razvoj šećerne bolesti može spriječiti u puno ranijim fazama nego što se to činilo do sada. Pronalaženje lijekova koji bi bili djelotvorni u toj ranoj fazi, a temeljem ovih mehanizama koji su otkriveni na Medicinskom fakultetu, zapravo bi mogli učiniti jako mnogo u sprečavanju nastanka bolesti, kaže prof.dr. Štimac.


Opširnije u tiskanom izdanju